Temat: Domowe desery

Jesteśmy slodkolubni i już powoli kończą mi się pomysły :) 

często coś pieczecie? Może macie jakieś przepisy na fit ciasta, ciastka, desery? 

W tym roku już byly:

tofurnik z owocami / sernik wiedeński też 

galaretki z agaru z owocami

ciastka owsiane

jabłecznik 

ciasto jogurtowe z owocami

ciasto marchewkowe 

brownie z fasoli

murzynek z buraczkami

rogaliki drożdżowe

puddingi z chia i owocami/czekoladą/bakaliami

Kisiel domowy

tiramisu

rozne wariacje z ciastem francuskim 

odchudzone ptysie 

ciasto marchewkowo-jablkowe 

ciasto drożdżowe

i brak mi już pomysłów, a zrobiłabym coś nowego, smacznego 









ostatnio polubiłam batony proteinowe z przepisu Sugarlady: zblendowac 15 daktyli (wcześniej namoczonych), masło orzechowe (50g), odżywka białkowa (ja mam waniliowa, 120g), różne orzechy 50g, jeśli jest za gęste dodać trochę wody z daktyli. Powstałą masę połączyć z 200g płatków owsianych. Uformować w prostokąt, można posypać owocami liofilizowanymi. Do lodówki na kilka godz i gotowe, są bardzo słodkie :) 

moje ostatnie bardzo fit odkrycie to brownie z cukinii z "kleksami" z twarogu albo samo brownie w formie małych muffinek- w obu przypadkach ciasto do brownie takie samo- oparte na cukinii.

z tego przepisu tylko podkręciłam- daję więcej kakao, daje na taką ilość 2 łyżki oleju kokosowego, kilka łyżeczek kawy i zdecydowanie więcej erytrytolu (część rozpuszczam w 1/3 szklanki wrzątku)- wychodzi super mokre i czekoladowe:) i zdecydowanie 30- 35 minut w piekarniku to maks


pieke też mini clafoutis z wiśniami- na mleku sojowym, z erytrytolem (wcześniej rozpuszczam go w części mleka podgrzewając), jajko też daje, chociaż chce popróbować zweganizowac- uwielbiam ten deser:)

też często robię budynie na mleku roślinnym bez cukru, też z erytrytolem i 1. Wersja czekoladowa z kakao 2. Wersja waniliowa z odżywka białkowa waniliowa;  przekładam te budynie owocami- maliny, wiśnie:)


numb027 napisał(a):

ostatnio polubiłam batony proteinowe z przepisu Sugarlady: zblendowac 15 daktyli (wcześniej namoczonych), masło orzechowe (50g), odżywka białkowa (ja mam waniliowa, 120g), różne orzechy 50g, jeśli jest za gęste dodać trochę wody z daktyli. Powstałą masę połączyć z 200g płatków owsianych. Uformować w prostokąt, można posypać owocami liofilizowanymi. Do lodówki na kilka godz i gotowe, są bardzo słodkie :) 

o super, dziękuję, podobne trochę do ciastek owsianych które robimy, tylko one do piekarnika idą :) 

sacria napisał(a):

moje ostatnie bardzo fit odkrycie to brownie z cukinii z "kleksami" z twarogu albo samo brownie w formie małych muffinek- w obu przypadkach ciasto do brownie takie samo- oparte na cukinii.

z tego przepisu tylko podkręciłam- daję więcej kakao, daje na taką ilość 2 łyżki oleju kokosowego, kilka łyżeczek kawy i zdecydowanie więcej erytrytolu (część rozpuszczam w 1/3 szklanki wrzątku)- wychodzi super mokre i czekoladowe:) i zdecydowanie 30- 35 minut w piekarniku to maks

pieke też mini clafoutis z wiśniami- na mleku sojowym, z erytrytolem (wcześniej rozpuszczam go w części mleka podgrzewając), jajko też daje, chociaż chce popróbować zweganizowac- uwielbiam ten deser:)

też często robię budynie na mleku roślinnym bez cukru, też z erytrytolem i 1. Wersja czekoladowa z kakao 2. Wersja waniliowa z odżywka białkowa waniliowa;  przekładam te budynie owocami- maliny, wiśnie:)

zapisuje!

ten deser z budyniem z odżywki białkowej, super

sacria napisał(a):

moje ostatnie bardzo fit odkrycie to brownie z cukinii z "kleksami" z twarogu albo samo brownie w formie małych muffinek- w obu przypadkach ciasto do brownie takie samo- oparte na cukinii.

z tego przepisu tylko podkręciłam- daję więcej kakao, daje na taką ilość 2 łyżki oleju kokosowego, kilka łyżeczek kawy i zdecydowanie więcej erytrytolu (część rozpuszczam w 1/3 szklanki wrzątku)- wychodzi super mokre i czekoladowe:) i zdecydowanie 30- 35 minut w piekarniku to maks

pieke też mini clafoutis z wiśniami- na mleku sojowym, z erytrytolem (wcześniej rozpuszczam go w części mleka podgrzewając), jajko też daje, chociaż chce popróbować zweganizowac- uwielbiam ten deser:)

też często robię budynie na mleku roślinnym bez cukru, też z erytrytolem i 1. Wersja czekoladowa z kakao 2. Wersja waniliowa z odżywka białkowa waniliowa;  przekładam te budynie owocami- maliny, wiśnie:)

Widzę moje kochane bialeczko Ostrovit 😁🥰

Ja lubię jabłka pieczone. 

Asha. napisał(a):

sacria napisał(a):

moje ostatnie bardzo fit odkrycie to brownie z cukinii z "kleksami" z twarogu albo samo brownie w formie małych muffinek- w obu przypadkach ciasto do brownie takie samo- oparte na cukinii.

z tego przepisu tylko podkręciłam- daję więcej kakao, daje na taką ilość 2 łyżki oleju kokosowego, kilka łyżeczek kawy i zdecydowanie więcej erytrytolu (część rozpuszczam w 1/3 szklanki wrzątku)- wychodzi super mokre i czekoladowe:) i zdecydowanie 30- 35 minut w piekarniku to maks

pieke też mini clafoutis z wiśniami- na mleku sojowym, z erytrytolem (wcześniej rozpuszczam go w części mleka podgrzewając), jajko też daje, chociaż chce popróbować zweganizowac- uwielbiam ten deser:)

też często robię budynie na mleku roślinnym bez cukru, też z erytrytolem i 1. Wersja czekoladowa z kakao 2. Wersja waniliowa z odżywka białkowa waniliowa;  przekładam te budynie owocami- maliny, wiśnie:)

Widzę moje kochane bialeczko Ostrovit ??

ostatnio mój mąż kupił- pierwszy raz i faktycznie jest świetne:)

Bezy  🙂

Bittersweet_grapefruit napisał(a):

Bezy  ?

O! Tak! wlasnie będę robić podejście do wegańskiej pawlovy w niedzielę. :) 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.