- Dołączył: 2009-11-06
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 44
19 stycznia 2010, 17:57
Witam
Od jutra planuje rozpocząć dietę protal dukana i mam kilka pytań odnośnie produktów jakie mogę spożywać.
1/W książce Metoda doktora Dukana, proponowane są serki wiejskie, homogenizowane beztłuszczowe. Osobiście takich nie znalazłem.
Znalazłem serki wiejskie w okolicach 3% http://vitalia.pl/kp72,21362,0_Twarog_wiejski_lekki.html (tylko źle podane są wartości, poprawne to białko 3g, ww 2,4g, tłuszcz 11g), można go stosować?
Jeśli chodzi o serki homogenizowane to również ciężko, znalazłem jakieś naturalne, ale coś mi się w nich nie podobało. Dość dużo węglowodanów w stosunku do białka i niestety prawdopodobnie ni było 0% tylko w okolicach 4-5%.
Co myślicie o tego typu jogurtach ? http://vitalia.pl/kp80,21691,0_Jogobella_light_-_ananas.html
lub http://vitalia.pl/kp80,15826,0_Jogurt_do_picia_-_owoce_lesne_fruttis.html gdzie tłuszcz jest na poziomie 1-2g, ww 12g, białko 3g?
W książce nie wspomniano o kefirach czy maślankach, ale myślę, że 0% można spożywać.
2/Wiadomo, że węglowodanów z produktu niemożna wyeliminować , dlatego powinna być jak największa ilość białka. Ale co powiecie o produktach w których białko występuje na poziomie 4g, węglowodany 13-16g, tłuszcz 0? Raczej nie wygląda to ciekawie.
3/Jeśli chodzi o placek z otrą owsianych to w przepisie jest 1 łyżka otrąb pszennych, stosujecie je? Ja mam zamiar używać tylko owsianych, mam nadzieje, że nie będzie źle smakowało.
4/Można spożywać wędzony szprotki i makrele?
5/Podobno nie można pić alkoholu, ale w książce zauważyłem w przystawkach makrele w białym winie. Czy to nie jest mocne nagięcie zasad?
6/ Widzieliście kiedyś śmietanę 3%. Osobiście nigdy specjalnie takiej nie szukałem ale najmniejsza jaką zauważyłem to 12%.
7/ W przykładowym jadłospisie w Metodzie doktora dukana jako deser jest galaretka. Chodzi tu o galaretkę np. truskawkową ?
Edytowany przez huoshin 19 stycznia 2010, 18:12
- Dołączył: 2009-10-26
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 372
19 stycznia 2010, 18:23
Na wszystkie pytanie Ci nie odpowiem ale :dopuszczalne wszystko to co ma zawartość tłuszczu do 3 % i tym się kieruj.Jogurty owocowe zawierają cukier wiec nie za bardzo.Bardzo fajne serki homo są w lidlu mają 3 %.Wędzone ryby można spożywać,a co do naginania zasad ,to nie wolno , ale człowiek grzeszny jest.I tego wina w tej makreli pewnie nie za dużo.Galaretkę robi się np z napoju lift lub innego bezcukrowego.
Ponieważ jesteś na początku drogi to jeśli mogę zasugerować to lekturę tematów tutaj na forum ,dziewczyny cuda wymyślają są prawdziwymi specjalistkami od Dukana, i mają do tego wszystkiego jeszcze dużo rozsądku.
- Dołączył: 2009-11-06
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 44
21 stycznia 2010, 11:09
Dzięki za odpowiedz.
Mam pytanie nóżki z kurczaka lub calego kurczaka piec ze skórą (a później przed jedzeniem zdjąć) czy bez?
22 stycznia 2010, 00:30
Jak Ci wygodniej, ale osobiście bym polecała ze skórą - nie wysuszy to tak kurczaka, no i warto w folii piec, z tego samego powodu.
- Dołączył: 2009-11-06
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 44
24 stycznia 2010, 18:43
W książce Metoda dukana w wielu przepisach jest wspominane o beztłuszczowym białym serku, chodzi o serek homogenizowany czy chudy ser biały?
Również w tej samej książce przy niektórych przepisach dodaje się skrobie kukurydzianą. Czy to jest mąka kukurydziana?
- Dołączył: 2009-10-26
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 372
24 stycznia 2010, 19:50
Nie wiem jak we Francji ale u nas całkowicie sera bez tłuszczu nie spotkałam dopuszczalny jest taki do 3 %, jeśli zaś chodzi o skrobię to nie jest to samo co mąka, ja kupuje skrobię w sklepach ze zdrową żywnoscią.Mąka jest inna i wedlug mnie jest niedopuszczalna, bo w książce jest mowa o skrobii.
24 stycznia 2010, 23:43
> Nie wiem jak we Francji ale u nas całkowicie sera bez tłuszczu nie spotkałam dopuszczalny jest taki do 3 % [...]
Takich serów białych jest pełno - jak byłam ostatnio w Macro, to większość chudych białych serów miała zaw. tłuszczu właśnie 0%... Serka homogenizowanego zaś faktycznie nie znalazłam... Najniższy u nas to chyba właśnie ten 3% i tego używam, jak koleżanka wspomniała jest on dopuszczalny.
Edytowany przez banny 24 stycznia 2010, 23:42
25 stycznia 2010, 15:52
Maka kukurydziana jest niedozwolona?
a ja nigdzie nie moge znalezc skrobii kukurydzianej
niewielka ilosc maki dodana np. do plackow chyba nie zaszkodzi? uzywam od 2 tyg wlasnie maki kukurydzianej a waga nadal spada wiec chyba wszystko w porzadku...
25 stycznia 2010, 18:04
A w książce, jak się zaczynają przepisy, mąka kukurydziana jest dozwolona...
Ja się zastanawiam nad proszkiem do pieczenia i niewielką ilością drożdży...
Edytowany przez banny 25 stycznia 2010, 18:10
- Dołączył: 2010-10-05
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 26
12 października 2010, 15:28
A czy wiecie ile łyżek mąki kukurydzianej dziennie jest dozwolone?
I czy płatki owsiane i otręby to to samo?