7 maja 2011, 10:38
ile potrzeba tych białek? i jakie w ogóle składniki? mogę zrobic takiego omleta z warzywami (cebula, czosnek, pomidor, szczypiorek)?
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
7 maja 2011, 10:46
tak samo jak z zoltkiem
roztrzep troche bialöka , dopraw dodaj to co lubisz i na patelnie rozgrzana wczesniej bez tluszczu , kilka minut i jest gotowy ...ja robie omlety bez maki i mleka
Edytowany przez sikoram3 7 maja 2011, 10:46
7 maja 2011, 10:50
Czyli wystarczą białka, przyprawy i te warzywa, ktore chce wrzucic? nie musze dodawal mąki? a ile tych białek, zeby wyszedl taki omlet na 1 osobę na kolacje?
- Dołączył: 2011-02-04
- Miasto: Buenos Aires
- Liczba postów: 758
7 maja 2011, 10:59
same białka sie zapieką na patelni i nie wyjdzie ci z tego omlet
trzeba dodac jakiergos lepiszcza w postaci mąki
poszukaj gotowych omletów białkowych
- Dołączył: 2011-03-25
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 279
7 maja 2011, 11:24
SweetDreams22 -> nie prawda! ja robię dość często takie omlety - 2 białka ubijasz na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajesz trochę vegety oraz drobno pokrojone warzywka i na patelkę, ale musisz ją wcześniej pokropić olejem/oliwą/masłem i rozetrzeć ręcznikiem papierowym, bo inaczej przywiera, nawet na teflonie. Smażysz, aż do ścięcia się brzegów i przewracasz na drugą stronę na ok. minutkę. Wychodzi pyszny, puszysty omlet.
- Dołączył: 2011-01-29
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 52
7 maja 2011, 13:26
Jeśli robię omlety z białek to według jakiegoś przepisu z internetu,tylko trochę "podrasowanego" przeze mnie :) Wersja na słodko:
3 lub więcej białek roztrzepać na sztywną pianę. W czasie ubijania dosypać otrębów (dowolna ilość) i dwie rozkruszone tabletki słodzika. Dolać troszkę mleka 0% i ew. jakieś suszone owoce. Na patelni rozgrzać kropelkę oliwy i wylać masę na patelnię. Smażyć do ścięcia brzegów i przewrócić na chwilkę na drugą stronę. Podawać z osłodzonym tabletką słodzika serkiem homogenizowanym :)
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
8 maja 2011, 11:31
ja robię z 2 białek i 1 żółtka i wychodzi o taki:
(średnica 30cm;))
z twarożkiem domowym Piątnica z kakao
![]()
8 maja 2011, 11:37
też polecam kilka białek i jedno żółtko, ubić ładnie, dodać warzywka i jest pychotka! no i nie trzeba dodawać tłuszczu już się smaży na teflonie, a przy samych białkach raczej trzeba ;)
- Dołączył: 2011-03-08
- Miasto: Chococity
- Liczba postów: 1983
8 maja 2011, 12:24
Ja robię z samym białek - ale dla smaku i uzupełnienia dodaję otrębów.
Polecam masę nakładać łyżką i robić z tego mniejsze porcje - wtedy ładnie się przekłada na drugą stronę, a co najważniejsze nawet jak delikatnie przywrą, nie ma problemy z przewróceniem.