Temat: Metformax jaka dieta?

Witam dostałam od lekarza receptę na Metformax w związku z insulinoopornością. Jednak o diecie dużo mi nie powiedział praktycznie nic. Szperając w internecie wyczytałam, że trzeba jeść prod. o małym i średnim (sporadycznie) IG. Tych o wysokim wystrzegać się. Jednak znalazłam też informacje, ze nie można ślepo iść za tabelami bo niestety wartości w nich podane są różne i czasami nie wiadomo w co wierzyć.

Ale na zdrowy chłopski rozum 

Mam jeść:

-ciemne pieczywo, kasze, ryż, makaron pełnoziarnisty. Warzywa oprócz gotowanej marchwi, ziemniaków, buraków,dyni. Owoce oprócz: bananów, winogron, arbuza, daktyli, owoców suszonych, fig, i takich które są bardzo dojrzałe. Nabiał chudy bądź półtłusty, naturalny (unikać słodkich jogurtów, serków). Mięso chude, gotowane, pieczone, grilowane. Unikać smażonego i w panierkach. Ryby również unikać tych smażonych i w różnych sosach (śmietanowy, olej). Napoje dużo wody, herbata, kawa, świeżo wyciskane soki warzywne. Unikać kolorowych słodkich napoi i soków owocowych ze sklepu. Unikać gotowców, fast foodów, przetworzonej żywności. Starać się jeść prosto i naturalnie + Ruch 

Może macie jeszcze jakieś rady? Będę bardzo wdzięczna

Ps. Zastanawiam się nad dietą SB.....

na pewno nie wolno robić dużych przerw między posiłkami, tak by być bardzo głodnym, bo po mimo, że zjesz coś i niskim IG to cukier i tak skoczy w górę bardzo mocno 

Staraj się unikać słodyczy i rzeczy przetworzonych. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne dopuszcza słodziki - w ogóle wytyczne żywienia są dostępne na necie. Co do warzyw i makaronów, kasz, - nie rozgotowuj ich. Powinny być lekko twarde bo rozgotowane mają wyższe IG. 

Polecam trochę poczytać 

http://www.montignac.com/pl

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.