BIAŁE KULKI
0.5 szklanki zmiksowanego sera białego,
0.5 szklanki posiekanych orzechów i migdałów
Zmiksować i z uzyskanej masy formować kulki, które następnie
obtaczamy np w zmielonym siemieniu lnianym, albo w zmielonych orzechach.
ZAPIEKANKA Z JABŁKAMI
2 szklanki płatków owsianych (wcześniej namoczonych),
1 szklanka maki razowej
0.5 szklanki orzechów
Składniki połączyć, a nastepnie zalać ułożonymi w szkle zaroodpornym
pokrojonymi w plasterki jablkami (ok 1 kg). Calosc lekko ugniesc i piec
ok 45 min
Przepisy "Węglowe": MUFFIN Z OTREBÓW
1 szklanka jogurtu,
1/4 szklanki mleka,
1 jajko, lekko ubite,
1 łyżeczka wanilii,
1 szklanka
otrebów,
1 1/4 szklanki mąki żytniej,
1/3 szklanki fruktozy,
1 łyżeczka
mielonego cynamonu,
1/4 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki pokrojonych zielonych jabłek
Piekarnik rozgrzewamy. Pojemniki na babeczki smarujemy tłuszczem. W
oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt, mleko, jajko i wanilie. Miksujemy.
Dodajemy otręby i odstawiamy na około 2 minuty, by zmiękły. W tym czasie
w innym naczyniu mieszamy make, fruktozę, cynamon i sól. W środku
robimy otwór, w który wlewamy przygotowane wcześniej otręby. Mieszamy wrzucając jabłka.
Całość nakładamy do foremek. Pieczemy 15 - 20
minut, albo do momentu, gdy patyczek włożony w ciasto wychodzi czysty.
Przepisy węglowodanowe:
SZPINAK Z RYŻEM
Paczka szpinaku mrożonego,
3 cebule pokrojone w krążki,
1 szklanka ryżu,
1 pęczek posiekanego koperku
5 łyżek oliwy,
sól, pieprz,
sok z cytryny
Szpinak rozmrażamy w rondlu na średnim ogniu. Cebulę smażymy na patelni
na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany koperek. Cebulę z
koperkiem dodajemy do szpinaku. Jeśli ze szpinaku odparowała woda
należy dolać około 2 szklanek. Wsypujemy opłukany ryż i dusimy pod
przykryciem na małym ogniu mieszając co kilka minut aż do momentu kiedy
ryż będzie miękki. Szpinak z ryżem podajemy polany obficie sokiem z
cytryny...
SZPINAK Z PIECZARKAMI
1 opakowanie szpinaku
1 opakowanie sosu białego - np. Knorra
ok. 30 dag pieczarek
3 średnie ząbki czosnku
suszona lub świeża bazylia (ok. 3 łyżek)
3 kubki śmietany (%według uznania)
kawałek żółtego sera (startego do posypania)
sól, pieprz do smaku
Szpinak rozmrozić i przesmażyć na margarynie z czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Przygotować biały sos. Wlać do wrzącego śmietanę - mieszać,
dodać bazylię. Dokładnie wymieszać. Pokrojone pieczarki przesmażyć.
Wszystkie składniki wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku Na telerzu
posypać startym żółtym serem....
FASOLKA PO BRETOŃSKU
namocz na noc fasolę (wcześniej wypłucz) ok. 400 gram
potem zmień wodę, dosyp soli, liść laurowy, trochę majeranku,
nalej wody (do 2/3 wysokości garnka)
Zakryj i zagotuj,
gdy zacznie syczeć (garnek), zmniejsz gaz i gotuj jeszcze 25 minut.
Potem wyłącz gaz i pozostaw garnek na kolejne piętnaście minut.
Potem możesz dodać smażoną na malej ilości oliwy z oliwek cebulkę
i wlać trochę koncentratu pomidorowego (bez cukru)
Dodaj pieprz czarny i trochę czerwonej papryki.
PASZTET SOJOWY
Soję myjemy i wstawiamy do garnka z dużą ilością wody (2 razy więcej
wody niż soi)
Odstawiamy na 12 godzin, potem odlewamy wodę, płuczemy
soję i zalewamy świeżą wodą. Soję można gotować w garnku (2 godz.) lub
szybkowarze (krócej - od momentu zagotowania - 25 min.)
