- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
24 września 2019, 18:19
Zastanawiam się czemu skoro 100 gr ziemniaków ma około 16 gr węgli to czemu 100 gr frytek ma aż 42 gr węgli? Przecież węglowodany się nie rozmnażają pod wpływem temperatury. Że tłuszczy jest więcej to wiadomo, ale czemu węgli? Poza tym ze 100 gr surowego ziemniaka waga frytek będzie większa bo naciągną tłuszczu, więc czemu tych węgli w powstałych 100 gr frytek jest więcej? I to aż o tyle?
24 września 2019, 18:35
Nie wiem też na jakie frytki patrzysz ale np frytki aviko maja 'tylko' 25 g wegli
24 września 2019, 18:35
Waga frytek nawet po naciągnięciu olejem jest mniejsza niż surowych ziemniaków przed smażeniem - stąd ta ilość węgli w porcji.
24 września 2019, 18:55
Surowe ziemniaki zawierają sporo wody, gotowe frytki mniej. Dlatego 100g frytek powstaje z większej ilości ziemniaków niż 100g, ergo, zawiera więcej węglowodanów.
24 września 2019, 19:04
Taka magia woda odparowała pod wpływem temperatury, 100gr.surowego ziemniaka po usmażeniu to już nie jest 100 gr. frytek.
24 września 2019, 19:43
Aż zważę 100 gr ziemniaka surowego i po smażeniu w postaci frytek. Ciężko uwierzyć, że z przeszło 250 gr. ziemniaków wyjdzie "tylko" 100 gr frytek.
24 września 2019, 19:46
węglowodany się zagęszczają