Temat: Przemisy zgodne z Montim...

Wasze propozycje.
proponuje poszukac w google jest duzo ciekawych przepisow :)
BIAŁE KULKI
0.5 szklanki zmiksowanego sera białego,
0.5 szklanki posiekanych orzechów i migdałów
Zmiksować i z uzyskanej masy formować kulki, które następnie obtaczamy np w zmielonym siemieniu lnianym, albo w zmielonych orzechach.

ZAPIEKANKA Z JABŁKAMI
2 szklanki płatków owsianych (wcześniej namoczonych),
1 szklanka maki razowej
0.5 szklanki orzechów
Składniki połączyć, a nastepnie zalać ułożonymi w szkle zaroodpornym pokrojonymi w plasterki jablkami (ok 1 kg). Calosc lekko ugniesc i piec ok 45 min

Przepisy "Węglowe":

MUFFIN Z OTREBÓW
1 szklanka jogurtu,
1/4 szklanki mleka,
1 jajko, lekko ubite,
1 łyżeczka wanilii,
1 szklanka otrebów,
1 1/4 szklanki mąki żytniej,
1/3 szklanki fruktozy,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
1/4 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki pokrojonych zielonych jabłek
Piekarnik rozgrzewamy. Pojemniki na babeczki smarujemy tłuszczem. W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt, mleko, jajko i wanilie. Miksujemy. Dodajemy otręby i odstawiamy na około 2 minuty, by zmiękły. W tym czasie w innym naczyniu mieszamy make, fruktozę, cynamon i sól. W środku robimy otwór, w który wlewamy przygotowane wcześniej otręby. Mieszamy wrzucając jabłka.
Całość nakładamy do foremek. Pieczemy 15 - 20 minut, albo do momentu, gdy patyczek włożony w ciasto wychodzi czysty.


Przepisy węglowodanowe:

SZPINAK Z RYŻEM
Paczka szpinaku mrożonego,
3 cebule pokrojone w krążki,
1 szklanka ryżu,
1 pęczek posiekanego koperku
5 łyżek oliwy,
sól, pieprz,
sok z cytryny
Szpinak rozmrażamy w rondlu na średnim ogniu. Cebulę smażymy na patelni na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany koperek. Cebulę z koperkiem dodajemy do szpinaku. Jeśli ze szpinaku odparowała woda należy dolać około 2 szklanek. Wsypujemy opłukany ryż i dusimy pod przykryciem na małym ogniu mieszając co kilka minut aż do momentu kiedy ryż będzie miękki. Szpinak z ryżem podajemy polany obficie sokiem z cytryny...

SZPINAK Z PIECZARKAMI
1 opakowanie szpinaku
1 opakowanie sosu białego - np. Knorra
ok. 30 dag pieczarek
3 średnie ząbki czosnku
suszona lub świeża bazylia (ok. 3 łyżek)
3 kubki śmietany (%według uznania)
kawałek żółtego sera (startego do posypania)
sól, pieprz do smaku

Szpinak rozmrozić i przesmażyć na margarynie z czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Przygotować biały sos. Wlać do wrzącego śmietanę - mieszać, dodać bazylię. Dokładnie wymieszać. Pokrojone pieczarki przesmażyć. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku Na telerzu posypać startym żółtym serem....

FASOLKA PO BRETOŃSKU
namocz na noc fasolę (wcześniej wypłucz) ok. 400 gram
potem zmień wodę, dosyp soli, liść laurowy, trochę majeranku,
nalej wody (do 2/3 wysokości garnka)
Zakryj i zagotuj,
gdy zacznie syczeć (garnek), zmniejsz gaz i gotuj jeszcze 25 minut.
Potem wyłącz gaz i pozostaw garnek na kolejne piętnaście minut.
Potem możesz dodać smażoną na malej ilości oliwy z oliwek cebulkę
i wlać trochę koncentratu pomidorowego (bez cukru)
Dodaj pieprz czarny  i trochę czerwonej papryki.

PASZTET SOJOWY
Soję myjemy i wstawiamy do garnka z dużą ilością wody (2 razy więcej wody niż soi)
Odstawiamy na 12 godzin, potem odlewamy wodę, płuczemy soję i zalewamy świeżą wodą. Soję można gotować w garnku (2 godz.) lub szybkowarze (krócej - od momentu zagotowania - 25 min.)

W międzyczasie ugotować dwie pietruszki, selera i usmażyć na małej ilości oliwy, drobno posiekaną cebulkę.

