30 lipca 2012, 13:26
Jak wiadomo dieta Montignaca zaleca spożywanie fruktozy, z powodu jej niskiego indeksu glikemicznego ale czy rzeczywiście jest to dobre rozwiązanie?
Zachęcam do zapoznania się z tymi artykułami :
http://www.sfd.pl/%5BArt%5D_Diabelska_fruktoza-t434974.html
http://vitalia.pl/artykul589_Fruktoza-przyjaciel-czy-wrog.html?offset=0
30 lipca 2012, 13:32
hmm nie słyszałam to tym żeby powinno się to jeść. ale chętnie posłucham jakichś bardziej zorientowanych osób. jednak dla mnie to wciąż cukier.
30 lipca 2012, 13:49
Tak to cukier, tyle, że jego działanie na organizm może się okazać bardziej szkodliwe niż spożywanie glukozy. Wychodzi na to, że niewielkie spożywanie nie powoduje skutków ubocznych, jednakże stosowanie w nadmiarze przez dłuższy czas powoduje fatalne konsekwencje. Sama jestem ciekawa, gdyż chciałabym skończyć ze słodzeniem na czas zrzucania wagi (być może wrócę do tradycyjnego cukru w małej ilości podczas stabilizacji) i znalezienia zdrowego i przystępnego dla portfela odpowiednika.
Jeżeli rozsądek każe wykluczyć glukozę i fruktozę, z czego korzystać w zamian? Ksylitol? Stewia?
Edytowany przez mamotojaotworz 30 lipca 2012, 13:50
- Dołączył: 2012-07-02
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 2329
30 lipca 2012, 13:50
Fruktoza to tylko alternatywa dla innych cukrów, można ją spożywać a nie trzeba.
- Dołączył: 2009-07-18
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 1466
30 lipca 2012, 13:58
Nie polecam używania fruktozy gdyż energię która pochodzi z tego
"owocowego" cukru wykorzystywana jest w wysokiej mierze przez samą
wątrobę, natomiast z glukozy rozkładana jest na cały organizm (m.in.
mózg). Długotrwałe stosowanie zbyt dużej ilości fruktozy spowoduje
zaburzenia w procesach metabolicznych wątroby i podwyższy ciśnienie
krwi.
30 lipca 2012, 13:59
No tak, użyłam słowa "zaleca", czyli popiera a nie nakazuje się kategorycznie stosować. Przepraszam jeżeli zostałam źle zrozumiana. Wiadomo, że wybór zależy od nas :) Chciałabym tylko dowiedzieć się opinii osób, które spożywały fruktozę dość długo by ocenić jej działanie. Początkowo chciałam się na nią przerzucić ale strasznie obawiam się skutków ubocznych, nawet przy małym użyciu.
- Dołączył: 2011-12-22
- Miasto: Northampton
- Liczba postów: 330
31 lipca 2012, 16:28
a ja polecam ksylitol :P cukier z brzozy który ma 40 % mniej kaloryczności niz normalny cukier a ponadto odgrzybia organizm nie powoduje próchnicy zębów ... albo stevie ta to juz całkiem ok :P jest 200 razy słodsza niz cukier i jest naturalną roślinką;P tylko niestety stevia ma posmak lekki ziołowy czasem niestety przeszkadza i dość droga jest