Temat: Ile kalorii ma ryba smażona na tłuszczu w panierce?

nigdzie nie mogę tego znaleźć... znalazłam jedynie, że 90gramowy filet z tilapii ma 80 kcal i moje pytanie; ile kalorii miałby taki 90gramowy filet tilapii obtoczony w panierce bułka tarta + jajko i smażony na oleju.
ja bym policzyla, ze :
- tilapia - 80 kcal
- bulka tarta - mysle ze 2-3 lyzki - 90 kcal 
- jajko - 80
- olej - tu policzylabym ze 100
= 350 kcal ;)
jedna łyżeczka oleju ma ~40kcal, podejrzewam, że do takiej ryby potrzebne by były ze 3-4, żeby nie zaczęło się dymić i się nie przypaliła ryba ani patelnia.
kurcze, aż tak dużo?
niestety, panierka chlonie tluszcz, jak gabka ;d

Dziś akurat robiłam rybkę panierowaną. Sola.

Ryba surowa ważyła 146 g. już rozmrożona i osuszona ręcznikiem papierowym Po panierowaniu ważyła  200 g - 2 małe płaty Po usmażeniu ważyła 176 g. Co prawda bułka wciąga tłuszcz, ale w sumie niewiele. Ja ważyłam tłuszcz świeży na patelnię, a potem zważyłam po upieczeniu ryby, na dodatek jeszcze odciągnęłam tłuszcz ręcznikiem papierowym. Tak ,że naprawdę niewiele go zostaje. Te 10 g to już policzone z nadwyżką. Całość liczy 348,6 cal : 176 g = 198,06 cal na 100 g gotowej ryby. Robiłam 4 płaty to mi zostało  prawie pół jajka, a jajko miałam duże 70 g, więc 35 , może 40 g na 4 płaty, więc też policzone już z nadwyżką.  Tak samo robiłam z bułką, mąką .Wszystko jest bardzo dokładnie policzone.


sola świeża     146 g

120,6 cal25,6 białko0,0 WW2,0 T

Bułka tarta     15 g51,31,510,70,3

Mąka pszenna typ 450      15 g51,91,511,10,2

Jaja z wolnego wybiegu - Czachorowsk    24 g34,83,00,32,4

Olej "Kujawski"            10 g90,00,00,010,0
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.