19 kwietnia 2011, 16:05
Jaki mogę zrobić sos dietetyczny do makaronu samodzielnie? Bardzo bym prosiła o przepisy . :)
19 kwietnia 2011, 16:08
pomidory bez skory na patelnie na lyzeczce oliwy troche jogurtu to zageszczenia przyprawy czosnek bazylia lub ziola prowansalskie
- Dołączył: 2010-03-06
- Miasto: Luili
- Liczba postów: 635
19 kwietnia 2011, 16:15
1. jajko, łyżka śmietany, ser o obniżonej zawartości tłuszczu, przyprawy
2. szpinak mrożony, przyprawy, jogurt naturalny
3. makaron "na sucho" - dowolne warzywa, kurczak lub łosoś
4. suszone pomidory, szynka konserwowa, feta light, bazylia
- Dołączył: 2008-03-29
- Miasto: Australia
- Liczba postów: 9686
19 kwietnia 2011, 16:39
pomidory możesz użyć świeże lub takie z puszki :)
19 kwietnia 2011, 16:41
W miarę niskokaloryczny jest sos serowy chyba winiary (porcja ok 55 kcal, przyrządzany jest z samą wodą, bez śmietany), niektóre sosy bolońskie mają mniej inne więcej kcal, ja patrzę po etykietach i wybieram te najmniej kaloryczne, można kupic sos boloński light, ale on ma tyle samo kcal co np sos Dawtona, on ma niewiele, ok 50 kcal w porcji jednej. Lub samemu zrobić sos z pomidorów, wtedy będzie miał bardzo mało kcal, doprawić czosnkiem, bazylia, solą , pieprzem Szpinak do makaronu jest pycha.
Edytowany przez EgriBikaver 19 kwietnia 2011, 16:42
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
19 kwietnia 2011, 16:56
piers z kurczaka zmielic , usmazyc na patelni jak mielone mieso bez tuszczu rozgrzej teflon ,zmiejsz gaz i smaz , az beda pojedncze grudki jak normany sos bolones . dodaj pokrojna w kostke cebule zeszklij dodaj czosnek sol pieprz do smaku zalej pomodorami przetartymi i dus az woda odparuje na koniec dodaj oregano lub bazylie jak lubisz
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
19 kwietnia 2011, 16:57
tak samo robimy sosy z innych warzyw ...z jednego gatunku lub mieszanki ..no pracy jest troche bo trzeba warzywa mielic lub miksowac ..dlatego warto raz posiedziec wiecej w kuchni i zrobic kilka roznych sosow poporcjowac i zamrozic
- Dołączył: 2009-07-25
- Miasto: Malbork
- Liczba postów: 1549
19 kwietnia 2011, 17:12
Ja robi taki: Puszka pomidorów, czosnek, łyżka pesto bazyliowego, łyżka koncentratu pomidorowego i do tego dodaje oliwki albo ciecierzycę