Temat: żółty ser produkcji ... własnej??? na dukanie

Hej :) Dukanki

Może któraś z was próbowała zrobić żółty ser...
mam przepis ale trochę boje się go użyć bo nie wiem co z tego by wyszło... a ser.. byłby pomocny przy tworzeniu różnorodnych potraw :] w tym pizzy!

poniżej przedstawiam przepis skopiowany z blogu sliweczka.blox

jak dla mnie brzmi ciekawie... ALE chciałabym dowiedzieć się o pułapkach czyhających przy robieniu sera....

"

1 kg sera białego (najlepszy półtłusty,ale i z chudego wychodzi)
1 i 1/2 litra mleka
2 jajka
pół łyżeczki sody oczyszczonej
płaska łyżeczka przyprawy warzywnej (warzywko,vegeta,kucharek lub inna) albo 1/2 łyżeczki soli

Ser zmielić 3 razy w maszynce do mielenia mięsa.Zagotować mleko w garnku z grubym dnem lub takim który nie przypala.Wrzucić na gotujące się mleko zmielony ser i gotowac na małym ogniu aż ser zrobi się taki jakby "gumowy",ciągnący.Wyłożyć cedzak czystą ściereczką,wylać ser i odstawić na około godzinę żeby odciekł.Kiedy ser odcieknie wrzucić do garnka i podgrzewać na małym ogniu,dodać jajka,sodę,przyprawę warzywną i miksować mikserem żeby się nie przypaliło i żeby zrobił sie jednolity i gładki.Przełożyć do plastikowego pojemnika (ja mam taki od lodów),wyrównać powierzchnię i pozostawic do wystygnięcia.Kiedy wystygnie zamknąć pojemnik żeby ser nie wysychał i wstawić do lodówki najlepiej na noc."


i zdjecie z tego bloga... moze kogoś zacheci ;]


Sprawdziłam mam prawie wymaganą ilość sera białego - 850gram. Dokupię trochę i zrobię tak jak proponujesz Berryy. Połowę z czosnkiem połowę z pieprzem. Wrażeniami smakowymi podzielę się w niedzielę. Mam wagę więc z podziałem nie będzie problemu. Jeśli się uda to zamieszczę fotki, na tym  wątku.
Pasek wagi
Dokupiłam składniki biorę się za ser żółty. Ciekawa jestem co z tego wyjdzie.  Dobrze, że nie trzeba go piec, bo bym go zapsuła na 1000% Trzymajcie kciuki za sukces serowy.
Pasek wagi
ja trzymam mocno :) dopiero jestem przed zakupami.. ;/
a więc... mój ser już jest przygotowany i czeka do ostygnięcia.. aby wsadzić do lodówki...
jutro zrobie zdj i zamieszcze....
jeżeli chodzi o smak.. to próbowałam w międzyczasie... i... SMAKUJE JAK ŻÓŁTY!
juz jak się gotowało po kuchni pachniało serem topionym ;)))

Tylko zrobilam gafę i ser robiłam z homo :] ale... jutro dam znać i raport z przebiegu akcji :]
Kupiłam ser taki zwyczajny twarożek, który można przyżądzić na słodko lub ze szczypiorkiem. Zmieliłam go tylko dwukrotnie. Nie zdawałam sobie  sprawy, że mielenie sera maszyką do mielenia mięsa jest takie trudne. Może ręczną maszynką poszłoby łatwiej. Mam fotki ale zamieszcze je jutro. Podczas przygotowywania ser zachowywał się dziwnie. Próbowałam z trakcie - faktycznie samokował jak ser żółty, ba nawet tak wyglądał. Już się zsiadł, ale już za późno na degustację. Do jutra.
Pasek wagi
ja zrobiłam właśnie ser z tego przepisu, ale jak dla mnie jest średni, prawdopodobnie dlatego że coś popsułam :D nie wiem czy za długo go gotowałam albo może za krótko? jak już woda odciekła to napewno był twardy jak kamień... wody to mi raczej tam nie zostawało i żałowałam że od razu nie wrzuciłam reszty... ma posmak żółtego ale raczej bym więcej tego nie zrobiła.

Mój również nie do końca się udał :((( ale z musztardą i chlebkim wassa da się go zjeść.  Poznałam swoje błędy kulinarne:

1. ser mieliłam sama, dwukrotnie - nie sądziłam, że mielenie sera białego jest takie kłopotliwe

2. gdy już odciekał to go jeszcze dodatkowo wycisnęłam a wodę, która odciekła wylalam - nie powinno się go wyciskać bo się robi twardy jak kamień i żaden mikser go nie rozbije.

Na kolana nie rzuca ale ujdzie. Mialam zamieścić fotki - zrobię to. Okazało się, że w moim kompie nie mam żadnego programu do zmiejszania i dopiero jutro rano mogę to zrobić w pracy  przy porannej kawie. Jest jeszcze jeden problem. Z pracy nie mogę pisać na forum, bo albo "chodzi" forum albo"chodzi" pamiętnik. Właśnie,  coś się ostatnio znowu złego ze stroną dzieje.

 

Pasek wagi

A oto fotka sera Żółtego Dukana

 

Pasek wagi
wygląda fajnie... myślę, że warto go używać do czegoś bo dobrze się topi... w smaku jest nieco inny niż normalny żółty ser... mnie trochę męczy struktura... :]

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.