Temat: Węglowadany=cukry?

Witam, przychodzę z problemem bo nie umiem czytać etykiet ._.

Próbuję jeść jak najmniej węgli (dieta keto) ale czasem nie mogę zrozumieć tych etykietek... dam przykład:

1)szparagi: Węgle 5  Cukry 0         

2)szparagi: Węgle 2,1  Cukry 0,5

3)szparagi:  Węgle  1,5  Cukry 1,1

I tych szparagów w słoikach/puszkach nie mogłam rozróżnić z dzisiejszych zakupów... nie rozumiałam które lepsze?

A jak na necie sprawdzam tabele wartości odżywczych gdzie ogórek ma 1,4 węgli to w sklepie w słoikach ma mniej... niektóre więcej. Może mi ktoś proszę pomóc?

Z góry dziękuje :-)

"w tym cukry" oznacza ilość cukrów prostych w weglowodanach ogółem. Pamiętaj też, że błonnik to również węglowodany, a przecież go nie przyswajamy. Jego kaloryczność została ustalona w kalorymetrze, natomiast dla ludzkiego organizmu wynosi 0 kcal. Jestem na keto 2 i pół roku i powiem Ci, że większość warzyw możesz jeść w dużych ilościach bez strachu. Serio. A na pewno szparagi. Pytanie po co jesz warzywa z puszki i słoika? Są świeże przecież. 

ile  g CUKRÓW jesz w diecie? jaki to % kaloryczności?

czytaj sklad nie tylko makra. Jak to szparagi w puszkach to pewnie 2 i 3 ma dodany cukier do zalewy, jak polowa puszkowanych warzyw... 

A szparagi swieze znacznie lepsze.

Pasek wagi

Węglowodanów w diecie masz mieć do 30 g. Cukrów jak najbliżej 0g. 

Pasek wagi

Corinek napisał(a):

Węglowodanów w diecie masz mieć do 30 g. Cukrów jak najbliżej 0g. 
no to.. opcja nr.1 jest najlepsza?

Dziewczyny naprawdę skomplikowały mi się węgle... jeżeli węgle to cukry a mają cukry...?

ale dziwi mnie że szparagi mają inne wartości odrzywcze... 1) ma 5 a zero cukrów. a inne mają...  u innych czytałam skład w słoiku ale nie widziałam że pisało coś o dodanym cukrze. a sklep co chodzę to wszystko jest zapakowane. nawet w plastikowej torebeczce i tam pisze też. 

agatkkaa228 napisał(a):

ale nie widziałam że pisało coś o dodanym cukrze.

Lista substancji, które dodawane są do produktu tak, żeby schować nazwę "biały cukier" (a to nie wszystkie, tylko niewielka część):

  • syrop z agawy
  • słód jęczmienny
  • cukier buraczany
  • brązowy cukier
  • syrop
  • kryształki z trzciny cukrowej
  • kryształki syropu trzcinowego
  • cukier trzcinowy
  • karmel
  • melasa z owoców drzewa karobowego
  • cukier puder
  • słodzik kukurydziany
  • syrop kukurydziany
  • corn-syrup solids
  • fruktoza krystaliczna
  • cukier daktylowy
  • demerara
  • dekstran
  • dekstroza
  • diastatic malt
  • diatase
  • etylomaltol
  • odparowany syrop trzcinowy
  • fruktoza
  • sok owocowy
  • koncentrat soku owocowego
  • galaktoza
  • glukoza
  • glucose solids
  • złoty cukier
  • złoty syrop
  • cukier granulowany
  • cukier winogronowy
  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • miód
  • lukier
  • cukier inwertowany
  • laktoza
  • syrop słodowy
  • maltodekstryna
  • maltoza
  • syrop klonowy
  • melasa
  • muscovado
  • panocha
  • cukier surowy
  • syrop rafinowany
  • syrop ryżowy
  • sorbitol
  • syrop z sorgo
  • sacharoza
  • syrop cukrowy
  • turbinado
  • żółty cukier
  • acesulfam
Pasek wagi

Corinek napisał(a):

agatkkaa228 napisał(a):

ale nie widziałam że pisało coś o dodanym cukrze.
Lista substancji, które dodawane są do produktu tak, żeby schować nazwę "biały cukier" (a to nie wszystkie, tylko niewielka część): syrop z agawysłód jęczmiennycukier buraczanybrązowy cukiersyropkryształki z trzciny cukrowejkryształki syropu trzcinowegocukier trzcinowykarmelmelasa z owoców drzewa karobowegocukier pudersłodzik kukurydzianysyrop kukurydzianycorn-syrup solidsfruktoza krystalicznacukier daktylowydemeraradekstrandekstrozadiastatic maltdiataseetylomaltolodparowany syrop trzcinowyfruktozasok owocowykoncentrat soku owocowegogalaktozaglukozaglucose solidszłoty cukierzłoty syropcukier granulowanycukier winogronowysyrop glukozowo-fruktozowymiódlukiercukier inwertowanylaktozasyrop słodowymaltodekstrynamaltozasyrop klonowymelasamuscovadopanochacukier surowysyrop rafinowanysyrop ryżowysorbitolsyrop z sorgosacharozasyrop cukrowyturbinadożółty cukieracesulfam

nie corinek, tylko pisze: szparagi, woda, sól   <<<  pisze tak u nr 1,2,3 ... a i tak się rożnią

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.