W międzyczasie ugotować dwie pietruszki, selera i usmażyć na małej ilości oliwy, drobno posiekaną cebulkę.
Soję i warzywa trzeba przemleć przez maszynkę do mięsa (ciepłe warzywa mięli się lepiej)
Całość wymieszać, dodać zioła: sól, biały pieprz, majeranek, cząber itp.
Włożyć do formy i piec 20 - 30 min. w temp. 210 - 180 stopni.
PASTA DO CHLEBA
chudy biały ser,
tuńczyk w sosie własnym
jogurt naturalny
Wymieszać i Gotowe.
ZUPA Z PORÓW
5 porów/białe części/
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu
50 g sera niskotłuszczowego żółtego
sól, pieprz
Pory pokroić na cienkie plasterki, rozgrzać oliwę i smażyć na małym
ogniu pory i zmiażdżony czosnek. Gdy zmięknie i się zeszkli, dodać
bulion, gotować ok. 20 minut na wolnym ogniu, posolić, popieprzyć. Dodać
starty ser i wymieszać.
SAŁATKA MAKARONOWA
Gruby makaron
gotowany na twardo (al dente) po ostudzeniu wymieszać z: oliwkami (w hipermarketach
wcale nie są tak drogie!) i marynowanym czosnkiem (całe ząbki). Całość
polać oliwą
wymieszaną z bazylią i oregano.
SAŁATKA MAKARONOWA Z SOCZEWICĄ
100 g razowego makaronu
100 g soczewicy zielonej
200 g pieczarek
2 łodygi selera naciowego
85 g rodzynek
2 łyżki włoskich orzechów
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sos
pół łyżeczki soli
3 ząbki czosnku roztarte
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Ugotować makaron, odcedzić a do ciepłego dodać ugotowaną soczewicę,
seler, rodzynki, orzechy. W lekko osolonej wodzie ugotować pieczarki.
Wymieszać. Wymieszać składniki sosu, polać nim sałatkę. Sałatka jest
smaczniejsza na drugi dzień, gdy makaron wchłonie smak sosu.
TUŃCZYK Z KASZĄ
tuńczyk
kasza gryczana
czosnek
cytrynki
biały pieprz.
CHLEB
100g pszenicy (w ziarnach, jeśli ktoś może zmielić samodzielnie, kto nie
może bierze mąkę)
100g owsa (w ziarnach, jeśli ktoś może zmielić samodzielnie, kto nie może
bierze mąkę)
150g mąki żytniej z pełnego przemiału
80g mąki pszennej z pełnego przemiału
80g (w sumie) płatków: owsianych, żytnich, jęczmiennych
2 łyżki oliwy
40g drożdży
1 jajko
1 czubata szklanka letniej wody (dla tych bez poczucia humoru szklanka i
trochę)
1 łyżeczka soli
1 (niecała) łyżeczka fruktozy
Przygotowanie:
- zmielić ziarna
- dodać wszystko co sypkie
- dobrze zmieszać
- drożdże rozpuścić w wyżej wspomnianej wodzie
- dodać resztę
- dobrze zmiksować
- ciasto włożyć do formy nasmarowanej oliwą
- posypać z wierzchu odrobiną płatków
- odstawić w ciepłe miejsce aż urośnie dwukrotnie
- wstawić do pieca nagrzanego do 200C na ok 40 minut
- wyjąć
- ostudzić najlepiej powoli w piekarniku
- zajadać
- chwalić
LAZANIA BAKŁAŻANOWA
- 450 g chudego twarogu
- sól i pieprz
- 3 białka
- 4 bakłażany
- 500 ml przecieru pomidorowego z dwoma łyżeczkami kaparów
- 8 placków lazanii /z mąki z pełnego przemiału/
- 5 łyżek startego sera szwajcarskiego / uwaga na zawartość tłuszczu/
- ugotować lazanie w osolonej wodzie
- bakłażany /nie obierać/ pokroić w podłużne paski +/- 0,5 cm grube
- paski bakłażanów ułożyć w żaroodporny. naczyniu i włożyć do gorącego piecyka, przyrumienić
i sprawdzić widelcem czy miękkie
- białka ubić na pianę, wymieszać z twarogiem, sola i pieprzem
- na dno naczynia zaroodp. położyć cieniutką warstwę sosu pomidorowego, następnie lazanie, obsmażony bakłażan, twaróg
-posypać polową startego sera
- i od początku lazania, bakłażan, itd
- na koniec zalać wszystko resztą sosu pomidorowego i posypać resztą utartego sera
-zawinąć naczynie w folie aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C ok. 15 min.
