- Dołączył: 2009-06-12
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 969
2 grudnia 2010, 23:40
dziewczyny macie jakieś specjalne ulubione przepisy na dukanowe deserki?
jakoś diete trzeba sobie urozmaicić.
ja póki co próbowałam tylko sernika ze standardowego przepisu który krąży w interesie i musze przyznać wyszedł pyszny.
możecie coś polecić?
3 grudnia 2010, 05:58
DESER ZEBRA
2 duże jogurty naturalne
żelatyna (porcja na 1 litr)
aromat waniliowy lub wanilia
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kawy mielonej
20-25 tabletek słodziku (1tabl. ma odpowiadać łyżeczce cukru)
(ewentualnie 3 łyżeczki cynamonu zamiast kawy)
Kawę parzymy w malej ilości gorącej wody dodajemy żelatynę (wg opakowania, ilość odpowiadającą 0,5l płynu, zawsze żelatynę do wody a nie odwrotnie) mieszamy do rozpuszczenia, pod koniec mieszania dodajemy 10-15 tabletek słodziku. Powoli wlewamy do 1 op. jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.
Resztę żelatyny, 10 tabletek słodziku i niepełną łyżeczkę aromatu waniliowego rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Wlewamy do drugiego jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.
Gdy obie masy będą miały konsystencję bardzo gęstej śmietany nakładamy warstwami obie masy do salaterek uważając, żeby nie zmieszać ich ze sobą. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
3 grudnia 2010, 05:58
MUS CZEKOLADOWY
4 żółtka
3 czubate łyżki słodziku
450 ml chudego mleka
2 czubate łyżki kakao (w oryginale 225g czekolady)
1 czubata łyżka żelatyny
450 ml chudego jogurtu greckiego (w oryginale śmietana)
Żółtka utrzeć ze słodzikiem na puszysta masę, wkręcić mleko i kakao, posypać żelatyna i odstawić na 5 minut aż napęcznieje. Podgrzewać na malutkim ogniu ok 15min lub do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Masę przelać do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do schłodzenia na ok 1,5h. Ubić jogurt z odrobiną dodatkowego słodziku do smaku. Masę czekoladową ubić, dodać jogurt, przelać do pucharków i schłodzić. Można udekorować resztką ubitego jogurtu.
Uwagi: jogurt dodaje deserowi kwaskowatości. No i brak czekolady ma wpływ na konsystencje. Myślę, że można spróbować dodać mniej jogurtu, trochę więcej żelatyny i ubite białka to wyjdzie pianka czekoladowa.
3 grudnia 2010, 05:59
NAPOLEONKA (s)
CIASTO
3 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki słodziku
1 łyżka mleka w proszku
2 jajka
6 łyżek serka homo lub gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
pół łyżeczki zapachu pomarańczowego
Wszystkie składniki wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 min w 180C. Przeciąć w połowie. Po upieczeniu było miękkie wiec dosuszyłam jeszcze na samej kratce 15min w 120C na chrupiąco.
KREM
1/2l mleka
3 żółtka
2 łyżki słodziku (można dać więcej, bo trochę mało słodkie)
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki żelatyny
zapach waniliowy
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko zagotować, dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Resztę produktów wymieszać w miseczce, wlać do mleka i gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając do zagotowania. Schłodzić. Gdy masa zacznie tężeć przełożyć ciasto. Posypać słodzikiem. Odstawić do lodówki do stężenia.
3 grudnia 2010, 05:59
NAPOLEONKA (s)
CIASTO
3 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki słodziku
1 łyżka mleka w proszku
2 jajka
6 łyżek serka homo lub gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
pół łyżeczki zapachu pomarańczowego
Wszystkie składniki wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 min w 180C. Przeciąć w połowie. Po upieczeniu było miękkie wiec dosuszyłam jeszcze na samej kratce 15min w 120C na chrupiąco.
KREM
1/2l mleka
3 żółtka
2 łyżki słodziku (można dać więcej, bo trochę mało słodkie)
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki żelatyny
zapach waniliowy
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko zagotować, dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Resztę produktów wymieszać w miseczce, wlać do mleka i gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając do zagotowania. Schłodzić. Gdy masa zacznie tężeć przełożyć ciasto. Posypać słodzikiem. Odstawić do lodówki do stężenia.
3 grudnia 2010, 06:01
Ciasto jogurtowe
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki kukurydzianej (mozna tez zrobic pół na pół ze zmielonymi otrębami)
- słodzik (10 pastylek lub 3-4 lyzki jesli macie sypki)
- mały jogurt naturalny
- olejek do smaku (np śmietankowy)
Wymieszać suche składniki, dodać jogurt i żółtka, nastepnie ubite białko - wymieszać lekko drewnianą łyżką aby skladniki sie polaczyly.
Piec 30 minut w temp. 180 C (nawet 25 min -jesli sie piecze w silikonowej keksówce to w zupelnosci powinno wystarczyc)
Ciasto mozne tez podzielic na porcje i do kazdej porcji dodac inny skladnik (kawe, kakao, cynamon) i powstala mase podzielic na babeczki, wtedy otrzymamy rozno-smakowe muffinki
.