Temat: Budyń

W ramach 2 śniadania lub podwieczorka chciałabym zrobić sobie jutro budyń. Mam w domu budyń śmietankowy bez cukru Winiary. W 100g suchego proszku jest 360 kalorii. Budyń ma 35g więc w opakowaniu jest 136 kalorii (teoretycznie 4 porcję, oczywiście po przyrządzeniu z 0,5l mleka).
To tak na wstępie. Nie chciałabym jednak zużywać całego opakowania budyniu tylko zrobić sobie "jedną porcję". Ile łyżek/łyżeczek proszku budyniowego powinnam dodać na ile ml mleka? Ktoś orientuje się ile waży łyżka/łyżeczka takiego proszku i mógłby mi pomóc?
To chyba logiczne ?
Pół paczki proszku i 250 ml mleka
1/4 paczki 150 ml mleka

Jeśli nie masz wagi możesz odliczyć porcje łyżką.
.PeggyBrown. ależ jesteś przemądrzała, opryskliwa i niemiła... masz pms czy jak?
Co racja, to racja. Gafa Ile takich łyżeczek może być w 35g? 7? Nie chce mi się otwierać specjalnie opakowania ^^"
ja zwykle robię sobie podwójną porcję z połowy saszetki, wychodzą około 2 łyżki stołowe proszku i szklanka mleka.
> To chyba logiczne ?Pół paczki proszku i 250 ml
> mleka1/4 paczki 150 ml mlekaJeśli nie masz wagi
> możesz odliczyć porcje łyżką.

jedna czwarta 0,5 l mleka to 150 ml ?
Brawo Pani wszystkowiedząca  !500ml/4=125 ml .; )
Huhu :D Tylko sie nie pobijcie laseczki,bo wyjda nam zapasy w budyniu a nie jak to tradycyjnie bywa - w kisielu ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.