Temat: IG niskie, ale kcal wysokie

Zauważyłam taką zależność, iż produkty mające niskie IG, te poniżej 50, zazwyczaj są strasznie kaloryczne!! Np. olej- IG 0, ale kalorii już  600 w 100g. Jak to działa, że na tej diecie jemu kaloryczne rzeczy, które mają poniżej 50 IG i chudniemy? Bo nie za bardzo rozumiem mechanizmu...
tu chodzi chyba o skok insulinowy

chociaz szczerze mowiac jesli zjem kilo marchewki duszonej ktora bedzie miala wysokie IG to bede najedzona
Produkty majace niskie IG nie powoduja naglego skoku glukozy we krwi a co za tym idzie "wyrzutu"insuliny.Po produkcie o niskim IG dluzej pozostajemy syci.
Pasek wagi
podczas spozywania produktów <50 IG nie następuje gwałtowny wyrzut insuliny, a to właśnie ona zamienia glikogen w tłuszczyk ;)

jeżeli już jesteśmy przy temacie tłuszczy, to pamiętaj że to one regulują uczucie głodu i sytości więc jeżeli dostarczymy sobie tego cennego składnika to dłużej jesteśmy najedzeni i nie mamy ochoty podjadać. (chociaż ja nigdy problemów z podjadaniem nie mialam, ale wiem że u niektórych dziewczyn na V się to sprawdza)
dzięki za odpowiedzi:)
no a ile ma olej dać skoro bada się węglowodany?:o a olej raczej ma około 800kcal w 100 gramach... reszta już była powiedziana mniej więcej


Tak, wiele produktów o niskim IG jest kaloryczna, bo nie dość że mają mało węglowodanów to na ogół zaliczają się do tych "dobrych". Sztuką, jest dobrać jedzenie tak, żeby nie zaburzyć metabolizmu , tzn. dostarczyć sobie racjonalną dawkę białek, tłuszczy i węglowodanów opierając się nie tylko na indeksie, ale też na składzie produktów!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.