Temat: jaka dieta dla mnie najlepsza?

Witam!

Chciałabym wykupić dietę, ale nie wiem jaką. Vitalekka czy siła błonnika? Pierwsza byłaby dla mnie bardzo dobra, dlatego, że mam bardzo duży cholesterol, ponadto mam zespół Gilberta - przy którym powinnam w posiłkach ograniczać tłuszcze. Mam jednak też duże problemy z zaparciami, które męczą mnie od dobrych paru lat. Dietetyka można radzić się dopiero po wykupieniu diety, a ja chciałabym najpierw doradzić się jaką dietę powinnam kupić. A może powinnam np. kupić vitalekką i porozmawiać z dietetykiem, żeby dieta została zmodyfikowana, tak abym uporała się z zaparciami? Oczywiście nie muszę chyba wspominać, że poza walorami zdrowotnymi diety, zależy mi też na schudnięciu. Po porodzie zostało mi 10 kg nadwyżki i nie mieszczę się we wszystkie swoje ubrania sprzed ciąży :) a minął już ponad rok czasu. I jakby tego było mało okazało się jeszcze, że mam dużą niedoczynność tarczycy, więc pewnie i tak będzie mi ciężko pozbyć się niechcianych kilogramów. Będę bardzo wdzięczna za informacje.

Pozdrawiam wszystkich!
Może po prostu udaj sie do dietetyka, to on wybierze dla Ciebie najlepszą dietę;)
Dietetycy się na tym znają, a tutaj przynajmniej większość to amatorzy;)
Możesz zapłacić za dowolną dietę, wszystkie mają tę samą cenę. Potem możesz zawsze zmienić na inną w swoich ustawieniach diety. Przy każdej diecie jest pytanie o zaparcia i jest ona do tego dostosowywana.
Pasek wagi
W takim razie kupię Vitalekką oczywiście zaznaczając opcję "zaparcia". Dziękuję za odpowiedzi.Pozdrawiam :)

Witam!

Jestem tu nowa, od 1 kwietnia chciałabym zaczać dietę ale sama nie wiem jaką. Czy mógłby mi ktoś doradzić czym się kierować przy wyborze diety, a może która z diet Waszym zdaniem i doświadczeniem jest skuteczna.

Czekam na podpowiedzi i pozdrawiam :-))

 

Pasek wagi
najlepiej być upartą i zastosować dietę białkową:
Założenia - dieta białkowa:
    Zbudowana jest z sycących śniadań, mięsnych obiadów i nabiałowych kolacji. Nie brakuje w niej też owoców, surówek warzywnych i sałatek. Mimo takiej obfitości jedzenia, odchudzanie powinno dać efekty. Codzienny jadłospis powinien składać się z 4 posiłków. Nie może w nim zabraknąć chudego mięsa, wędlin, jajek, serów i innych wyrobów mlecznych, które dostarczają organizmowi dużej dawki białka. W okresie przewidzianym na utrwalenie osiągniętej wagi, w daniach obiadowych dodatkowo pojawią się kasza, ryż, makaron i ziemniaki. Każdy dzień powinno zacząć się od herbatki ziołowej, a między posiłkami wypijać 2 litry niegazowanej wody mineralnej. Raz w tygodniu można sobie pozwolić na miły deser, na przykład małą salaterkę budyniu.

Przykład - dieta białkowa:
Poniedziałek
Śniadanie: napar z kopru włoskiego, szklanka mleka 2% tł., 3 grzanki z 3 plasterkami polędwicy 
Drugie śniadanie: 150 g jogurtu naturalnego, jabłko 
Obiad: udko kurczaka z rożna bez skóry (150 g), jarzynka z 2 czubatych łyżek marchewki z groszkiem i łyżeczką oleju 
Kolacja: 2 jajka sadzone, na odrobinie oleju, 2 szklanki fasolki szparagowej

