Temat: mąka kukurydziana a dukan

W której fazie dukana można np. piec chlebek na bazie mąki kukurydzianej? Czy ta mąka jest dozwolona np. w fazie uderzeniowej? Albo może w II fazie?
Pasek wagi
Mąka raczej nie.Skrobia,ale tylko 1 łyżka dziennie,także jak sobie zrobisz chlebek z większej ilości,musisz podzielić sobie na kilka dni!
Pierwsza faza raczej bez produktów tolerowanych,czyli im bardziej czyste białko,tym lepiej.Te kilka dni wytrzymasz.Daje rezultaty(ja w 7 dni na I fazie--4 kg).Na II już możesz włączyć skrobię,jak nie dostaniesz to można zastąpić mąką,ale nie za często.
Ja jestem na dukanie i z tego co ja wiem to można od II fazy
Pasek wagi
Tak czytam sobie Dukana i pisze, że w 1 fazie mąka kukurydziana jest dozwolona (rozdział: Przepisy na okres diety uderzeniowej. Sosy).

Jestem w 1 fazie i na obiad zrobiłam dziś pulpety w sosie koperkowym. Ponieważ nie dostałam w sklepie otrębów owsianych mięso zarobiłam z jajkiem i mąką kukurydzianą. Wiem, że było jej więcej niż pozwala Dukan ale co miałam zrobić? Co użyć w zamian skoro nic innego nie mogę? To chyba mąka kukurydziana lepsza niż coś z listy produktów niedozwolonych, czyż nie?
a czy Dukan gdzieś w swojej książce pisze ile można mąki / skrobi dziennie?
Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.