Temat: Zna ktoś sprawdzony przepis na omleta z samych białek?

ile potrzeba tych białek? i jakie w ogóle składniki? mogę zrobic takiego omleta z warzywami (cebula, czosnek, pomidor, szczypiorek)?
tak samo jak z zoltkiem
roztrzep troche bialöka , dopraw dodaj to co lubisz i na patelnie rozgrzana wczesniej bez tluszczu , kilka minut i jest gotowy ...ja robie omlety bez maki i mleka
Pasek wagi
Czyli wystarczą białka, przyprawy i te warzywa, ktore chce wrzucic? nie musze dodawal mąki? a ile tych białek, zeby wyszedl taki omlet na 1 osobę na kolacje?
same białka sie zapieką na patelni i nie wyjdzie ci z tego omlet
trzeba dodac jakiergos lepiszcza w postaci mąki
poszukaj gotowych omletów białkowych
SweetDreams22 -> nie prawda! ja robię dość często takie omlety - 2 białka ubijasz na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajesz trochę vegety oraz drobno pokrojone warzywka i na patelkę, ale musisz ją wcześniej pokropić olejem/oliwą/masłem i rozetrzeć ręcznikiem papierowym, bo inaczej przywiera, nawet na teflonie. Smażysz, aż do ścięcia się brzegów i przewracasz na drugą stronę na ok. minutkę. Wychodzi pyszny, puszysty omlet.
Jeśli robię omlety z białek to według jakiegoś przepisu z internetu,tylko trochę "podrasowanego" przeze mnie :) Wersja na słodko:
3 lub więcej białek roztrzepać na sztywną pianę. W czasie ubijania dosypać otrębów (dowolna ilość) i dwie rozkruszone tabletki słodzika. Dolać troszkę mleka 0% i ew. jakieś suszone owoce. Na patelni rozgrzać kropelkę oliwy i wylać masę na patelnię. Smażyć do ścięcia brzegów i przewrócić na chwilkę na drugą stronę. Podawać z osłodzonym tabletką słodzika serkiem homogenizowanym :)
ja robię z 2 białek i 1 żółtka i wychodzi o taki:
 (średnica 30cm;))
z twarożkiem domowym Piątnica z kakao

też polecam kilka białek i jedno żółtko, ubić ładnie, dodać warzywka i jest pychotka! no i nie trzeba dodawać tłuszczu już się smaży na teflonie, a przy samych białkach raczej trzeba ;)
Ja robię z samym białek - ale dla smaku i uzupełnienia dodaję otrębów.
Polecam masę nakładać łyżką i robić z tego mniejsze porcje - wtedy ładnie się przekłada na drugą stronę, a co najważniejsze nawet jak delikatnie przywrą, nie ma problemy z przewróceniem.




© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.