Soję i warzywa trzeba przemleć przez maszynkę do mięsa (ciepłe warzywa mięli się lepiej)

Całość wymieszać, dodać zioła: sól, biały pieprz, majeranek, cząber itp.

Włożyć do formy i piec 20 - 30 min. w temp. 210 - 180 stopni.

PASTA DO CHLEBA
chudy biały ser,
tuńczyk w sosie własnym
jogurt naturalny
Wymieszać i Gotowe.

ZUPA Z PORÓW
5 porów/białe części/
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu
50 g sera niskotłuszczowego żółtego
sól, pieprz
Pory pokroić na cienkie plasterki, rozgrzać oliwę i smażyć na małym ogniu pory i zmiażdżony czosnek. Gdy zmięknie i się zeszkli, dodać bulion, gotować ok. 20 minut na wolnym ogniu, posolić, popieprzyć. Dodać starty ser i wymieszać.

SAŁATKA MAKARONOWA
Gruby makaron gotowany na twardo (al dente) po ostudzeniu wymieszać z: oliwkami (w hipermarketach wcale nie są tak drogie!) i marynowanym czosnkiem (całe ząbki). Całość polać oliwą
wymieszaną z bazylią i oregano.

SAŁATKA MAKARONOWA Z SOCZEWICĄ
100 g razowego makaronu
100 g soczewicy zielonej
200 g pieczarek
2 łodygi selera naciowego
85 g rodzynek
2 łyżki włoskich orzechów
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

sos
pół łyżeczki soli
3 ząbki czosnku roztarte
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Ugotować makaron, odcedzić a do ciepłego dodać ugotowaną soczewicę, seler, rodzynki, orzechy. W lekko osolonej wodzie ugotować pieczarki. Wymieszać. Wymieszać składniki sosu, polać nim sałatkę. Sałatka jest smaczniejsza na drugi dzień, gdy makaron wchłonie smak sosu.

TUŃCZYK Z KASZĄ
tuńczyk
kasza gryczana
czosnek
cytrynki
biały pieprz.

CHLEB
100g pszenicy (w ziarnach, jeśli ktoś może zmielić samodzielnie, kto nie
może bierze mąkę)
100g owsa (w ziarnach, jeśli ktoś może zmielić samodzielnie, kto nie może
bierze mąkę)
150g mąki żytniej z pełnego przemiału
80g mąki pszennej z pełnego przemiału
80g (w sumie) płatków: owsianych, żytnich, jęczmiennych
2 łyżki oliwy
40g drożdży
1 jajko
1 czubata szklanka letniej wody (dla tych bez poczucia humoru szklanka i
trochę)
1 łyżeczka soli
1 (niecała) łyżeczka fruktozy

Przygotowanie:
- zmielić ziarna
- dodać wszystko co sypkie
- dobrze zmieszać
- drożdże rozpuścić w wyżej wspomnianej wodzie
- dodać resztę
- dobrze zmiksować
- ciasto włożyć do formy nasmarowanej oliwą
- posypać z wierzchu odrobiną płatków
- odstawić w ciepłe miejsce aż urośnie dwukrotnie
- wstawić do pieca nagrzanego do 200C na ok 40 minut

- wyjąć
- ostudzić najlepiej powoli w piekarniku
- zajadać
- chwalić

 LAZANIA BAKŁAŻANOWA
- 450 g chudego twarogu
- sól i pieprz
- 3 białka
- 4 bakłażany
- 500 ml przecieru pomidorowego z dwoma łyżeczkami kaparów
- 8 placków lazanii /z mąki z pełnego przemiału/
- 5 łyżek startego sera szwajcarskiego / uwaga na zawartość tłuszczu/

- ugotować lazanie w osolonej wodzie
- bakłażany /nie obierać/ pokroić w podłużne paski +/- 0,5 cm grube
- paski bakłażanów ułożyć w żaroodporny. naczyniu i włożyć do gorącego piecyka, przyrumienić
i sprawdzić widelcem czy miękkie
- białka ubić na pianę, wymieszać z twarogiem, sola i pieprzem
- na dno naczynia zaroodp. położyć cieniutką warstwę sosu pomidorowego, następnie lazanie, obsmażony bakłażan, twaróg
-posypać polową startego sera
- i od początku lazania, bakłażan, itd
- na koniec zalać wszystko resztą sosu pomidorowego i posypać resztą utartego sera
-zawinąć naczynie w folie aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C ok. 15 min.
- zdjąć folie aluminiową z naczynia i ponownie włożyć je do gorącego piekarnika na 15 minut
- wyjąć z piekarnika i zostawić na 15 minut do lekkiego ostygnięcia
- podawać

