Temat: paraboiled rice- czy jest zdrowy?

Jak w tytule.
Chciałam kupić dziki ryż. Kupiłam i okazało się, że owszem.. ale dzikiego ryżu jest tam tylko 15%, a pozostałe to paraboiled rice. Czy on też jest zdrowy? Dobry na diecie? czy niekoniecznie?
nie wiem czy zdrowy ale dla mnie bardzo smaczny moj ulubiony, mysle ze nie zaszkodzi tym bardziej ze jest zmieszany z dzikim
"Ryż parboiled  jest ryżem białym, długoziarnistym, poddanym w specjalnym procesie działaniu pary wodnej pod ciśnieniem, co powoduje przenikanie najcenniejszych składników odżywczych z okrywy ziarna do jego wnętrza. Dzięki temu nabiera pięknego, złotego koloru, szybko się gotuje, nigdy się nie klei i jest nieco twardszy od białego ryżu. Zawiera ponad dwa razy więcej witamin z grupy B, wapnia, żelaza i fosforu niż zwykły, biały ryż. Ryż parboiled łączy cechy ryżu naturalnego tj. większą zawartość substancji odżywczych z cechami ryżu białego, tj. lekkostrawność i delikatny smak. Ryż parboiled jest idealnym i pełnowartościowym pożywieniem dla całej rodziny." Czyli wychodzi na to, że jest zdrowy. ;) Bo, że dobry, to nie trzeba mówić;)
to kamień z serca;p
zdrowiutki i pyszny:) nie ma dla mnie lepszego ryzu:) polecam
Pasek wagi
moj ulbiony! biały w ogole mi nie smakuje... zawsze kupuje ten z Kupca wlasnie z dzikim :) do gotowania dodaje jeszcze kukrkumy i curry i jest miodzio! polecam :)
ja jego uwielbiam, smakuje rewelacyjnie, nie klei się, ładnie wygląda :)
Pasek wagi
dla mnie numer 1 jest wlasnie 100%-owy ryz dziki. kupuje go w opakowaniu 4 tytki po 50gramm za około 17 zl. BOSKI !!!!!!!!!
Paraboiled pozbawiony jest witamin. Najlepszy jest brązowy i basmati. Tylko prosze pamiętać, że brązowy trzeba gotowac ok.35-40 min ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.