Temat: pasta z tuńczyka

Wspaniałe Kobietki, czy mogłybyście mi powiedzieć, jak zrobić zdrową i małokaloryczną pastę z tuńczyka?

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.
Może tunczyk wymieszany z jogurtem greckim i to jakoś fajnie doprawić? Zrobiłam ostatnio coś podobnego, tylko zamiast tuńczyka dałam makrele i do tego kukurydzę z puszki. Całkiem spoko.
twaróg chudy
puszka tuńczyka cebula
jajko i ogórek kiszony pokrojony  w kostkę,  do tego odrobina szczypiorku, i tuńczyk w sosie własnym
Tuńczyk w kawałkach (w sosie własnym najmniej kcal),
ogórek kiszony lub konserwowy
jajka na twardo
majonez light i trochę jogurtu naturalnego
pieprz, szczypiorek jak kto lubi.

Jajka ugotować, obrać, wyjąć żółtka, utrzeć z odlanym wcześniej tuńczykiem.
Białka i ogórki pokroić w drobną kosteczkę, dodać do tuńczyka.
Przyprawić, połączyć z majonezem light i jogurtem naturalnym (lub bez majonezu jak kto woli, jednak chociaż ten light warto dodać dla smaku)

tuńczyk + zmiksowany chudy twaróg z jogurtem + cebulka + ogórek kiszony
można dodać trochę ketchupu dla smaku, pieprzu

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.