- Dołączył: 2011-06-05
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 56
18 listopada 2011, 21:10
Czy miałyście może jakiś posiłek z brukselką? kupiłam śliczną bo mnie skusiła, a tu klops - nie ma takiej opcji w lodówce
- Dołączył: 2009-11-11
- Miasto: Bolesławiec
- Liczba postów: 3844
18 listopada 2011, 21:14
to już drugi temat dzisiaj o brukselce.. : ) ja uwielbiam ją od niedawna, nawet samą. jadam z jajecznicą. ostatnio zrobiłam smażoną z curry (śmietana + odrobina curry) i z ryżem/makaronem :) mniam
18 listopada 2011, 21:16
no pewnie, mięso np. schabowy i brukselka, mniam!
- Dołączył: 2011-07-19
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4389
18 listopada 2011, 21:15
obrzydlistwo! cofa mi się od radu, nienawidzę
- Dołączył: 2011-10-12
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 777
18 listopada 2011, 21:20
MNIAM! kocham brukselke:D , chyba najlepiej w zupie warzywnej:D
- Dołączył: 2011-04-03
- Miasto:
- Liczba postów: 2493
18 listopada 2011, 21:26
na parze / w wodzie gotowana / brukselka + inne warzywa + bulion = zupka jarzynowa <3
- Dołączył: 2011-02-10
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 4
18 listopada 2011, 21:32
ja kiedyś miałam :) na kolację była brukselka gotowana... nawet z masłem i b.tartą... (5g do kupy:)? już nie pamiętam, ale od tamtej pory wiem jak smakuje brukselka :D a nie "panierka". szczerze mówiąc teraz najbardziej lubię czystą brukselkę z wody.
20 listopada 2011, 19:14
mniaaaam. Uwielbiam brukselkę, dzisiaj miałam na obiad :)
asafetyda Jestem ciekawa jak smakuje z jajecznicą :) Muszę kiedyś spróbować :)
- Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
20 listopada 2011, 21:27
Miałam w planie brukselkę z czosnkiem, do tego był kurczak z pomarańczami:) Pycha. Zaznacz w ulubionych.
Brukselka z czosnkiem
Składniki: Czosnek 4 g (0,7 ząbka) , Brukselka 275 g , Masło
śmietankowe 6 g (1,4 płaskiej łyżki)
Przyprawy: Pieprz czarny, zmielony , Sól biała 1 g (1,4
szczypty)
Krok po kroku:
1. Brukselkę umyć. Wrzucić na lekko osolony
wrzątek. Gotować aż brukselka lekko zmięknie
(czas gotowania około 15 minut). Następnie
dokładnie odcedzić.
2. Czosnek obrać, posiekać. Zeszklić na
rozgrzanym tłuszczu. Dusić kilka minut, od
czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy.
3. Brukselkę podawać polaną przygotowanym
sosem czosnkowym.