Temat: Mąka lniana a dukan ????

Słuchajcie mam pytanie odnośnie mąki lnianej. Znalazłam takową na półce w sklepie i skład mnie zaskoczył. 

W 100 g:

253 kcal

Tłuszcz 9 g (tutaj jest więcej niż w Maizenie)

Węglowodany 3g (w tym cukry 1g)

Błonnik 36 g

Białko 40 g

Zatem ma w większości dużo lepszy skład pod kątem diety niż wspominana w książce Maizena.

Czy ktoś stosował tę mąkę jako dodatek do chlebów, naleśników, sosów? Jestem ciekawa waszych opinii.

Mi z wodą robi strasznego gluta. Można dodawać ale w niewielkiej ilości do wypieków.

Ja dodaje do omleta. 3 jajka, łyżeczka maizeny, łyżeczka maki lnianej i łyżeczka ksylitolu - Z serkiem homo przepis petarda !!! Tylko ciągle zastanawiam się czy mogę korzystać z tej maki. Teraz jest dużo więcej produktów, które można kupić w sklepach a dukan o nich nie wspaminał. 

Co to jest maka lniana ? To jest zmielone siemie lniane?

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.