GALARETKA Z MORELAMI
1 litr świeżego soku z jabłek
kilka namoczonych moreli
3 łyżeczki agar-agar
Sok zagotować. Agar namoczyć w odrobinie zimnej wody, dodać do gorącego soku. Morele pokroić na paski, ułożyć w kompotierkach. Zalać tężejącą galaretka

MAKARON Z ZIELONYM SOSEM
Sos: paczkę mrożonego szpinaku wrzucamy na patelnie i rozmrażamy. Dusimy tak długo aż odparuje. Dodajemy trzy ząbki czosnku, szczyptę kolendry, sól i pieprz. Na końcu dolewamy śmietany (2-3 łyżki).
Makaron gotujemy (musi być lekko twardawy), odcedzamy i wrzucamy do sosu szpinakowego. Dokładnie mieszamy tak by sos oblepił makaron.

DŻEM MORELOWY
500g suszonych moreli
Sok z 1 cytryny
Woda do 2/3 moreli
Zagotować wodę z sokiem i morelami. Gdy ostygną morele zmiksować, przełożyć do słoików i trzymać w lodówce przez 3-4 tyg.

KULKI SZPINAKOWO-FETOWE
500 g szpinaku
5 łyżek oliwy z oliwek
Ząbek czosnku
100 g fety pokruszonej
2 łyżki prażonych nasion sezamu
pieprz i sól

Dekoracja
2 duże pomidory
łyżka szczypiorku
gałązki trybuli

Rozgrzać oliwę podsmażyć w niej czosnek, włożyć liście szpinaku. Wszystko udusić. Szpinak odcedzić na sitku, zrobić ze szpinaku 10 klopsików i spłaszczyć je. Zrobić z fety 10 kuleki obtoczyć placuszkiem szpinakowym. Całość posypać sezamem. Piec kulki w piekarniku 10 min.
Pomidory pokroić w cienkie plasterki, posypać szczypiorkiem i ozdobić listkami trybuli.

SAŁATKA Z POMIDORÓW
4 duże pomidory, pokrojone na duże części,
1 duża cebula, pokrojone na duże części,
1 łyżeczka suszonego oregano,
oliwa,
ocet winny,
sól i pieprz do smaku.
W dużym naczyniu mieszamy pomidory, cebulę i oregano. Doprawiamy do smaku
oliwą, octem, solą i pieprzem.

SAŁATKA
świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy,
2-4 kromki chleba z pełnego przemiału,
serek chudy z ziołami (250g),
sałatka:2 duże pomidory,
1\2 ostrej papryki,
zalać sosem: 4 łyżki oliwy,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka natki pietruszki,


Przepisy tłuszczowe:

GULASZ Z INDYKA
udko indyka bez skóry i kości pokroić jak na gulasz
cebule (wedle uznania) pokroić w GRUBA kostkę
jabłka w kostkę
przyprawy: sól, pieprz, curry, sos sojowy i co kto tam lubi i co mu pasuje do tego
olej jakiego kto używa

 Mięso szybko obsmarzyć na dość silnym ogniu na oleju, dodać cebule i jabłka chwilkę smażyć i zalać wodą przyprawić do smaku i dusić aż jabłka i cebula przerobią się na sos zajadać sam, z makaronem sojowym lub razowym lub z pokruszonym do środka chrupkim pieczywem. surówką jaką kto lubi.

FILET Z INDYKA FASZEROWANY SZPINAKIEM
1 filet z piersi indyka ok 1 kg
20 dkg wątróbki kurzej
20 dkg mrożonego szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej - mielonej
sól, pieprz
Filet natrzeć czosnkiem, papryką, solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie na złoty kolor z obu stron. Wyciąć w nim kieszeń na farsz. Przygotować farsz, usmażyć wątróbkę, rozdrobnić widelcem, dodać mrożony szpinak i smażyć całość, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Gdy masa wystygnie włożyć ją do kieszeni, następnie zamknąć wejście wykałaczką. Włożyć do żaroodpornego półmiska i piec 50 min. w temp. 220*C często podlewając sosem..