- zdjąć folie aluminiową z naczynia i ponownie włożyć je do gorącego piekarnika na 15 minut
- wyjąć z piekarnika i zostawić na 15 minut do lekkiego ostygnięcia
- podawać
GALARETKA Z MORELAMI
1 litr świeżego soku z jabłek
kilka namoczonych moreli
3 łyżeczki agar-agar
Sok zagotować. Agar namoczyć w odrobinie zimnej wody, dodać do gorącego
soku. Morele pokroić na paski, ułożyć w kompotierkach. Zalać tężejącą
galaretka
MAKARON Z ZIELONYM SOSEM
Sos: paczkę
mrożonego szpinaku wrzucamy na patelnie i rozmrażamy. Dusimy tak długo
aż odparuje. Dodajemy trzy ząbki czosnku, szczyptę
kolendry, sól i pieprz. Na końcu dolewamy śmietany (2-3 łyżki).
Makaron gotujemy (musi być lekko twardawy), odcedzamy i wrzucamy do sosu szpinakowego. Dokładnie mieszamy tak by sos oblepił makaron.
DŻEM MORELOWY
500g suszonych moreli
Sok z 1 cytryny
Woda do 2/3 moreli
Zagotować wodę z sokiem i morelami. Gdy ostygną morele zmiksować, przełożyć do słoików i trzymać w lodówce przez 3-4 tyg.
KULKI SZPINAKOWO-FETOWE
500 g szpinaku
5 łyżek oliwy z oliwek
Ząbek czosnku
100 g fety pokruszonej
2 łyżki prażonych nasion sezamu
pieprz i sól
Dekoracja
2 duże pomidory
łyżka szczypiorku
gałązki trybuli
Rozgrzać oliwę podsmażyć w niej czosnek, włożyć liście
szpinaku. Wszystko udusić. Szpinak odcedzić na sitku, zrobić ze szpinaku 10
klopsików i spłaszczyć je. Zrobić z fety 10 kuleki obtoczyć placuszkiem szpinakowym. Całość posypać sezamem. Piec kulki w piekarniku 10 min.
Pomidory pokroić w cienkie plasterki, posypać szczypiorkiem i ozdobić listkami trybuli.
SAŁATKA Z POMIDORÓW
4 duże pomidory, pokrojone na duże części,
1 duża cebula, pokrojone na duże części,
1 łyżeczka suszonego oregano,
oliwa,
ocet winny,
sól i pieprz do smaku.
W dużym naczyniu mieszamy pomidory, cebulę i oregano. Doprawiamy do smaku
oliwą, octem, solą i pieprzem.
SAŁATKA
świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy,
2-4 kromki chleba z pełnego przemiału,
serek chudy z ziołami (250g),
sałatka:2 duże pomidory,
1\2 ostrej papryki,
zalać sosem: 4 łyżki oliwy,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka natki pietruszki,
Przepisy tłuszczowe: GULASZ Z INDYKA
udko indyka bez skóry i kości pokroić jak na gulasz
cebule (wedle uznania) pokroić w GRUBA kostkę
jabłka w kostkę
przyprawy: sól, pieprz, curry, sos sojowy i co kto tam lubi i co mu pasuje do tego
olej jakiego kto używa
Mięso szybko obsmarzyć na dość silnym ogniu na oleju, dodać cebule i jabłka chwilkę smażyć i zalać wodą przyprawić do smaku i dusić aż jabłka
i cebula przerobią się na sos
zajadać sam, z makaronem sojowym lub razowym lub z pokruszonym do środka chrupkim pieczywem. surówką jaką kto lubi.
