- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 grudnia 2019, 09:58
Cześć,
W jakim jedzeniu jest najwięcej dobrze przyswajalnej witaminy B5 i Biotyny? Czy może lepiej to suplementować? Jest sens? Widzę na fitatu że zawsze tylko tych dwóch mikroskładników mi brakuje w diecie.
7 grudnia 2019, 12:34
Drożdże jaja, siemię lniane, ryby (śledzie, makrele), wątróbka, kurczak.
Przypomniało mi się: również grzyby i soja są cennym źródłem witaminy B5.
Edytowany przez TajemniczaHistoria77 7 grudnia 2019, 12:35
7 grudnia 2019, 14:50
A jesteś pewna, że na fitatu są podane dobre dane, może dostarczasz sobie, ale oni nie mają tej witaminy dobrze oznaczonej w produktach, zapisali za mało? W cronometer, z którego korzystałam mają pomyłki
8 grudnia 2019, 09:39
B5: brokuły, shitake, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, pestki słonecznika, drożdże, soczewica, awokado, ziemniaki, wieeele zbóż.
B7 (biotyna): bataty, słonecznik, migdały, szpinak, brokuły.
Dodaj codziennie z 300 g brokułów i batatów, 50-100 g orzechów włoskich, ziemnych, migdałów i słonecznika, a do tego pełne ziarna na śniadanie i lunch -- powinno się unormować.
Edytowany przez roslinna 8 grudnia 2019, 09:43
9 grudnia 2019, 11:38
Duże ilości witaminy B5 znajdują się w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Dobrym źródłem kwasu pantotenowego wśród żywności pochodzenia roślinnego są pełnoziarniste produkty zbożowe oraz suche nasiona roślin strączkowych.
Przykłady:
Co do biotyny to myślę, że jak uważasz, że za bardzo ci włosy wypadają to kup biotebal. Tak samo jak jesz produkty bogate w witaminę B5, a uważasz, że masz jakieś niedobory to kup sobie witaminy w aptece
Źródło biotyny:
Jak masz możliwości finansowe to najlepiej zrobić badania na witaminy w organizmie
Edytowany przez Paciulok32 9 grudnia 2019, 11:40