Temat: chleb ducana

kilka dni temu zrobiłam sobie chleb ducana wg przepisu Pinacolady i nie wyszedł,piekłam go 2 godziny i jak próbowałam ukroić to okazało się że się nie upiekł,a szkoda bo na zdjęciu wygląda smakowicie.
Czy ktoś z was też go próbował zrobić i czy wam wyszedł?
Może ja coś żle zrobiłam?
Jak od "ducana" to sie nie dziwie.
ja robiłam z jakiegos przepisu z internetu i wyszedł pyszny

> Jak od "ducana" to sie nie dziwie.

hahahaha, dobre!
Klaudyna ja też póżniej znalazłam w internecie inny przepis i też wyszedł pyszny,ale skoro jestem na vitalii to najpierw próbowałam zrobić coś z gotowych przepisów na tym forum i właśnie dlatego pytam o ten konkretny przepis:)
ja też często go piekę i tylko raz mi nie wyszedł bo dodałam zarodków pszennych...

osobiście przyznam że zmodyfikowałam swój chlebek i jest przepyszny ! oto mój przepis...


kostka chudego białego sera, 1 lub 2 jaja, otręby pszenne, owsiane (od mojego kaprysu raz tych raz tamtych daję więcej), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, trochę soli, i ewentualnie koperku lub pietuszki... nie używam do tego żadnego miksera wszystko ugniatam ręką, formuję i wykładam na blachę z papierem do pieczenia (zamiast chleba mozna zobić kilka bułeczek i piec krócej ok 20 min.)

piekę w 175 stopniach przez max pół godz... gdy wyciągam mój również jest miękki ale po ostudzeniu wygląda idealnie.

wszystkiego daję na "oko" , jęzeli sypię więcej otrąb dodaję dwa jaja, i dla dłuższej świeżości chlebka przechowuję go w lodówce
To wszystkie skladniki???... bo jesli tak to jutro zabieram się za pieczenie
Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.