- Dołączył: 2009-05-21
- Miasto:
- Liczba postów: 205
2 lutego 2011, 20:50
zaspokajając ochotę na słodkie wcina gumy owoceowe mentos JuiceBurst - i co czytam!!!!!!!!!!!!! 71 g w 100g carbphydrate, czyli węgli prawda? choć sugar 0 - a wyrzułam ich z 12 :-(
2 lutego 2011, 21:16
a możesz wyjaśnić co to znaczy bez cukrów a z węglami (domyślam się, że pisząc węgle masz na myśli węglowodany a nie atomy C:P)
bo węglowodany i cukry to to samo:)
- Dołączył: 2011-01-26
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1752
2 lutego 2011, 21:51
A to najpierw się czyta a później się żuje
- Dołączył: 2009-01-24
- Miasto: Radom
- Liczba postów: 8559
2 lutego 2011, 21:54
> a możesz wyjaśnić co to znaczy bez cukrów a z
> węglami (domyślam się, że pisząc węgle masz na
> myśli węglowodany a nie atomy C:P)bo węglowodany i
> cukry to to samo:)
a wiec weglowodany i cukry to nie to samo :PPP
cukry sa weglowodanami ale to pojecie jest szerokie wiec nei wszystkie weglowodany to cukry
3 lutego 2011, 09:35
bo jesli nie ma cukru, to są zamienniki. w gumach mogą to byc poliole, cukry alkoholowe, aspartam, ascefulamK, etc..
to też sa weglowodany.
Tak wiec na
początek podstawowe info: poliole sa to alkohole wywadzace się z cukrow
prostych (min. Sorbitol, mannitol, laktitol) uzywane jako srodki
słodzące. Ich kaloryczność wacha się od 0,2 kcal (erytrytol) do ok. 2,6
kcal (sorbitol). Wszystkie poliole stosowane w przemysle żywieniowym
naleza do grupy tzw. Cukroli. Dla nas wazne jest, ze nie podnosza
poziomu cukru we krwi, lub robia to w sposób bardzo nieznaczny, zatem są
dobrym rozwiązaniem dla osob stosujących diete niskoglikemiczna.
Zaliczane sa jednak do węglowodanów przyswajalnych, chociaz nie zostanie
przyswojony całkowicie, nie należy z nimi przesadzac. W dużych
ilościach mogą wywoływać efekty przeczyszczające.
Erytryt, erytritol - Nadaje się jako środek słodzący, o słodyczy rzędu
60 - 75% słodyczy sacharoz. Niskokaloryczny (0,2 kcal/g), nie powoduje
psucia zębów. Stosowany w lecznictwie. Czteroazotan erytrytu ma
właściwości wybuchowe.
Ksylitom - alkohol polihydroksylowy słodki w smaku (cukrol). Stosowany w
przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności E967;
głównie gum do żucia i cukierków ze względu na działanie
przeciwpróchnicze. Zalecany również dla diabetyków, ponieważ jest
metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny. Posiada wielokrotnie
niższy indeks glikemiczny (IG:8) niż glukoza
czy sacharoza. Ksylitol pomaga w przyswajaniu wapnia, dlatego
pozytywnie działa na zęby i kości. Nie powinno się spożywać więcej niż
40 g ksylitolu dziennie.
Popularny słodzik ksylitol może u psów powodować poważne uszkodzenie
wątroby, a nawet śmierć. Spożycie ksylitolu w ilości >100 mg/kg masy
ciała wywołuje u psa wydzielanie dużych ilości insuliny, prowadząc w
konsekwencji do znacznego obniżenia poziomu cukru we krwi (hipoglikemii)
Izomaltitol - alkohol wielowodorotlenowy wytwarzany w postaci drobno
krystalicznej oraz miałkiego proszku, których wymiar cząsteczek może być
dostosowany do specjalnych zastosowań. Jego główne zastosowanie to:
bezcukrowe twarde cukierki i pieczywo którego rośnięcie jest możliwe
przy niższej wilgotności.
Mannitol, mannit - polihydroksylowy alkohol cukrowy. Występuje w
formie dwóch enancjomerów - D i L. Stanowi bogate źródło przyswajalnego
węgla i dlatego jest dodawany do podłoży hodowlanych (np. podłoże wg
Chapmana służące izolacji i identyfikacji bakterii z rodzaju
Staphylococcus).
W lecznictwie znalazł zastosowanie jako środek moczopędny. Może być używany:
-w zapobieganiu nieodwracalnemu uszkodzeniu nerek w skąpomoczu (oligurii),
-do zmniejszenia ciśnienia wewnątrzczaszkowego,
-do zwiększania wydalania moczu (i zarazem toksyn) przy zatruciach.
Sorbitol - bezbarwna substancja krystaliczna o słodkim smaku (cukrol),
dobrze rozpuszczalna w wodzie. Otrzymywany jest poprzez redukcję
glukozy. Stosowany jako dodatek do żywności E420.
Perseitol - alkohol polihydroksylowy o słodkim smaku (cukrol).
β-sedoheptiol - alkohol polihydroksylowy o słodkim smaku (cukrol).
Wolemitol - alkohol polihydroksylowy o słodkim smaku (cukrol).
Często padaja również pytania dotyczące skutkow ubocznych stosowania
polioli. Coz tutaj opinie są podzielone. U większości ludzi umiarkowane
stosowanie polioli nie powoduje kompletnie zadnych efektow
nieporzadanych, jednak w zależności od rodzaju poliola mogą pojawic się
dzialania uboczne zaczynając od przeczyszczenia po nudności, wymioty,
czy gorączkę. Jednak szansa ograniczenia energi otrzymywanej z
sacharozy, skłoniła uczonych do przeprowadzania badań pod roznym kątem
dotyczących szkodliwego dzialania tzw. Intensywnych Srodkow Słodzących
(roznego rodzaje aspartamy i acesulfamy) oraz polioli. Efektem jest tzw.
ADI(acceptable daily intake) czyli dopuszczalne dzienne pobranie.
Wartość ADI wyrażana jest w mg/kg masy ciała/dobę i obejmuje ogólną
liczbę substancji, która może być pobierana przez człowieka ze
wszystkich źródeł przez całe życie bez szkody dla jego zdrowia.
Przedstawia to ponizsza tabela:
Substancja słodząca ADI(mg/kg masy ciała/dobę)
Aspartam 40
Acesulfam K 9
Cyklaminiany 11
Sacharyna 5
neohesperydyna (NHDC) 5
Taumatyna Nie wyznaczono
Poliole (w tym maltitol) Nie wyznaczono
(badania przeprowadzone przez Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności
Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Urzędu ds. Wyżywienia i
Rolnictwa)
W przypadku alkoholi wielowodorotlenowych, w tym maltitolu, stosowanych w
ilościach niezbędnych do uzyskania pożądanego efektu, nie odnotowano
żadnych wątpliwości niekorzystnego ich działania na zdrowie.
3 lutego 2011, 11:17
> > a możesz wyjaśnić co to znaczy bez cukrów a z>
> węglami (domyślam się, że pisząc węgle masz na>
> myśli węglowodany a nie atomy C:P)bo węglowodany
> i> cukry to to samo:)a wiec weglowodany i cukry to
> nie to samo :PPPcukry sa weglowodanami ale to
> pojecie jest szerokie wiec nei wszystkie
> weglowodany to cukry
a to ciekawe, a możesz podać przykład węglowodanu, który nie jest cukrem