- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
16 listopada 2019, 14:39
Hej, w czym można by rozetrzeć liście bazylii do pesto, bo nie mam moździerza? Jakieś rady?
16 listopada 2019, 14:42
ja bym bardzo drobno pokroila i te pokrojone jeszcze pociela- jak najdrobniej. ale w sumie nie wiem czy to wystarczy:)
16 listopada 2019, 14:49
Sama nigdy nie robiłam, ale przepisów oglądałam/czytałam sporo i w wielu z nich liście (i całą resztę) ludzie mielą blenderem. Także podsuwam tylko pomysł :P.
16 listopada 2019, 14:51
blender albo moze mlynek do kawy
16 listopada 2019, 15:01
blender albo moze mlynek do kawy
oj blender ok ale mlynek do kawy - obawialabym sie ze moze mu to zle zrobic - jest przewidziany do suchych ziaren a liscie jakis tam sok moga puscic.
16 listopada 2019, 15:11
Jak byłam na kursie kuchni włoskiem facet prowadzący mówił, że jest o wiele lepszy smak i esencja jak się to rozciera ręcznie z solą w moździerzu. Faktycznie jak potem próbowaliśmy to smak był nie do podj#@%$a.. :)
16 listopada 2019, 15:30
Jak byłam na kursie kuchni włoskiem facet prowadzący mówił, że jest o wiele lepszy smak i esencja jak się to rozciera ręcznie z solą w moździerzu. Faktycznie jak potem próbowaliśmy to smak był nie do podj#@%$a.. :)
no to wiesz co chcesz na Mikolajki dostac:) piekny mozdziez:)
16 listopada 2019, 16:46
Spróbuj (parę listków żeby nie zmarnować, bo to może być durny pomysł) przez sitko, takie zwykłe z siateczką metalową. Moja babcia tak przeciera prawie wszystko, zamiast użyć blendera. Tylko musisz mieć dużo siły i cierpliwości ;)
16 listopada 2019, 16:57
Bardzo dobrze rozciera się czosnek z solą na deseczce, to może z bazylią tez tak da się zrobić. Drobno pokroić, posolić i rozetrzeć nożem, najlepiej z obiadowym z ząbkami.
16 listopada 2019, 17:06
Najefektywniej będzie blenderem. Wychodzi bardziej kremowe pesto niż z moździerza, choć w smaku moim zdaniem moździerz wygrywa. Ale nie jest to jakaś ogromna różnica. Najważniejsze są jednak wysokiej jakości składniki.