Temat: Dukan i miód

Czy orientujecie się jak zapatruje się Dukan na miód?
można czy nie można

Ja uwielbiam słodycze i tęskno mi za słodkim, nie potrafię się od tego wyzwolić :-(
wiem, że mogę jeść słodzik ale z tego co wiem to jest prawie jak trucizna, a skoro zdecydowałam się już na jedna zmianę w życiu dla zdrowia to nie chciałabym szybciej umrzeć.

a może chociaż fruktoza?

czy ktoś się na tym zna?
Wydaje mi się  ze  ze słodkości Ducan pozwala tylko na słodziki.
ja tez czytalam ze tylko slodzik, chyba ze w nowej ksiazce jest cos innego:-/
no tak ja wiem, że dozwolony jest tylko słodzik ale czy ktoś wie jaka z chemicznego punktu widzenia jest różnica pomiędzy miodem a słodzikiem bo słodzik jest podobno bardzo niezdrowy a miód mniej.
słodzik nie ma kalorii, miód jest niemal jak cukier, więc absolutnie nie.
no właśnie niemal :-)
ale czy ktoś wie dokładniej jaka różnica pomiędzy miodem cukrem a słodzikiem ?

poza kaloriami
taka, że cukier/miód podnosi poziom glukozy we krwi co wiąze się z przestawieniem organizmu na 'magazynowanie' a także powoduje szybkie uczucie głodu :)
Poza tym, slodzik o którym myślisz jest oparty na aspartamie, ale są teraz słodziki (dużo bardziej powszechne) na bazie cyklaminianu sodu i nie są tak niezdrowe oraz (!) nie tracą słodyczy w wysokich temperaturach :)
o i taka odpowiedz mnie zadowala
ale czyli słodzik nie podnosi poziomu cukru?

mój organizm kocha cukier niestety
mój też, ale przyzwyczaił się do słodzika ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.