 ZUPA RYBNA
20 dag fileta z ryby dorszowatej
świeży imbir ok 5 cm
marchewka (mogą być dwie)
strąk papryki
cebula jedna
0,5 l wody
fenkuł (bulwa kopru włoskiego)
sól pieprz sok z cytryny łyżeczka oliwy

Rybę kropimy sokiem z cytryny, pieprzymy i solimy. Odstawiamy.
Na oliwę smażymy rozdrobnione w plasterki i kostki warzywa, zaczynamy od drobniutko pokrojonego imbiru! Dodajemy stopniowo marchew w plasterkach, paprykę w cieniutkie paski lub kostkę, cebulę w talarkach, na końcu fenkuł w kostkę-włosy fenkułu tj.koperek siekamy drobniutko i wrzucamy przed podaniem na wierzch zupy hm... do ozdoby też. Gdy warzywa zmiękną wlewamy wodę i gotujemy ok 10 min. Wtedy wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę rybę i mrugając gotujemy następne 10 minut. Doprawiamy (jak komu mało pikantne) wyłącznie wg fantazji tu nie ma recepty- proszkowanym np. pieprzem, papryką, imbirem.

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
40 dag Soczewicy
25 dag krewetek
2 małe cebulki
2 ząbki czosnku
1 kawałek imbiru
1,2 litra wywaru z warzyw
oliwa z oliwek

Jedną cebulę ząbek czosnku posiekać,w garnku podgrzać oliwę i wszystko podsmażyć,dodać suchą soczewicę i dokładnie wymieszać, wlać wywar i gotować przez 20 min,aż soczewica będzie miękka, posolić i zmiksować pokroić drugi ząbek czosnku i podsmażyć z krewetkami na oliwie

ŁOSOŚ
Kupujemy filety z łososia.
Mniej więcej taki kawałek jak duża męska dłoń - na osobę
Łososia myjemy, dzielimy na porcje.
Wykładamy naczynie do zapiekania lub zwykłą blaszkę (dobrze, jeśli ma
brzegi) folią aluminiową.
Łososia posypujemy przyprawą do ryb - obficie, skrapiamy sokiem z
cytryny też obficie, układamy na folii - skórą do dołu. Można go nie skrobać
z łusek. Nie trzeba folii natłuszczać,
bo łosoś i tak wypuści swój tłuszczyk.
Zapiekamy, aż będzie lekko brązowy z wierzchu.
Skóra zazwyczaj przywiera do folii (i bardzo dobrze).
Rybkę zdejmujemy więc - oddzielając od razu od skóry na talerze.
Można skropić jeszcze cytryną jak ktoś lubi.

ŁOSOŚ NA PARZE
na 2 osoby
2 Dzwonka łososia
4-5 łyżek masła ziołowego (Finea albo robimy sami)
2 ząbki czosnku
wywar z ryby (1-2 kostki)
Brytfanka z kratka do pieczenia.

Masło rozcieramy z czosnkiem.
łososia myjemy, solimy nacieramy częścią masła przygotowanego wcześniej.
do brytfanki nalewamy tyle esencjonalnego wywaru aby było tuz pod kratkę. Na to kładziemy łososia i pieczemy w około 200stopniach 45minut.
Podajemy z masłem przygotowanym na początku.
PIECZEŃ Z TOFU I KASZY GRYCZANEJ
3 szklanki kaszy gryczanej,
2,5 szklanki wody,
1 szklanka bulionu warzywnego,
1 kostka tofu,
20 dag pieczarek,
olej do smażenia,
2 ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
sos sojowy lub sól do smaku,
3-4 łyżki nasion słonecznika
Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem bulionu, może być lekko rozgotowana. Tofu rozgnieść widelcem, wymieszać z ugotowaną i ostudzoną kaszą. Pieczarki i cebulę pokroić, usmażyć na oleju. Dodać do masy z tofu i kaszy wraz z przyprawami i rozgniecionym czosnkiem i dobrze wymieszać. Masę włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem . Po wierzchu posypać ziarnami słonecznika. Zapiekać przez 20-30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Pieczeń jest doskonała zarówno na gorąco, jak i po przestudzeniu.

SOCZEWICA W SOSIE ŚLIWKOWYM
30 dag soczewicy,
1 kg śliwek węgierek
Namoczyć soczewicę około l godzinę. Ugotować. Śliwki oddzielić od pestek, wrzucić do garnka i dusić w niewielkiej ilości wody, aż powstanie z nich jednolita masa. Połączyć z ugotowaną soczewicą i wymieszać. Dusić jeszcze razem przez około 10 minut.

