- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 kwietnia 2011, 18:03
czy któraś z was jada avocado. ja kupiłam dzisiaj po raz pierwszy i chyba jest jeszcze niedojrzałe. Jaki smak powinien mieć ten owoc i ew. jak sprawdzic czy jest dojrzały. Ten który ja kupiłam jest strasznie gorzki. Chcialam sobie zrobić maslo z avocado i cytryny bo znalazlam przepis w internecie, ale tego owoca nie da się nawet rozciapać widelcem na papke. Mi papka z avocado kojarzyla się z jasniutkim zielonym miązszem a tu kolorki cos pomiedzy bielą, zielenią szaroscia. Co moge zrobić z tym owocem, żeby smakował.
7 kwietnia 2011, 18:09
7 kwietnia 2011, 18:10
Pewnie Twoje avocado jest niedojrzale. Ja kupuje wlasnie takie i "dochodza" juz u mnie w domu. Dojrzale avocado jest miekkie, ale nie moze byc "rozciapane", musi "pod naciskiem" stawiac lekki opor. Bosz, jak to gooopio brzmi:-) A potem wydlubuje sie miazsz, rozgniata widelcem dodaje sok z limonki lub cytryny i sol. Ile - wg uznania. Musi (dla mnie) byc lekko kwaskowate i slone, ale bez przesady.
Robie tez cos w rodzaju guacamole. Cebula, papryka, pomidor, swiezy ogorek drobno posiekac, dodac rozgniecione widelcem avocado, doprawic sola i cytryna. Proporcje wg uznania, ale nie dawaj za duzo cebuli, bo bedzie gorzkie.
7 kwietnia 2011, 18:13
7 kwietnia 2011, 18:35
8 kwietnia 2011, 12:16