- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
20 kwietnia 2015, 21:43
Witam dostałam od lekarza receptę na Metformax w związku z insulinoopornością. Jednak o diecie dużo mi nie powiedział praktycznie nic. Szperając w internecie wyczytałam, że trzeba jeść prod. o małym i średnim (sporadycznie) IG. Tych o wysokim wystrzegać się. Jednak znalazłam też informacje, ze nie można ślepo iść za tabelami bo niestety wartości w nich podane są różne i czasami nie wiadomo w co wierzyć.
Ale na zdrowy chłopski rozum
Mam jeść:
-ciemne pieczywo, kasze, ryż, makaron pełnoziarnisty. Warzywa oprócz gotowanej marchwi, ziemniaków, buraków,dyni. Owoce oprócz: bananów, winogron, arbuza, daktyli, owoców suszonych, fig, i takich które są bardzo dojrzałe. Nabiał chudy bądź półtłusty, naturalny (unikać słodkich jogurtów, serków). Mięso chude, gotowane, pieczone, grilowane. Unikać smażonego i w panierkach. Ryby również unikać tych smażonych i w różnych sosach (śmietanowy, olej). Napoje dużo wody, herbata, kawa, świeżo wyciskane soki warzywne. Unikać kolorowych słodkich napoi i soków owocowych ze sklepu. Unikać gotowców, fast foodów, przetworzonej żywności. Starać się jeść prosto i naturalnie + Ruch
Może macie jeszcze jakieś rady? Będę bardzo wdzięczna
Ps. Zastanawiam się nad dietą SB.....
Edytowany przez 712df91adcef731a0a97b6de87318d1f 20 kwietnia 2015, 21:44
20 kwietnia 2015, 21:53
na pewno nie wolno robić dużych przerw między posiłkami, tak by być bardzo głodnym, bo po mimo, że zjesz coś i niskim IG to cukier i tak skoczy w górę bardzo mocno
20 kwietnia 2015, 22:03
Staraj się unikać słodyczy i rzeczy przetworzonych. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne dopuszcza słodziki - w ogóle wytyczne żywienia są dostępne na necie. Co do warzyw i makaronów, kasz, - nie rozgotowuj ich. Powinny być lekko twarde bo rozgotowane mają wyższe IG.