Temat: Brukselka :-)

Czy miałyście może jakiś posiłek z brukselką? kupiłam śliczną bo mnie skusiła, a tu klops - nie ma takiej opcji w lodówce
to już drugi temat dzisiaj o brukselce.. : ) ja uwielbiam ją od niedawna, nawet samą. jadam z jajecznicą. ostatnio zrobiłam smażoną z curry (śmietana + odrobina curry) i z ryżem/makaronem :) mniam
no pewnie, mięso np. schabowy i brukselka, mniam!
obrzydlistwo! cofa mi się od radu, nienawidzę
mmm pycha......:)
MNIAM! kocham brukselke:D , chyba najlepiej w zupie warzywnej:D
na parze / w wodzie gotowana / brukselka + inne warzywa + bulion = zupka jarzynowa <3
ja kiedyś miałam :) na kolację była brukselka gotowana... nawet z masłem i b.tartą... (5g do kupy:)? już nie pamiętam, ale od tamtej pory wiem jak smakuje brukselka :D a nie "panierka". szczerze mówiąc teraz najbardziej lubię czystą brukselkę z wody.
mniaaaam. Uwielbiam brukselkę, dzisiaj miałam na obiad :)

asafetyda Jestem ciekawa jak smakuje z jajecznicą :) Muszę kiedyś spróbować :)

Miałam w planie brukselkę z czosnkiem, do tego był kurczak z pomarańczami:) Pycha. Zaznacz w ulubionych.

Brukselka z czosnkiem

Składniki: Czosnek 4 g (0,7 ząbka) , Brukselka 275 g , Masło

śmietankowe 6 g (1,4 płaskiej łyżki)

Przyprawy: Pieprz czarny, zmielony , Sól biała 1 g (1,4

szczypty)

Krok po kroku:

1. Brukselkę umyć. Wrzucić na lekko osolony

wrzątek. Gotować aż brukselka lekko zmięknie

(czas gotowania około 15 minut). Następnie

dokładnie odcedzić.

2. Czosnek obrać, posiekać. Zeszklić na

rozgrzanym tłuszczu. Dusić kilka minut, od

czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy.

3. Brukselkę podawać polaną przygotowanym

sosem czosnkowym.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.