- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
12 sierpnia 2020, 18:36
Co sądzicie o chlebie całe ziarno z Biedronki? Może on się nadawać o osób z insulinoopornością i stanem przedcukrzycowym?
Skład: woda, mąka (żytnia 23%, pszenna 8%), słonecznik, siemię lniane, sól, drożdże, olej rzepakowy, miód piekarski, mąka słodowa jęczmienna, ekstrakt słodowy jęczmienny.
Jak myślicie jaki może być indeks glikemiczny tego produktu?
12 sierpnia 2020, 21:02
Dla mnie skład zły z kilku powodów i do ręki bym nie wzięła. Słodzidła w chlebie, olej (ciekawe po co, rozumiem, że ziarna na nim prażone?), jeszcze na drożdżach więc u mnie odpada. Dla diabetyków? Chyba do pogłębienia insulinooporności i przejścia już w stan stricte cukrzycowy a przy okazji do rozregulowania wewnętrznego uczucia sytości.
12 sierpnia 2020, 21:44
Ok, bardzo dziękuję za opinię. Tak też myślałam, że to nie jest najlepszy wybór.
12 sierpnia 2020, 21:57
dla mnie na nie. 3 ostatnie składniki to cukier pod inną nazwą. Mnie diabetolog polecał chleb 100% żytni na zakwasie (ale zakwasie a nie że piszą wielkimi literami, że zakwas a w składzie drożdże a tego zakwasu tyle co kot napłakał ;) )
Edytowany przez Karolka_83 12 sierpnia 2020, 21:58
13 sierpnia 2020, 06:44
Prawdziwy chleb na zakwasie powinien mieć w składzie jedynie mąkę żytnią plus ewentualne pszenną czy inną, wodę, sól i dodatki typu ziarna słonecznika, dyni, siemię czy inne. Zakwas to przecież też tylko woda i mąka żytnia.
Sam taki piekę i nie dodaję żadnych produktów cukropochodnych, a tutaj jest ich aż trzy rodzaje.