Temat: Co sądzicie o fruktozie?

Jak wiadomo dieta Montignaca zaleca spożywanie fruktozy, z powodu jej niskiego indeksu glikemicznego ale czy rzeczywiście jest to dobre rozwiązanie?
Zachęcam do zapoznania się z tymi artykułami :
http://www.sfd.pl/%5BArt%5D_Diabelska_fruktoza-t434974.html
http://vitalia.pl/artykul589_Fruktoza-przyjaciel-czy-wrog.html?offset=0
hmm nie słyszałam to tym żeby powinno się to jeść. ale chętnie posłucham jakichś bardziej zorientowanych osób. jednak dla mnie to wciąż cukier.
Tak to cukier, tyle, że jego działanie na organizm może się okazać bardziej szkodliwe niż spożywanie glukozy. Wychodzi na to, że niewielkie spożywanie nie powoduje skutków ubocznych, jednakże stosowanie w nadmiarze przez dłuższy czas powoduje fatalne konsekwencje. Sama jestem ciekawa, gdyż chciałabym skończyć ze słodzeniem na czas zrzucania wagi (być może wrócę do tradycyjnego cukru w małej ilości podczas stabilizacji) i znalezienia zdrowego i przystępnego dla portfela odpowiednika.

Jeżeli rozsądek każe wykluczyć glukozę i fruktozę, z czego korzystać w zamian? Ksylitol? Stewia?
Fruktoza to tylko alternatywa dla innych cukrów, można ją spożywać a nie trzeba.
Pasek wagi
Nie polecam używania fruktozy gdyż energię która pochodzi z tego "owocowego" cukru wykorzystywana jest w wysokiej mierze przez samą wątrobę, natomiast z glukozy rozkładana jest na cały organizm (m.in. mózg). Długotrwałe stosowanie zbyt dużej ilości fruktozy spowoduje zaburzenia w procesach metabolicznych wątroby i podwyższy ciśnienie krwi.
No tak, użyłam słowa "zaleca", czyli popiera a nie nakazuje się kategorycznie stosować. Przepraszam jeżeli zostałam źle zrozumiana. Wiadomo, że wybór zależy od nas :) Chciałabym tylko dowiedzieć się opinii osób, które spożywały fruktozę dość długo by ocenić jej działanie. Początkowo chciałam się na nią przerzucić ale strasznie obawiam się skutków ubocznych, nawet przy małym użyciu.
a ja polecam ksylitol :P cukier z brzozy który ma 40 % mniej kaloryczności niz normalny cukier a ponadto odgrzybia organizm nie powoduje próchnicy zębów ... albo stevie ta to juz całkiem ok :P jest 200 razy słodsza niz cukier i jest naturalną roślinką;P tylko niestety stevia ma posmak lekki ziołowy czasem niestety przeszkadza i dość droga jest
Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.