Temat: krem do bezy

Macie jakiś fajny pomysł na krem do tortu/bezy, ale nie na bazie mleka- żeby alergik mógł go zjeść. A tak swoją drogą, próbowaliście zrobić bezę na słodziku? 

Nie wiem czy się da na słodziku bo jednak cukier usztywnia pianę więc wydaje mi się to kiepski pomysł. Ale cukiernikiem nie jestem.

A zamiast kremu można polać musem owocowym chociażby

Lemon curd plus ubita śmietanka kokosowa.

agazur57 napisał(a):

Macie jakiś fajny pomysł na krem do tortu/bezy, ale nie na bazie mleka- żeby alergik mógł go zjeść. A tak swoją drogą, próbowaliście zrobić bezę na słodziku? 


ja robilam na erytrytolu, wyszla spoko

Kawowy, rok temu miałam fazę na bezy przekładane kremem kawowym

A co do kremu - ostatnio probowalam z ubitej smietany kokosowej ale wyszedl slabo wg mnie. Moze sprobuj zrobic zwykly krem maslany, ale maslo zastap maslem w 100% roslinnym? 

A w jakich proporcjach?

CzlowiekPrzypal napisał(a):

agazur57 napisał(a):

Macie jakiś fajny pomysł na krem do tortu/bezy, ale nie na bazie mleka- żeby alergik mógł go zjeść. A tak swoją drogą, próbowaliście zrobić bezę na słodziku? 
ja robilam na erytrytolu, wyszla spoko

Ja uwielbiam pistacjowy. Spróbuj na bazie mleka kokosowego, ewentualnie dodaj trochę żelatyny. Nie próbowałam na bazie słodzików. Ale poszukaj w necie. Na pewno jest jakiś zamiennik z którym białko się ładnie ubije i wysuszy.

Ciekawe jakby ubić to z zagęstnikiem- tak jakieś białko mleka jest, ale po tak nikłej ilości nic mu nie będzie

CzlowiekPrzypal napisał(a):

A co do kremu - ostatnio probowalam z ubitej smietany kokosowej ale wyszedl slabo wg mnie. Moze sprobuj zrobic zwykly krem maslany, ale maslo zastap maslem w 100% roslinnym? 

Ubita śmietanka kokosowa, krem budyniowy na mleku roślinnym, creme patissiere na żółtkach, też z mlekiem roślinnym.

Bezę można zrobić na pudrze z erytrytolu albo na inulinie.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.