Temat: Czy nadmiar białak może zaszkodzić????-do poczytania

Oczywiście jak ze wszystkim - co za dużo to niezdrowo. Białko pokarmowe podlega w ustroju człowieka bardzo złożonym procesom metabolicznym, w efekcie czego jego nadmiar może obciążać organizm i przyczyniać się do dysfunkcji narządów odpowiedzialnych za jego przemiany, szczególnie wątroby i nerek. W wątrobie odbywa się zasadniczy proces rozkładu białek pokarmowych, nerki z kolei usuwają powstałe produkty metabolizmu. Z tego tytułu, dieta wysokobiałkowa jest szczególnie przeciwwskazana przy ostrej lub przewlekłej niewydolności nerek, oraz poważnych schorzeniach wątroby.


Nadmiar spożywanego białka nasila także proces filtracji w kanalikach nerkowych, co może być przyczyną znacznej utraty wapnia z organizmu. Z wysoką podażą białka należy więc szczególnie uważać u kobiet po 35 roku życia, gdyż w ich organizmie na skutek zmian hormonalnych dochodzi do zwiększonej demineralizacji kośćca (osteoporozy). W takich przypadkach, stosowanie diety wysokobiałkowej, może ten problem jeszcze wyraźniej nasilać. Kobiety wkraczające w wiek średni, powinny więc spożywać więcej produktów bogatych w wapń ( mleko i jego przetwory) lub stosować farmakologiczne preparaty tego pierwiastka.


Nadmiar spożywanego białka może być nie tylko przyczyną komplikacji w układzie moczowym, wątrobie i kościach, ale także powodować zmiany patologiczne w naczyniach krwionośnych oraz prowadzić do zakłóceń w systemie nerwowym.


Ale podaż białka w granicach 2g/kg należnej masy ciała nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Nie zaleca się jednak zbyt wysokiego spożycia tego składnika przez dłuższy okres czasu ( dotyczy to szczególnie kobiet stosujących diety odchudzające). Po uzyskaniu zadowalających wyników w procesie redukcji masy tłuszczowej ciała, powinno dążyć się, aby podaż białka wróciła do wartości prawidłowych, stanowiących 12-15% ogólnej energetyczności diety.

źródło:http://dobrydietetyk.pl/czytelnia/11/rola_bialka_w_zywieniu_aktywnych_kobiet/
Pasek wagi
No wlasnie, do 2g/kg jest ok, chociaz bez sensu bo zadna dziewczyna tyle nie potrzebuje, ale szczerze mowiac to nie wiem kto by dal rade tyle jesc :D. Ja jem bialka, czasem proszki proteinowe i takie tam, a i tak wychodzi ok. 1.5g/kg...
> No wlasnie, do 2g/kg jest ok, chociaz bez sensu bo
> zadna dziewczyna tyle nie potrzebuje, ale szczerze
> mowiac to nie wiem kto by dal rade tyle jesc :D.
> Ja jem bialka, czasem proszki proteinowe i takie
> tam, a i tak wychodzi ok. 1.5g/kg...

i ja spozywam okolo 1,5g/kg

wiecie to zalezy od wagi..jak dziewczyna wazy 70kg no to niezly wyczyn zjesc te 140g bialka ale jak wazy 50kg to 100g to juz nie jest tak duzo.

 

Ja zjadam dziennie 2 serki wiejskie to juz 44g biaalka, pije mleko, jem sporo piersi z kurczaka, wedlin z kurczaka, jogurt nat, w innych produktach tez mamy bialko a wazze 54kg wie c 108g nie jest tak trudno uzbierac.

Pasek wagi
to wszystko jak zwykle zależy od osobistych predyspozycji danej osoby i intensywności/częstotliwości ćwiczeń

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.