Temat: marchewka a sok z marchewki

czemu na wielu forach jest napisane że lepiej pić sok z marchewki (na jelito grube) niż po prostu jeść marchewkę...
a czemu? jak się wyciśnie świeży sok z marchewki w sokowirówce to wychodzi na to samo przecież..
Nie mam pojęcia. Może to być tak jak z pomidorem, którego przetwory są zdrowsze niż on w postaci surowej. Lecz wątpię, bo świeży sok z marchewki to nadal surowa marchewka ; p
moze chodzi o ilosc ? na duza szklanke soku potrzeba 1kg marchwi, a tyle trudno jest zjesc
a moze o konsystencje?
Poza tym to nie wiem w sokowirówce pozostaja włokna moze on e maja jakiś gorszy wpływ na jelita?? Te z butelki to na pewno maja cukier :/ Ale ja je uwielbiam ;p. Naszczescie w norw ich ni emaja to pije dwa razy w roku w pl ;p
Badania udowodniły że marchew zarówno gotowana jak i "zmielone" jest zdrowsza od tej surowej. Niektóre warzywa takie jak pomidor i marchewka lepiej są przyswajalne przez organizm po obróbce. W przypadku pomidora, to obróbka termiczna - w marchewce zarówno gotowanie jak i "mielenie" poprawia przyzwajalność karotenu.
Bardzo łatwo to sprawdzić - pijąc soki marchewkowe, szybciej dostrzeżemy zmianę odcienia cery, niż po spożywaniu surowej marchwi w całości.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.