KASZA GRYCZANA GOTOWANA Z PORAMI
1 szklanka kaszy gryczanej,
20 dag porów (części jasne),
1 1/2 łyżeczki soli,
1 łyżka oleju sojowego,
koperek lub natka pietruszki
Kaszę gryczaną opłukać, pory oczyścić, dokładnie umyć, pokrajać w talarki. Kaszę wymieszać z porami i z solą, zalać dwiema szklankami wrzącej wody. Zagotować, przykryć przykrywką, postawić na płytce na małym ogniu, gotować ok. 15 min. Do gotowej potrawy dodać olej, posypać koperkiem lub natką pietruszki.

KOTLETY POROWO-ORZECHOWE
1 szklanko płatków owsianych,
1 średniej wielkości por,
100g orzechów
zielona pietruszka,
olej do smażenia,
otręby pszenne
Płatki zalać w miseczce wrzącą wodą. 1 cm ponad powierzchnię płatków i odstawić do napęcznienia na 20 min. Orzechy posiekać i wyprażyć na suchej patelni, mieszając drewnianą łyżką. Pory umyć i pokroić w drobniutkie paseczki. Podsmażyć je na maśle. Płatki wymieszać z porem i orzechami, dodać sól, pieprz i inne przyprawy. Posiekać drobno zieloną pietruszkę i dołożyć do masy. Formować wilgotnymi rękami niewielkie kotleciki, obtaczać je w otrębach i smażyć na rozgrzanym oleju.


KOTLETY Z FASOLI LUB SOI
40 dag fasoli białej lub soi,
3 ząbki czosnku,
1 jajko,
2 łyżki utartego żółtego sera,
10 dag cebuli,
1 łyżka oliwy z oliwek,
5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki,
sól, pieprz,
ostra sproszkowana papryka lub przyprawa chili,
Fasolę czy soję przebrać, opłukać, zalać ostudzoną przegotowaną wodą, pozostawić najlepiej na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której była namoczona. Pod koniec gotowania osolić.Ostudzić. Dokładnie odcedzić i zemleć w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać oddzielnie. Cebulę wsypać na suchą patelnię, osolić, podgrzewać mieszając. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszczu, lekko zrumienić. Do masy fasolowej dodać jajko, czosnek, zrumienioną cebulę, utarty ser i posiekaną zieloną pietruszkę. Wymieszać dokładnie. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką lub chilli. Z przygotowanej masy uformować gruby wałek, pokrajać w poprzek na porcje grubości palca. Z krążków formować owalne kotlety. Smażyć na patelni. Usmażone kotlety wstawić na kilkanaście minut do piekarnika, aby doszły, ułożyć na półmisku, ozdobić listkami pietruszki. Podawać z dodatkiem sosów (kaparowy, korniszonowy, pieczarkowy itp.) i surówek.

KWAŚNA PASTA Z SOI
20 dag soi,
20 dag ogórków kiszonych,
2 cebule,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz
Soję namoczyć na noc, ugotować. Na patelni z olejem podrumienić pokrojoną w kostkę cebulę. Pokroić ogórki. Wszystkie składniki wymieszać i przekręcić przez maszynkę. Jeżeli pasta jest za sucha dodać trochę wody lub kwasu z ogórków. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Pasta jest doskonała do razowego chleba

SOS Z RZEŻUCHY NA ZIMNO
4 łyżki pokrojonych liści rzeżuchy,
1/2 szklanki kefiru,
1 łyżeczka oliwy,
2 łyżki soku z cytryny,
sól i pieprz
Zmiksować listki rzeżuchy z kefirem, sokiem z cytryn i olejem. Dodać sól i pieprz. Podawać do jaj i sałatek.


ZUPA Z SOCZEWICY
szklanka nasion soczewicy,
2 cebule,
2 pomidory,
1 łyżka oliwy,
2 ząbki czosnku,
pół łyżeczki imbiru,
sól i pieprz.
Namoczyć soczewicę przez około godzinę. Ugotować do miękkości. Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodać do ugotowanej soczewicy. Dodać pokrojone i oczyszczone ze skóry pomidory. Jeśli trzeba, to uzupełnić wodę w garnku, chwilę pogotować. Doprawić solą, imbirem i pieprzem. Zupę zmiksować, lub przetrzeć przez sito. Można podawać z pokrojonymi w małe kawałki parówkami sojowymi.

