- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 września 2020, 13:38
Hej, jutro mam większą imprezkę i tak się zastanawiam jak przygotuję kotlety to w jaki sposób, w jakiej temperaturze trzymać je w piekarniku, żeby na przyjazd gości je wyjąć i były ciepłe? Mam w planach m.in. dewolaje z masłem w środku, będę robić je rano w sobotę, a gości mam na 17 i chciałabym żeby były smaczne i świeże...
Poza tym co jeszcze polecicie na imprezkę? Będzie 8 dorosłych osób + jedna wegetarianka.
Na razie mam w planach:
-sałatkę jarzynową (wiem niezbyt wykwintne danie, ale ja ją uwielbiam a że to moja imprezka urodzinowa to sobie pozwolę i zrobię z dużą ilością majonezu )
-kotlety mielone "z niespodzianką" z tego przepisu https://kulinarnachwila.blogspot.com/2020/06/mielo...
-Dewolaje z pieczarkami i masłem
-sernik z rosą
Do tego: ogórki kiszone, śledziki, świeże pomidorki z cebulką.
Muszę poszukać jakiegoś przepisu dla koleżanki niejedzącej mięsa. No i może podsuniecie coś jeszcze bo trochę mało tego jedzonka :) Najlepiej jakby było proste w przygotowaniu bo mistrzem gotowania nie jestem :)
11 września 2020, 17:01
Myslalam ze to przedwakacyjny post Marisci xd sorki.
Haha, też tak myślałam
Szczerze to nie wiem, czy odgrzewane dewolaje będą tak smaczne.
Jakie format tej imprezy, bo menu trochę bardziej na proszony obiad niż imprezę. My robimy paluszki z ciasta francuskiego i warzywa do dipów, jajka faszerowane. Robiliśmy też minipizze, że każdy sobie kładł, co chciał. Moja ulubiona sałatka - ziemniaki (ugotowane w mundurkach), czerwona fasola, czerwona i zielona papryka, czerwona cebula, dużo pieprzu i oleju. A co chcesz dla wegetarianki (wiesz, że wegetarianka, a nie weganka?)? Z takich małych posiłków to ostatnio uwielbiam sałatkę: rukola, pomidorki koktajlowe, prażony słonecznik, suszone pomidory i na to jajko w koszulce.
11 września 2020, 17:55
ja bym te devolaje po prostu obsmazyla z kazdej strony i tak pol godziny wczesniej dala do pieca zeby doszly
11 września 2020, 20:23
Mój hit każdej imprezy: Ciasto francuskie rozwijam, smaruję białym serkiem takim kanapkowym naturalnym, na to sypie albo zioła prowansalskie albo paprykę mieloną, na całości rozkładam szynkę, na dłuższych krańcach ciasta układam paski papryki i zawijam z obu stron do środka. Jak już powstanie rulonik to kroję w paski, na blachę i do piekarnia na 180°. Do tego 2-3 różne sosy/dipy i gotowe.Jeszcze nie było imprezy, na której by jakieś zostały :P No i koleżanka wegetarianka też na pewno zje :D
12 września 2020, 09:07
Wg Magdy Gessler dewolaje trzeba zapanierowac wcześniej i w panierce schłodzić przed smażeniem. Wtedy panierka nie odpada od mięsa podczas jedzenia. Jeszcze nie testowałam, ale dla mnie to była nowość, warta wypróbowania.
Może i w Twoim przypadku to będzie dobre rozwiązanie? Przygotowanie wczesniej, smażenie w ostatniej chwili.
14 września 2020, 07:43
Mój hit każdej imprezy: Ciasto francuskie rozwijam, smaruję białym serkiem takim kanapkowym naturalnym, na to sypie albo zioła prowansalskie albo paprykę mieloną, na całości rozkładam szynkę, na dłuższych krańcach ciasta układam paski papryki i zawijam z obu stron do środka. Jak już powstanie rulonik to kroję w paski, na blachę i do piekarnia na 180°. Do tego 2-3 różne sosy/dipy i gotowe.Jeszcze nie było imprezy, na której by jakieś zostały :P No i koleżanka wegetarianka też na pewno zje :D