Temat: Sernik - dobry, sprawdzony.

Cześć. Szukam przepisu na sernik. Dobry, sprawdzony i prosty przepis. Chcę go upiec na święta dla całej rodziny, a niestety nie mam talentu do pieczenia i zależy mi na tym, żeby wyszedł smaczny. Proszę, jeśli macie przepisy na sernik podzielcie się!
http://mojewypieki.blox.pl/2008/02/Sernik-bananowy.html Robilam wydaje mi sie ze jest prosty i bardzo dobry :D
Ten jest pyyszny ;)
ja mam przepis na sernik wręcz cudowny :)

SERNIK

 

 

 Spód:

 1 i 3/4 szklanki mąki

 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 1 czubata łyżka smalcu

 1/2 szklanki cukru

 10 dkg margaryny palmy

 1 całe jako

 2 żółtka

 Wszystko razem zagnieść i dobrze wyrobić (dodać mąki jeśli ciasto się klei), wysmarować blachę, dobrze wyłożyć wyrobionym ciastem do samych brzegów blachy.

 

 

 Masa serowa:

 1kg sera

 2 kubki kremówki po 200 ml

 8 jajek

 1,5 szkl cukru

 2 budynie śmietankowe

 Utrzeć ser. Dodać żółtka i budyń. Białka ubić z 3/4 szkl cukru. Kremówkę ubić z 3/4 szkl cukru. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę a następnie białka. Wszystko delikatnie wymieszać. Piec ok. 1 godz (180 stopni)

ja robiłam ostatnio sernik z jogurtów bałkańskich -był pyszny ,slicznie wyrisł nie opadl-jak to bywa z sernikami.Polecam;)
Moje drogie chodziło mi bardziej o sernik, który można jadać na diecie proteinowej :) Ale wielkie dzięki, na pewno po kuracji wypróbuję wasze przepisy.
Przepis na sernik według dukana


1kg-1,2kg twarogu
2 jajka
5 białek
2 łyżki skrobi lub budyń bez cukru
3/4 szklanki mleka
słodzik
zapach

Wszystko do miski....i miksujemy aż się połączy wystarczy 5 min....na tortownicę lub blaszkę wyłożoną papierem i do piekarnika na godzinę w tem....150 stopni. Po godzinie wyłączyć i zostawić jeszcze na 30 min...potem uchylić i poczekać niech lepiej ostygnie.

chcebyc napisał(a):

Przepis na sernik według dukana1kg-1,2kg twarogu2 jajka5 białek2 łyżki skrobi lub budyń bez cukru3/4 szklanki mlekasłodzikzapachWszystko do miski....i miksujemy aż się połączy wystarczy 5 min....na tortownicę lub blaszkę wyłożoną papierem i do piekarnika na godzinę w tem....150 stopni. Po godzinie wyłączyć i zostawić jeszcze na 30 min...potem uchylić i poczekać niech lepiej ostygnie.



Polecam - robiłam i jest pyszny :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.