- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
30 kwietnia 2018, 18:23
Witam, przychodzę z problemem bo nie umiem czytać etykiet ._.
Próbuję jeść jak najmniej węgli (dieta keto) ale czasem nie mogę zrozumieć tych etykietek... dam przykład:
1)szparagi: Węgle 5 Cukry 0
2)szparagi: Węgle 2,1 Cukry 0,5
3)szparagi: Węgle 1,5 Cukry 1,1
I tych szparagów w słoikach/puszkach nie mogłam rozróżnić z dzisiejszych zakupów... nie rozumiałam które lepsze?
A jak na necie sprawdzam tabele wartości odżywczych gdzie ogórek ma 1,4 węgli to w sklepie w słoikach ma mniej... niektóre więcej. Może mi ktoś proszę pomóc?
Z góry dziękuje :-)
30 kwietnia 2018, 18:46
"w tym cukry" oznacza ilość cukrów prostych w weglowodanach ogółem. Pamiętaj też, że błonnik to również węglowodany, a przecież go nie przyswajamy. Jego kaloryczność została ustalona w kalorymetrze, natomiast dla ludzkiego organizmu wynosi 0 kcal. Jestem na keto 2 i pół roku i powiem Ci, że większość warzyw możesz jeść w dużych ilościach bez strachu. Serio. A na pewno szparagi. Pytanie po co jesz warzywa z puszki i słoika? Są świeże przecież.
Edytowany przez 30 kwietnia 2018, 18:47
30 kwietnia 2018, 18:51
ile g CUKRÓW jesz w diecie? jaki to % kaloryczności?
1 maja 2018, 09:11
czytaj sklad nie tylko makra. Jak to szparagi w puszkach to pewnie 2 i 3 ma dodany cukier do zalewy, jak polowa puszkowanych warzyw...
A szparagi swieze znacznie lepsze.
1 maja 2018, 15:52
Węglowodanów w diecie masz mieć do 30 g. Cukrów jak najbliżej 0g.
1 maja 2018, 15:57
Dziewczyny naprawdę skomplikowały mi się węgle... jeżeli węgle to cukry a mają cukry...?
ale dziwi mnie że szparagi mają inne wartości odrzywcze... 1) ma 5 a zero cukrów. a inne mają... u innych czytałam skład w słoiku ale nie widziałam że pisało coś o dodanym cukrze. a sklep co chodzę to wszystko jest zapakowane. nawet w plastikowej torebeczce i tam pisze też.
1 maja 2018, 16:00
ale nie widziałam że pisało coś o dodanym cukrze.
Lista substancji, które dodawane są do produktu tak, żeby schować nazwę "biały cukier" (a to nie wszystkie, tylko niewielka część):
Edytowany przez Corinek 1 maja 2018, 16:00
1 maja 2018, 17:01
Lista substancji, które dodawane są do produktu tak, żeby schować nazwę "biały cukier" (a to nie wszystkie, tylko niewielka część): syrop z agawysłód jęczmiennycukier buraczanybrązowy cukiersyropkryształki z trzciny cukrowejkryształki syropu trzcinowegocukier trzcinowykarmelmelasa z owoców drzewa karobowegocukier pudersłodzik kukurydzianysyrop kukurydzianycorn-syrup solidsfruktoza krystalicznacukier daktylowydemeraradekstrandekstrozadiastatic maltdiataseetylomaltolodparowany syrop trzcinowyfruktozasok owocowykoncentrat soku owocowegogalaktozaglukozaglucose solidszłoty cukierzłoty syropcukier granulowanycukier winogronowysyrop glukozowo-fruktozowymiódlukiercukier inwertowanylaktozasyrop słodowymaltodekstrynamaltozasyrop klonowymelasamuscovadopanochacukier surowysyrop rafinowanysyrop ryżowysorbitolsyrop z sorgosacharozasyrop cukrowyturbinadożółty cukieracesulfamale nie widziałam że pisało coś o dodanym cukrze.
nie corinek, tylko pisze: szparagi, woda, sól <<< pisze tak u nr 1,2,3 ... a i tak się rożnią