5 kwietnia 2011, 12:14
Hej. Chciałam was prosić o jakieś menu na dzień tak doo 1200kcal? Może być i mniej :D Bo ja sama nie wiem. no np na śniadanie jakieś płatki czy owsianki, na drugie jakieś kanapki no bo idę do szkoły, jakiś prosty obiad i kolacja ;)) no i jak już byście podąły jakies to możecie napisać ile to ma razem kcal? z góry dziękuje:))
- Dołączył: 2010-11-30
- Miasto: Apple Tree
- Liczba postów: 51635
5 kwietnia 2011, 12:20
śniadanie: owsianka -mleko 2%, płątki owsiane górskie, bakalie, owoce, susozne owoce, migdały, rodzynki (co tam lubisz)
II śniadanie: 2 kromki razowca/chleba orkiszowego z masłem, szynką/twarożkiem i warzywami + owoc
obiad: pół woreczka brązowego ryżu/makaron pełnoziarnisty/kasza jaglana/gryczana +100-200g ryby/mięsa + warzywa (gotowane/surówki)
podwieczorek: jogurt nat. 200g z bakaliami/wkrojonym owocem/płatkami/kakao, cynamon
kolacja: serek wiejski 200g z warzywami/jajecznica z szynką, cebulką, szczypiorkiem/tuńczyk/makrela/ omlet z warzywami
+oczywiście woda, herbaty w ciągu dnia:)
- Dołączył: 2009-01-08
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 2133
5 kwietnia 2011, 12:20
np. na 5 posiłków:
1. owsianka (z mlekiem 2% jabłkiem i waflem ryzowym-musli, 4 łyżki owsianki) 300
2. grahamka + pomidor 250-300
3. fasolka szparagowa + zasmażka(bułka tarta 2 łyżki= 100 kcal, margaryna delma 4 łyżeczki 40 kcal) a wasolka na 100g ma 27 kcal
4. jogurt owocowy (moze byc jeszcze jabłko do tego)
5. serek wiejski z warzywkiem jakimś
1=300
2=270
3=250
4=max160 (wersja jogurt + jabłko)
5=180
SUMA 1160
5 kwietnia 2011, 13:56
Śniadanie:
do wyboru
1. 2 kromki razowego chleba żytniego: jedna posmarowana niskosłodzonym dżemem, druga z plasterkiem szynki drobiowej, 150 g sałatki jarzynowej z marchewką, groszkiem i odrobiną jogurtu 0% tłuszczu.
2.Szklanka mleka 0,5% tłuszczu z otrębami pszennymi, kromka razowego chleba żytniego z plasterkiem szynki drobiowej, pomidor.
3.Omlet na parze z 2 jajek, łyżki mąki i mleka z 2kromkami żytniego chleba razowego 100 g sałatki z pomidora, ogórka, szczypiorku, cebuli i odrobiny oliwy z oliwek, szklanka kakao.
4. 2 kromki pumpernikla z 40 g pasty z ziarnistego serka twarogowego i pomidora, posypanej szczypiorkiem, niepełna szklanka mleka.
5. 2 kromki chleba żytniego z niskosłodzonym dżemem truskawkowym, banan 200 g kefiru.
6. Szklanka mleka 0,5% tłuszczu z 3 łyżkami płatków owsianych, 2 kromki pieczywa chrupkiego z 2 plasterkami polędwicy drobiowej, 150 g surówki z pomidorów i kiszonych ogórków.
7. 2 kromki razowego chleba żytniego, 50 g tuńczyka w sosie własnym, pomidor, 150 g sałatki z kiszonych ogórków i cebuli.
II śniadanie:
Do wyboru
1. 20 g serka czosnkowego o zawartości do 30% tłuszczu, 5 rzodkiewek, jabłko.
2. Kromka pumpernikla z 40 g ziarnistego twarożku, jabłko.
Sałatka owocowa z kiwi, połowy banana, brzoskwini, odrobiny jogurtu naturalnego 0% tłuszczu.
3. 180 g sałatki warzywnej z kapusty pekińskiej, kukurydzy i pomidora.100 g jogurtu owocowego 1,5% tłuszczu z 2 łyżkami otrębów pszennych, 2 mandarynki.
