- Dołączył: 2011-03-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2337
1 maja 2011, 19:38
czemu na wielu forach jest napisane że lepiej pić sok z marchewki (na jelito grube) niż po prostu jeść marchewkę...
- Dołączył: 2010-11-30
- Miasto: Apple Tree
- Liczba postów: 51635
1 maja 2011, 19:46
a czemu? jak się wyciśnie świeży sok z marchewki w sokowirówce to wychodzi na to samo przecież..
Edytowany przez jablkowa 1 maja 2011, 19:47
1 maja 2011, 19:57
Nie mam pojęcia. Może to być tak jak z pomidorem, którego przetwory są zdrowsze niż on w postaci surowej. Lecz wątpię, bo świeży sok z marchewki to nadal surowa marchewka ; p
Edytowany przez 1 maja 2011, 19:58
- Dołączył: 2011-03-07
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 200
1 maja 2011, 19:59
moze chodzi o ilosc ? na duza szklanke soku potrzeba 1kg marchwi, a tyle trudno jest zjesc
1 maja 2011, 20:53
a moze o konsystencje?
Poza tym to nie wiem w sokowirówce pozostaja włokna moze on e maja jakiś gorszy wpływ na jelita?? Te z butelki to na pewno maja cukier :/ Ale ja je uwielbiam ;p. Naszczescie w norw ich ni emaja to pije dwa razy w roku w pl ;p
- Dołączył: 2011-03-08
- Miasto: Chococity
- Liczba postów: 1983
1 maja 2011, 21:13
Badania udowodniły że marchew zarówno gotowana jak i "zmielone" jest zdrowsza od tej surowej. Niektóre warzywa takie jak pomidor i marchewka lepiej są przyswajalne przez organizm po obróbce. W przypadku pomidora, to obróbka termiczna - w marchewce zarówno gotowanie jak i "mielenie" poprawia przyzwajalność karotenu.
Bardzo łatwo to sprawdzić - pijąc soki marchewkowe, szybciej dostrzeżemy zmianę odcienia cery, niż po spożywaniu surowej marchwi w całości.