ZUPA Z SOCZEWICY II
1/2 paczki mrożonych warzyw w słupkach
1 por
3-4 suszone grzyby
3/4 szklanki soczewicy
50 g makaronu sojowego
kawałek świeżego imbiru
szczypta kurkumy, curry i chili, wg gustu
przyprawa warzywna, sól, pieprz do smaku
Umyte i połamane na kawałki grzyby i soczewicę gotujemy w dużej ilości wody. Pora i imbir kroimy w plasterki. Po 10-15 minutach wrzucamy do zupy lekko rozmrożone warzywa. Gdy soczewica, grzyby i warzywa są już prawie gotowe, dodajemy pora i makaron. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę, żeby się "przegryzła" i troszkę przestygła - najlepiej smakuje, gdy nie jest bardzo gorąca.

ZIELONA SOCZEWICA(na ciepło)
Ugotowaną zieloną soczewicę podajemy na ciepło w miseczkach. Obok do polewania sos z jogurtu z 2-3 ząbkami czosnku i odrobiną mielonego kminku. Można też polać sosem vinaigrette z oliwy, soku z cytryny, czosnku i soli albo białym winem i posypać świeżymi ziołami. Podajemy jako osobne danie, np. na kolację lub jako dodatek do omletów, naleśników czy mięsa.

PASTA DAHL
Czerwoną soczewicę gotujemy, aż będzie bardzo miękka. Na maśle podsmażamy chwilę przyprawy wg gustu (garam masala, mielony kminek, kurkuma, kolendra lub curry, sól, pieprz) i dodajemy do soczewicy - wszystko ucieramy drewnianą łyżką. Dahl można przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Można gotowy dahl poddusić chwilę z pomidorami z puszki. Podane z ryżem (najlepiej basmati, ugotowanym z dodatkiem 2 goździków), posypane natką pietruszki - świetne danie obiadowe.

PASTA Z SUSZONYMI OWOCAMI
1 szklanka soczewicy
1 duża cebula
2 garści różnych orzechów (włoskie, pini, ziemne, pestki słonecznika, sezam)
2 ząbki czosnku
2 garści suszonych owoców ( śliwki, morele)
po 1 łyżce posiekanego koperku i liści bazylii
słodka papryka sól
ocet winny
Soczewicę gotujemy. Marchew kroimy w plasterki i gotujemy na parze. Posiekaną cebulę smażymy na oleju, aż się zeszkli. Skrapiamy octem lub winem, dodajemy bazylię i smażymy, mieszając kilka minut. Dodajemy orzechy, a po 2-3 minutach suszone owoce, czosnek i przyprawiamy papryką. Dolewamy trochę wody, parę kropli octu, żeby było wilgotne. Dodajemy ugotowaną marchewkę, mieszamy i podsmażamy jeszcze 3-4 minuty. Dodajemy miód, koperek i ugotowaną soczewicę. Dolewamy odrobinę wody i smażymy 5-6 minut, mieszając. Ostudzone miksujemy na jednolitą pastę, doskonałą do chleba (np. zamiast nutelli).

SOCZEWICA W SOSIE CYTRYNOWYM
1 szklanka soczewicy (najlepiej malutkiej okrągłej puy)
1 listek laurowy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy Dijon
4 cebulki dymki
2 duże ząbki czosnku
1 cytryna
4 podłużne pomidory
4 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Soczewicę gotujemy z listkiem laurowym. Ścieramy skórkę z cytryny na drobnej tarce i wyciskamy z niej sok. Cebulki kroimy w cienkie plasterki, pomidory w ćwiartki. Gdy soczewica jest gotowa, odcedzamy.
Do garnka z ledwie gotującą się osoloną wodą wbijamy jajka (u mnie w domu na gotowane jajka bez skorupek mówiło się jajka w koszulkach, ale nie wiem, czy to powszechnie przyjęta nazwa).
Na oliwie smażymy cebulki i czosnek przez 1 minutę. Dodajemy musztardę, skórkę oraz sok z cytryny i dobrze mieszamy. Dodajemy pomidory, przyprawiamy i delikatnie podsmażamy przez 1-2 minuty, żeby pomidory były ciepłe, ale się nie rozpadały. Dodajemy soczewicę i podgrzewamy jeszcze przez 1 minutę. Na każdej porcji na górze kładziemy jajko w koszulce i posypujemy wszystko obficie natką pietruszki.
Uuuuuu  
Pasek wagi
a mozecie wrzucic jakies przepisy sniadaniowe?


Brzmi smakowicie.
Pasek wagi
polecam blogi moich znajomych

http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/

http://pyszneizdrowe.blogspot.com/

http://montignacowo.blogspot.com/

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.