Temat: Pasta na chleb

Co myślicie o pastach na chleb?
Posiadacie jakieś ciekawe przepisy?
Jeżeli tak podzielcie się nimi na tym wątku.
Ja osobiście chętnie skorzystam! :)
moja mama robi smaczną paste jajeczną z żółtek jajek, majonezu (można zastąpić jogurtem), szynką, cebulką i szczypiorkiem. wszystkie składniki kroi i miesza.
tuńczyk, jajko, cebula, przyprawy, jogurt :)
no ale fajnie by było, gdyby też razem z taką pastą podano ilość kalorii na 100 g :)

1. wędzona makrela, chudy twaróg, jogurt naturalny (ugniecione widelcem) + ewentualnie szczypiorek, koperek, łyżka koncentratu podiorowego;

2. ugotowany brokuł zmiksowany z czonskiem, solą, odrobiną oliwy;

3. cicierzyca (może być z puszki), pasta tahini (można kupić na stoiskach ze zdrową żywnością - jest to pasta z sezamu), chili - moze być sproszkowane, sok z cytryny;

4. fasola (też z puszki) zmiksowana z czosnkiem, oliwą i ulubionymi ziołami;

5. twaróg ugnieciony widelcem z jogurtem naturalnym (albo serek homogenizowany gęsty, np. Pesident z Biedronki) + co masz w domu, np. ogórek starty na tarce i papryka pokrojona w kostkę, koperek, czosnek;

6. na słodko twaróg i jogurt j/w + miód i skórka z cytryny, trochę soku z cytryny; albo banan i cynamon (ew. przyprawa kamis do kawy i deserów).

To tylko przykłady. Z mojego doświadczenia - wszystko znika znacznie szybciej, niż składniki podane osobe, a wybrednym można w ten sposób przemycić to za czym nie przepadają (wędzona rybka, warzywa, jogurt). Jeśli jeszcze podasz w ładnych miseczkach kilka past, do tego np. okrągłe malutkie kawałki pumpernikla czy razowca (można kupić w opakowaniach jak dropsy), posypiesz zieleniną albo prażonymi migdałami czy słonecznikem, to świetna przystawka albo część zimnego bufetuna imprezę.

> no ale fajnie by było, gdyby też razem z taką
> pastą podano ilość kalorii na 100 g :)
Kalorii nie liczyłam - zależy od proporcji, nie kaźdy jest na redukcji. Z pewnością są to składniki, które poprawiają dobre funkcjonowanie organizmu (banany i miód nawet na diecie mogą zagościć). Polecam twarogi chude albo półtłuste, ale nie 0%, twaróg President ma chyba tylko 4% tłuszczu. Co kto lubi - zwykły twaróg wymieszany z jogurtem daje ciekawszą konsystencję, jest mniej gładki.
Kaloryczniść można sobie samemu wyliczyć... wszystko zalezy od tego ktorego składniak ile jest w paście
Pasek wagi
a ja ostatnio robilam paste z pieczonego kurczaka-pycha!!! najpierw dobrze przyprawilam kurczaka,dodalam do niego czosnek i cebule i upieklam w rekawie...po upieczeniu zmiksowalam z papryka czerwona i jajkiem(razem z czosnkiem i cebula z pieczenia) dodalam doslownie ciutke majonezu i gotowe...pasta smakuje jak domowy pasztet-polecam!! robilam ja juz kilka razy
PASTA CHRZANOWA:

-200 g twarogu lub serka typu Philadelphia

-2 łyżki świeżo startego chrzanu (lub 3 gotowego ze słoiczka)

-1-2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
-pół pęczka koperku lub szczypiorku
-sok z cytryny, sól, pieprz

Twaróg zmielic w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksowac blenderem albo rozgniesc widelcem. Dodac chrzan, koperek (lub szczypiorek). Dokładnie wymieszac i doprawic do smaku.

PASTA  Z ŻÓŁTEGO SERA:

-200g dowolnego żółtego sera lub kilka rodzajów
-1 łyżeczka ostrej musztardy
-1-2 łyżki słodkiej smietany lub jogurtu nat.
-2 żółtka
-sól, pieprz cayenne

jajka ugotowac na twardo, ostudzic, obrac, wyjąc żółtka. Ser zetrzec n atarce na najdrobniejszych oczkach. Połączyc z roztartym żółtkiem, musztardą i śmietaną. Doprawic do smaku.

Fajna pasta kanapkowa - odmiana dla zwykłego sera z ketchupem :)

tuńczyk (w kawałkach), jajka na twardo, majonez (light lub zastąpić naturalnym jogurtem), ogórek kiszony lub konserwowy, pieprz ! 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.