- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
5 kwietnia 2011, 19:10
5 kwietnia 2011, 19:36
Składniki (na prostokątną foremkę 25x20):
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ser połączyć z pozostałymi składnikami oraz dodać ziarenka z laski wanilii. Dokładnie wymieszać. Dodać białka i delikatnie połączyć.
Wlać do małej prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C ok 45min (do suchego patyczka).
Zostawić do wystudzenia w piekarniku. Wsadzić na całą noc do lodówki. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!
5 kwietnia 2011, 19:37
Składniki (na małą tortownicę ):
Do garnka wlać wodę i wsypać kakao. Ciągle mieszając - zagotować. Zdjąć z gazu i wsypać słodzik (ok 3 łyżek). Dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić.
Do miski wsypać otręby, maizenę, słodzik, proszek i żółtko. Wymieszać. Dodać rozpuszczone kakao. Białko ubić na sztywno i dodać do masy. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180*C i piec ciasto 25 minut (do suchości patyczka).
Ciasto wyjąć z formy i lekko ostudzić. Wyciąć środek ciasta, zostawiając spód i brzegi o szerokości ok 1 cm.
Ser połączyć z serkiem homogenizowanym, dodać słodzik, zapach/wydłubane ziarenka z laski wanilii, śmietan-fixy i ubijać na wysokich obrotach ok 5-10minut.
Żelatynę rozpuścić w wodzie i lekko tężejącą dodać do masy. Dodać połowę okruchów z ciasta i dokładnie wymieszać.
Wsadzić do lodówki.
Lekko tężejącą masę wyłożyć na ciasto formując kopiec. Obłożyć pozostałymi okruchami.
Wsadzić do lodówki na min 4-5h (najlepiej na całą noc).
5 kwietnia 2011, 19:38
Składniki:
W serku o temperaturze pokojowej, rozpuścić sodę - serek zwiększy swoją objętość.
Białka ubić na sztywno, dodać słodzik i ubijając dodawać żółtka.
Kakao, przyprawy, mleko w proszku wymieszać z otrębami. Ubite jaja wlać do otrąb i delikatnie wymieszać. Dodać serek z sodą i dokładnie wymieszać. Odstawić na min 1h w chłodne miejsce.
Piekarnik nagrzać do 180*C i piec ok 30-35 min (do suchego patyczka).
Polać polewą czekoladową lub lukrem. (polewa: 3 łyżki kakao, 2-3 łyżeczki słodzika, 3-4 łyżki mleka-wszystko dokładnie wymieszać i polać piernik).
5 kwietnia 2011, 20:04