FILET Z INDYKA FASZEROWANY SZPINAKIEM
1 filet z piersi indyka ok 1 kg
20 dkg wątróbki kurzej
20 dkg mrożonego szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej - mielonej
sól, pieprz
Filet natrzeć czosnkiem, papryką, solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie
na złoty kolor z obu stron. Wyciąć w nim kieszeń na farsz. Przygotować
farsz, usmażyć wątróbkę, rozdrobnić widelcem, dodać mrożony szpinak i
smażyć całość, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Gdy masa wystygnie
włożyć ją do kieszeni, następnie zamknąć wejście wykałaczką. Włożyć do
żaroodpornego półmiska i piec 50 min. w temp. 220*C często
podlewając sosem..
ZUPA RYBNA
20 dag fileta z ryby dorszowatej
świeży imbir ok 5 cm
marchewka (mogą być dwie)
strąk papryki
cebula jedna
0,5 l wody
fenkuł (bulwa kopru włoskiego)
sól pieprz sok z cytryny łyżeczka oliwy
Rybę kropimy sokiem z cytryny, pieprzymy i solimy. Odstawiamy.
Na oliwę smażymy rozdrobnione w plasterki i kostki warzywa, zaczynamy
od drobniutko pokrojonego imbiru! Dodajemy stopniowo marchew w
plasterkach, paprykę w cieniutkie paski lub kostkę, cebulę w talarkach,
na końcu fenkuł w kostkę-włosy fenkułu tj.koperek siekamy drobniutko i
wrzucamy przed podaniem na wierzch zupy hm... do ozdoby też. Gdy warzywa
zmiękną wlewamy wodę i gotujemy ok 10 min. Wtedy wrzucamy pokrojoną w
grubą kostkę rybę i mrugając gotujemy następne 10 minut. Doprawiamy
(jak komu mało pikantne) wyłącznie wg fantazji tu nie ma recepty-
proszkowanym np. pieprzem, papryką, imbirem.
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
40 dag Soczewicy
25 dag krewetek
2 małe cebulki
2 ząbki czosnku
1 kawałek imbiru
1,2 litra wywaru z warzyw
oliwa z oliwek
Jedną cebulę ząbek czosnku posiekać,w garnku podgrzać oliwę i wszystko podsmażyć,dodać suchą soczewicę i dokładnie wymieszać, wlać wywar i gotować przez 20 min,aż soczewica będzie miękka, posolić i zmiksować pokroić drugi ząbek czosnku i podsmażyć z krewetkami na oliwie
ŁOSOŚ
Kupujemy filety z łososia.
Mniej więcej taki kawałek jak duża męska dłoń - na osobę
Łososia myjemy, dzielimy na porcje.
Wykładamy naczynie do zapiekania lub zwykłą blaszkę (dobrze, jeśli ma
brzegi) folią aluminiową.
Łososia posypujemy przyprawą do ryb - obficie, skrapiamy sokiem z
cytryny też obficie, układamy na folii - skórą do dołu. Można go nie skrobać
z łusek. Nie trzeba folii natłuszczać,
bo łosoś i tak wypuści swój tłuszczyk.
Zapiekamy, aż będzie lekko brązowy z wierzchu.
Skóra zazwyczaj przywiera do folii (i bardzo dobrze).
Rybkę zdejmujemy więc - oddzielając od razu od skóry na talerze.
Można skropić jeszcze cytryną jak ktoś lubi.
ŁOSOŚ NA PARZE
na 2 osoby
2 Dzwonka łososia
4-5 łyżek masła ziołowego (Finea albo robimy sami)
2 ząbki czosnku
wywar z ryby (1-2 kostki)
Brytfanka z kratka do pieczenia.
Masło rozcieramy z czosnkiem.
łososia myjemy, solimy nacieramy częścią masła przygotowanego wcześniej.
do brytfanki nalewamy tyle esencjonalnego wywaru aby było tuz pod kratkę. Na to kładziemy łososia i pieczemy w około 200stopniach 45minut.
Podajemy z masłem przygotowanym na początku.