Temat: Zdrowe przepisy na święta

Znacie może jakieś przepisy na świąteczne słodkości, ale w wersji zdrowszej? Próbuję jakieś odszukać ale kiepsko mi idzie. Zawsze albo pół tony białej mąki i cukru, albo dużo dodanego tłuszczu. Próbowałam kiedyś robić drożdżowe ciasto, bo ponoć jedne ze zdrowszych, ale guzik mi z tego wyszedł :(.
Może z ciast:
SERNIK CZEKOLADOWY DUCANA :



Składniki (na prostokątną foremkę 25x20):

  • 750g sera wielokrotnie mielonego
  • 3 żółtka
  • 4 białka
  • 3-4 łyżki słodziku do pieczenia (wg smaku)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki maizeny
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
  • laska wanilii (opcjonalnie)

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ser połączyć z pozostałymi składnikami oraz dodać ziarenka z laski wanilii. Dokładnie wymieszać. Dodać białka i delikatnie połączyć.

Wlać do małej prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C ok 45min (do suchego patyczka).

Zostawić do wystudzenia w piekarniku. Wsadzić na całą noc do lodówki. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego!


KOPIEC KRETA :


Składniki (na małą tortownicę ):

  • 6 łyżek otrąb
  • 2 łyżki maizeny
  • 3 łyżki kakao
  • 10 łyżek wody
  • 5-6 łyżek słodziku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sera wielokrotnie mielonego
  • 4 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 śmietan-fixy (opcjonalnie)
  • zapach waniliowy lub laska wanilii

Do garnka wlać wodę i wsypać kakao. Ciągle mieszając - zagotować. Zdjąć z gazu i wsypać słodzik (ok 3 łyżek). Dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić.

Do miski wsypać otręby, maizenę, słodzik, proszek i żółtko. Wymieszać. Dodać rozpuszczone kakao. Białko ubić na sztywno i dodać do masy. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180*C i piec ciasto 25 minut (do suchości patyczka).

Ciasto wyjąć z formy i lekko ostudzić. Wyciąć środek ciasta, zostawiając spód i brzegi o szerokości ok 1 cm.

Ser połączyć z serkiem homogenizowanym, dodać słodzik, zapach/wydłubane ziarenka z laski wanilii, śmietan-fixy i ubijać na wysokich obrotach ok 5-10minut.

Żelatynę rozpuścić w wodzie i lekko tężejącą dodać do masy. Dodać połowę okruchów z ciasta i dokładnie wymieszać.

Wsadzić do lodówki.

Lekko tężejącą masę wyłożyć na ciasto formując kopiec. Obłożyć pozostałymi okruchami.

Wsadzić do lodówki na min 4-5h (najlepiej na całą noc).

Na święta super pasuje też :

PIERNIK:


Składniki:

  • 18 łyżek mieszanki otrąb (pszenno-owsianej)*
  • 6 żółtek
  • 4 białka
  • 6 łyżek kremowego serka (np.Figura)
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników (najlepiej domowej roboty wg tego przepisu)
  • 2 łyżeczki sody
  • słodzik (ja dodałam 4 łyżki-ale dodajcie wg własnego smaku :))

W serku o temperaturze pokojowej, rozpuścić sodę - serek zwiększy swoją objętość.

Białka ubić na sztywno, dodać słodzik i ubijając dodawać żółtka.

Kakao, przyprawy, mleko w proszku wymieszać z otrębami. Ubite jaja wlać do otrąb i delikatnie wymieszać. Dodać serek z sodą i dokładnie wymieszać. Odstawić na min 1h w chłodne miejsce.

Piekarnik nagrzać do 180*C i piec ok 30-35 min (do suchego patyczka).

Polać polewą czekoladową lub lukrem. (polewa: 3 łyżki kakao, 2-3 łyżeczki słodzika, 3-4 łyżki mleka-wszystko dokładnie wymieszać i polać piernik).

aż mi ślinka cieknie :P

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.