- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 marca 2019, 01:26
Jak w temacie. Nie musi być bio.
11 marca 2019, 07:49
Zależy do czego chcesz ją stosować, poczytaj o oliwach a będziesz wiedzieć to nie takie trudne.
11 marca 2019, 09:25
Takie czysto praktyczne rady: kupując oliwę, zwracam uwagę, aby była w butelce z ciemnego szkła. Zachowuje wtedy świeżość i swoje prozdrowotne właściwości na dłużej.
11 marca 2019, 11:12
Jak wyżej - ciemne szkło. Wolę w małych buteleczkach (250-500 ml), bo nie zużywam jej dużo i jak już kupuję to kilka mniejszych, ale o różnej "mocy". Warto zwracać uwagę na kwasowość oliwy, który to czynnik jest jednym z najważniejszych elementów wyznaczających jakość produktu. Zawsze staram się przywozić oliwę z krajów, gdzie jest produkowana, choć jeżdżę póki co tylko na zorganizowane wycieczki, więc siłą rzeczy nie wożę całych kanistrów od chłopa spod greckiej wsi ;)
...choć po butelkę wybornej extra vergine znad Gardy z oznaczeniem DOP poszłabym choćby na piechotę. Przez Alpy :)