4. Kromka chleba chrupkiego, plasterek szynki drobiowej, pół papryki czerwonej.
5. 100 g jogurtu owocowego 1,5% tłuszczu z 2 łyżkami otrębów pszennych, 2 mandarynki.
6. Sałatka owocowa z kiwi, połowy banana, brzoskwini, odrobiny jogurtu naturalnego 0% tłuszczu.
7. 150 g kefiru 0% tł. z 2 łyżkami otrąb pszennych, grejpfrut.
Obiad:
Do wyboru
1.Talerz zupy fasolowej gotowanej na włoszczyźnie i zabielanej odrobiną mleka, 200 g cielęciny duszonej z warzywami, 50 g fasolki szparagowej, 30 g kaszy gryczanej, 200 g surówki z marchewki i jabłek.
2. Talerz zupy ogórkowej z ziemniakami, włoszczyzną i odrobiną mleka 1,5%, tł. 100 g indyka pieczonego w folii z brzoskwinią i rodzynkami, 2 średnie ziemniaki, 200 g surówki z selerów, jabłek i marchwi.
3. Talerz zupy pomidorowej z 2 łyżkami makaronu gotowaną na włoszczyźnie, zabielanej mlekiem, 100 g dorsza z rusztu z pieczarkami, 150 g ziemniaków puree, 100 g surówki z marchwi i jabłka, 100 g surówki z kapusty pekińskiej, kukurydzy i pomarańczy.
4. Talerz krupniku z 30 g kaszy i włoszczyzny 100 g kurczaka pieczonego w folii, 2 ziemniaki, 100 g gotowanej marchewki, 100 g surówki z cykorii z odrobiną cukru, sokiem z cytryny, natką pietruszki.
5. Talerz barszczu czerwonego z ziemniakami 180 g gołąbków z mięsa z indyka, ryżu, kapusty i koncentratu pomidorowego, 2 ziemniaki, 200 g surówki z pomidora, cebuli i papryki czerwonej.
6. Zupa jarzynowa z fasolki szparagowej, brukselki, ziemniaków i włoszczyzny 100 g polędwicy z ruszt, 3 łyżki kaszy gryczanej na sypko, 150 g surówki z pomidora, kiszonego ogórka i cebuli, 150 g kalafiora z wody z odrobiną masła.
7. Talerz zupy kalafiorowej gotowanej na włoszczyźnie, 150 g piersi kurczaka pieczonej w folii, 40 g ciemnego ryżu, 200 g sałatki z tartej marchewki, pora i odrobiny jogurtu naturalnego.
Podwieczorek:
1. Szklanka kefiru, kiwi.
2. Kromka pieczywa chrupkiego z 30 g serka ziarnistego, 4 rzodkiewki, szczypiorek.
3. Pół szklanki mleka z płatkami kukurydzianymi.
4. 100 g jabłka tartego z marchewką, pomarańcza.
5. 150 g owoców sezonowych, 100 g serka waniliowego z 3 łyżkami płatków owsianych.
6. Jogurt.
7. Szklanka soku pomarańczowego.
Kolacja:
1. 2 małe ziemniaki w mundurkach, szklanka zsiadłego mleka, 100 g surówki z porów i pomidorów, 100 g surówki z czerwonej kapusty z cebulą i odrobiną oliwy z oliwek.
2. Kromka chleba grahama z 80 g dorsza wędzonego,170g sałatki z kiszonego ogórka, cebuli i odrobiny oliwy z oliwek.
3. 2 kromki razowego chleba ze 100 g sałatki śledziowej (gotowany ziemniak, śledź w oleju, cebula, zielony groszek, odrobina jogurtu).
4. 150 g galaretki z kurczaka, 2 kromki razowego chleba żytniego, kiwi.
5. 160 g sałatki z kaszy kuskus, 2 cienkich plastrów szynki, pomidora, cebuli, odrobiny oliwy, mandarynka.
6. 200 g ryby po grecku z warzywami, 2 kromki chleba chrupkiego, jabłko.
7.200 g ryżu zapiekanego z warzywami, żółtym serem i groszkiem konserwowym.