Temat: Interwały na zchudnęcie

Witam,

mam pytanie odnośnie interwałów na rowerku stacjonarnym.

Czy ktoś stosuję? Bardzo mnie to ciekawi, ze 25 min interwałów dają podobne/lepsze efekty od 60 min. aerobów. uNigdzie nie mogę odnaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, czy przy interwalach na rowerku robić trzeba przestać pedalować czy te przerwy to zmniejszenie wysiłku tudzież obciążenia. Dzieewczyny pomóżcie i wytlumaczcie mi to łopatologicznie bo się gubię, choć bardzo chcę 

Mnie sie wydaje, ze jakiekolwiek interwaly to mniejsza/wieksza intensywnosc na zmiane. Kazdy rowerek czy bieznia, ktore maja zaprogramowane interwaly, tak wlasnie dzialaja. 
Pasek wagi
Zmieniasz tylko obciążenie przy interwałach. Na bieżni tak samo robisz.
Interwały są dla osób o dobrej kondycji, bo aby były skuteczne, wysiłek musi być bardzo duży. W praktyce wygląda to mniej więcej tak: 5 min rozgrzewki średnim tempem - /30sek intensywnie - 60sek spokojnie/(=1 cykl) - /30sek intensywnie - 60sek spokojnie/ , itd
Czas dostosowujemy do kondycji, skracamy czas spokojnej jazdy na rzecz intensywnej, możemy też zwiększać ilość cykli. Przy czym podczas jazdy w tempie intensywnym powinnaś się zbliżać do tętna maksymalnego (220-wiek) - po dobrze wykonanych interwałach żołądek podchodzi z wysiłku do gardła...
Przy interwałach najlepiej zmieniać i tempo jazdy, i obciążenie.

Na bieżni z kolei na zmianę: sprint i trucht
Na rowerze lepiej szybciej pedałować niż zwiększać obciążenie.
To bardzo dobre ćwiczenia. Ja tak ćwiczę na orbitreku i efekty są lepsze, niż przy innych ćwiczeniach.
Pasek wagi
zmniejszasz intensywnosc wysilku. generalnie 1/3to ma byc intensywny wysilek, 2/3 aeroby:))))
Zchudniecie??? Litośći!!! Schudniecie!!!!
Błąd w tytule aż razi w oczy. Co do interwałów, to nie wiem czy dasz radę zrobić jedną serię naprzemiennego sprintu i biegu na połowę możliwości., lepsze na odchudzanie będzie bieganie na połowę możliwości. Plus dietka na redukcję tkanki tłuszczowej.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.