Temat: Chleb - diabetycy

Co sądzicie o chlebie całe ziarno z Biedronki? Może on się nadawać o osób z insulinoopornością i stanem przedcukrzycowym?

Skład: woda, mąka (żytnia 23%, pszenna 8%), słonecznik, siemię lniane, sól, drożdże, olej rzepakowy, miód piekarski, mąka słodowa jęczmienna, ekstrakt słodowy jęczmienny.

Jak myślicie jaki może być indeks glikemiczny tego produktu?

Dla mnie skład zły z kilku powodów i do ręki bym nie wzięła. Słodzidła w chlebie, olej (ciekawe po co, rozumiem, że ziarna na nim prażone?), jeszcze na drożdżach więc u mnie odpada. Dla diabetyków? Chyba do pogłębienia insulinooporności i przejścia już w stan stricte cukrzycowy a przy okazji do rozregulowania wewnętrznego uczucia sytości.

Pasek wagi

Ok, bardzo dziękuję za opinię. Tak też myślałam, że to nie jest najlepszy wybór.

dla mnie na nie. 3 ostatnie składniki to cukier pod inną nazwą. Mnie diabetolog polecał chleb 100% żytni na zakwasie (ale zakwasie a nie że piszą wielkimi literami, że zakwas a w składzie drożdże a tego zakwasu tyle co kot napłakał ;) )

Pasek wagi

Prawdziwy chleb na zakwasie powinien mieć w składzie jedynie mąkę żytnią plus ewentualne pszenną czy inną, wodę, sól i dodatki typu ziarna słonecznika, dyni, siemię czy inne. Zakwas to przecież też tylko woda i mąka żytnia. 

Sam taki piekę i nie dodaję żadnych produktów cukropochodnych, a tutaj jest ich aż trzy rodzaje. 

Pasek wagi

Słód jeczmienny + ziarna mogą podwyższyć poziom cukru. Wzięła bym zwykły graham lub zytni 100% na zakwasie bez żadnych ziaren. 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.