Temat: Ser żółty

w biedrze jest taki ser żółty wędzony w plastrach, nazywa się rolada ustrzycka. Czy to możliwe że ma tylko 238kcal/100g ? Czy błąd producenta? Przecież takie sery mają grubo ponad 300. Jestem na diecie i jak trochę tych plastrów zjem to zrobi różnicę (kreci)

Ile ma tłuszczu na 100g? I ile tłuszczu w suchej masie? (producenci chyba mają obowiązek podawać to przy serach)

bez przesady:p po 1 producent nie sądzę by się pomylił, może sekret tkwi w kijowym składzie  , po 2 nie jesz przecież kilogramami tego sera;p 

To może jest miękki ser o dużej zawartości wody (nie dodanej, pochodzącej z niskiego poziomu odcieku mleka). Sprawdź też skład.

Zoe23 napisał(a):

Ile ma tłuszczu na 100g? I ile tłuszczu w suchej masie? (producenci chyba mają obowiązek podawać to przy serach)

14g/100g

cojestgrane napisał(a):

Zoe23 napisał(a):

Ile ma tłuszczu na 100g? I ile tłuszczu w suchej masie? (producenci chyba mają obowiązek podawać to przy serach)
14g/100g

To obstawiam kijowy skład. Tego akurat produktu nie znam, bo nie po drodze mi z wędzonymi serami (choć chyba kojarzę, że jest koszmarnie słony...?), ale do informacji podawanych na etykietach biedronkowych produktów mam zaufanie mocno ograniczone. Żeby nie było - bardzo często się w tym sklepie zaopatruję, ale dziwnym trafem duża część ich produktów ma zawsze mniej kalorii, niż ich odpowiedniki z innych sklepów - na tle innych dostępnych źródeł wartości odżywczych)

Ojej jak ja go nie lubię, mama całe dzieciństwo mnie nim karmila

Ustrzycki ser jest bardzo suchy, nie ma węgli i ma więcej białka niż tłuszczu, bo jest robiony z serów chudych więc taka ilość kcal jest jak najbardziej ok. No i skład jest ok chlorek wapnia jako stabilizator jest powszechnie używany w takich produktach nie jest to nic złego, jest to koniecznością, bo po pasteryzacji mleka obniża się poziom wapnia, bo wytrącają się jego nierozpuszczalne sole  a wapń się potrzebny by tworzyć mleczne skrzepy (kazeinian wapnia, który jest slodki w wyniku enzymatycznej koagulacji w wyniku działania podpuszczki). Ser ustrzycki się jestem podpuszczkowym i bez tego nie mógł by powstać strzęp podpuszczkowy. Wapń wpływa na kruchość skrzepów mlecznych, w konsekwencji również na twardość sera. Chlorek wapnia jest dodatkowo naturalnym regulatorem kwasowości, spozywacie go również w supelmentach. Nie wiem skąd teorie o złym składzie ;)  A annato jest naturalnym barwnikiem, ma też przypisane normy, jest ok, ale u niektórych osób może powodować alergie ;)

Dla odchudzających jak najbardziej ok, lepszy jest niż jakieś topione serki :)

Lamcookie, dzięki za wyjaśnienie i analizę. Fajne to, co piszesz :)

Lamcookie- super normalne wyjaśnienie! To jest po prostu śmieszne, jak ludzie nie wiedzą, ale nie poszukają w necie, za to od razu dorobią teorię o rzekomym złym składzie tylko dlatego, że coś ma....o zgrozo mniej kcal niż zakładali.... Zważywszy że są dziesiątki odmian serów, jak w ogóle można zakładać jakąś normę kaloryczna dla wszystkich ogólnie? Aha- to że ser jest wędzony nie oznacza, że jest słony-skąd wam się to bierze?

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.