Temat: polewa deser

Mam pytanie.
Znacie może jakieś desery z polewą toffi ?

Z taką mniej więcej.
Miałam dzisiaj robić desery lodowe z taką polewą,no ale troszku się rozchorowałam i lody nie są teraz wskazane ; /
galaretka z owocami plus bita smietana i polewa ooo lub nalesniki z bananem i ta polewa;p
- sernik  dietetyczny na zimno z polewą:)
- albo naleśniki mniam
- gofry dukana



Składniki na 6 gofrów:

  • 1 op otrębów owsianych (150g)
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 jajka
  • 250ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki parafiny
  • 2 łyżki słodzika (1 łyżka=3łyżeczki cukru)*


Otręby zmielić na puch. Dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Masa będzie gęsta. Wykładać na rozgrzaną gofrownicę. Piec ok 5-7min, w zależności od mocy gofrownicy. Z porcji powinno wyjść ok 6-7 gofrów standardowej wielkości.


Smacznego!




Składniki (na 5 gofrów):

  • 3 łyżki otrąb (mogą być owsiane, albo 2 owsiane i 1 pszennych)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka skrobi/mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2  łyżki serka homo
  • 2 łyżki słodzika w płynie


Otręby wymieszaj z serkiem. Zostaw na 5 min. W tym czasie rozdziel żółtka od białek i ubij białka, ale nie na sztywno, tylko tak zeby była piana, ale nie sztywna (mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :)). Otręby i żółtka wymieszaj, dodaj słodzik, skrobię/mąkę i proszek oraz kakao. Dokładnie wymieszaj. Dodaj białka. Piec w gofrownicy (jeśli będą sie przyklejały to wysmaruj gofrownicę ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek, u mnie obeszło się bez smarowania :)).


Podawać z serkiem homo.

galaretka+bita śmietana+ owoce+ polewa+ jakieś orzechy :) aczkolwiek ja bym się skusiła na te gofry *.*
wow gofry super, super przepis ale kurde nie mam gofrownicy
Tak, gofry świetnie prezentują się z tą polewą. Dobre są również rurki z kremem lub bitą śmietaną.
te gofry można usmażyć na suchym teflonie jak placuszki otrębowe:) albo w tosterze (takim do sandwichów)
oooo ale super dzieki toster mam ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.