Wtorek:
Śniadanie: napar z anyżku, szklanka maślanki, 3 suchary z 3 plasterkami szynki z indyka 
Drugie śniadanie: szklanka kefiru, grejpfrut 
Obiad: 200 g pieczonego w folii dorsza, 150 g gotowanych brokułów, pokrojna w kostkę papryka skropiona cytryną 
Kolacja: omlet z 2 jaj z 2 plasterkami sera żółtego, 4 liście sałaty z łyżką oliwy z oliwek

Środa:
Śniadanie: herbata z malwy, szklanka kefiru, 2 kromki chleba razowego, jajko na twardo, pomidor 
Drugie śniadanie: 50 g serka homogenizowanego, 2 pomarańcze 
Obiad: 200 g pieczonej piersi indyka, buraczki gotowane bez zasmażki, doprawione cytryną 
Kolacja: 50 g serka wiejskiego light z 2 łyżkami szczypiorku i dużym pomidorem

Czwartek:
Śniadanie: napar z pokrzywy, szklanka kefiru, 2 kromki chleba graham z 2 plasterkami sera żółtego 
Drugie śniadanie: 150 ml jogurtu naturalnego, gruszka 
Obiad: 150 g wątróbki drobiowej usmażonej z cebulą na odrobinie oleju, kiszony ogórek, pieczone jabłko 
Kolacja: 100 g upieczonej piersi kurczaka, kabaczek lub cukinia z rusztu 

Piątek:
Śniadanie: napar z łopianu, kawa z mlekiem 2% tł., 2 kromki pumpernikla z 2 plasterkami szynki drobiowej 
Drugie śniadanie: 75 g serka wiejskiego z truskawkami 
Obiad: 150 g schabu wieprzowego pieczonego z 2 śliwkami, surówka z 2 porów i pomidora 
Kolacja: 150 g pieczonego pstrąga, surówka ze 100 g kapusty kiszonej i jabłka 

Sobota:
Śniadanie: napar z pokrzywy, szklanka kefiru, 2 kromki chleba z 2 plasterkami sera białego chudego i 1/4 wędzonej makreli 
Drugie śniadanie: 50 g serka waniliowego homogenizowanego, 2 mandarynki i kiwi 
Obiad: 200 g pieczonej piersi kurczaka, 100 g słodkiej kapusty 
Kolacja: 2 parówki drobiowe, 2 cykorie z łyżeczką oliwy

Niedziela:
Śniadanie: napar z malwy, szklanka mleka 2% tł., grahamka z 2 plasterkami żółtego sera i liściem sałaty 
Drugie śniadanie: 150 g kefiru l, jabłko
Obiad: 100 g gotowanej piersi z indyka, szklanka szpinaku z łyżeczką margaryny, pokrojony pomidor z cebulą 
Kolacja: 200 g pieczonego pstrąga, 150 g surówki z selera i łyżki chrzanu.

Utrzymanie wagi - 1600 kcal dziennie 

Przez następne dwa tygodnie można jeść trochę więcej. Dania zostały uzupełnione dodatkowymi produktami, a kolację można wybrać spośród 3 wersji. 

Śniadania: jedna kromka chleba razowego więcej 
Drugie śniadania: 1,5 raza więcej świeżych owoców 
Obiady: 3 razy w tygodniu 1,5 raza więcej surowych warzyw, 2 razy w tygodniu dodatkowo 3/4 szklanki ugotowanego razowego makaronu albo pół szklanki gotowanego brązowego, a najlepiej dzikiego ryżu, 2 razy w tygodniu pół szklanki gotowanej kaszy gryczanej lub puree z ugotowanych suchych strączkowych warzyw, np. grochu, fasoli czy soczewicy 
Kolacje: dania do wyboru: 80-100 g chudego mięsa z rusztu, np. pierś z indyka lub kurczaka, z bułką grahamką i warzywami; 150 g chudej ryby podawanej z 200 g gotowanych warzyw i zupa warzywna, zabielana mlekiem z kromką razowego chleba; 2 kromki razowego pieczywa z 2 jajkami na twardo i surówką z 2 pomidorów i cebuli.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.