- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
2 marca 2020, 19:41
hej, kupiłam surówkę z kiszonej kapusty z marchewka. Na opakowaniu jest napisane, że (opakowanie ze szczelnym zamknięciem) po odsysaniu powietrza można przechowywać kilka dni. Dziś jest 3, ale jest ona kwaśna i ma mocny zapach. Zjadłam zepsuta? :D
2 marca 2020, 20:04
Ale, że zmieniła zapach i smak? Bo kiszona kapusta jest kwaśna i ma mocny zapach :)
2 marca 2020, 20:34
tzn ma dużo intensywniejszy smak i zapach
Zapach bardziej octu a smak - jest bardziej kwasna :)
2 marca 2020, 20:55
Jakby Ci to powiedzieć. 🤔
Kapusta kiszona, to kapusta sfermentowana, czyli z definicji zepsuta. Z każdym dniem bardziej, chyba że przerwiesz proces fermentacji (np. obróbką termiczną).
2 marca 2020, 21:29
Nie, dobra naturalnie ukiszona kapusta powinna być w porządku. Mogłaś kupić kwaszoną, mogłaś kupić zaprawioną octem lub innymi przyspieszaczami kiszenia, mogłaś kupić ze stabilizatorami itp. zależy gdzie kupowałaś. W zwykłych sklepach kupowana na wagę jest wyciągana z dużych wiader/beczek i zaprawiana różnymi rzeczami - koło kiszonej to ona nawet nie stała. Te w torebkach przeważnie mają minimum substancję konserwującą kwas sorbowy a widziałam już takie co miały i 2 konserwujące i 2-3 inne E. A co dają konserwanty po 2-3 dniach od otwarcia opakowania kiedy dojdzie do niego powietrze to chyba każdy wie patrząc np. na wędlinę z paczki która 2 dni poleży. Smród, zmianę smaku i oślizgły produkt. Nie na darmo na większości produktów z konserwantami jest napis, że po otwarciu opakowania należy spożyć w ciągu 24/48 godzin. Prawdopodobnie zjadłaś ją nie zepsutą a z chemią która się uaktywniła :) W dzisiejszych czasach i przy kupnie kapusty kiszonej trzeba mieć oczy szeroko otwarte.
Edytowany przez przymusowa 2 marca 2020, 21:31