Temat: desery Dukana

czy macie jakies przepisy na desery/ słodkości wg Dukana?

ja na Dukanie nie jestem bo nigdy nie wytrzymam na samym białku, ale na zwykłej diecie mogłabym sobie serwowac jakies smakołyki.

z gory dziekuje

http://zkotemwkuchni.blogspot.com/


To świetny blog. Tu są chyba wszystkie przepisy na słodkości dukana ; )
Pasek wagi
rewelacja :) dzieki za stronke :*
Mój przepis na mleczną galaretkę, coś typu serniczek na zimno:
-150 ml mleka 0,5%
-łyżeczka żelatyny
-10 tabletek słodzika
-aromat waniliowy, migdałowy, lub nawet arakowy, jeżeli ktoś lubi

Mleko ze słodzikiem i 3 kropelkami aromatu zagotować, wlać do pucharka, wymieszać bardzo dokładnie z łyżeczką żelatyny, zostawić w lodówce na noc. Pycha, 70 kcal ; )
Cześć dziewczynki :) ja tez zdecydowałam sie na tą dietkę ... kilka dni temu jestem na niej od poniedziałku ... mam kilkanaście przepisów na słodkości skopiowanych dla siebie z internetu .. to Wam zaraz powklejam ... ciekawsze pychotki..

Biszkopt

-3 jajka
-6 łyżek stołowych słodzika w proszku (lub w płynie w/g smaku)
-1 łyżka stołowa aromatu waniliowego
-7 łyżek stołowych mazeiny (skrobii kukurydzianej)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik do 160-180 stopni, w misce ubić żółtka z aromatem i słodzikiem, potem dodać mazeinę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wlać do formy o średnicy 22-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-40 min, ciasto wyjąc cieple z formy i ostudzić poza nią. Można potem posmarować jednym z kremów dukana, albo nutellą
 



Ciacho murzynkowate


- 3 jajka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej (tak było w oryginalnym przepisie z neta - należy zastąpić mazeiną!)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao odtłuszczonego
- aromat (jaki lubicie)
- 2 łyżki słodziku w płynie, ale ogólnie słodzicie ile potrzebujecie
- jogurty naturalny 150g.

Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wlać do foremki i wstawić do piekarnika na 180 stopni, piec 40
 min 

Napoleonka !!


CIASTO:
* 3 łyżki otrąb owsianych
* 1 łyzka skrobii kukurydzianej
* 2 łyżki słodzika
* 1 łyżka ( odtłuszczonego oczywiście) mleka w proszku
* 2 jajka
* 6 łyżek serka homogenizowanego
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/4 łyżeczki sody
* 1/2 łyżeczki zapachu porańczowego

Wszystkie składniki wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 min w temp 180st. Przeciać w połowie. Jeśli ciasto po wyjęciu jest jeszcze miękkie - "dosuszyć" na chrupiąco w 120st na samej kratce.

KREM:
* 1/2 litra mleka
* 3 żółtka
* 2+ łyżki słodzika
* 2 łyżki skrobii kukurydzianej
* 2 łyżki żelatyny
* zapach wanioliowy

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko zagotować, dodaż żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Resztę produktów wymieszać w misce, wlać do mleka i gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając do zagotowania. Schłodzić. Gdy masa zacznie tężeć przełożyć ciasto. Posypac słodzikiem. Odstawić do lodówki do stężenia



Piernik

- 8 łyżek otrąb owsianych
- 8 łyżek otrąb pszennych
- 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
- 1 opakowanie proszku do pieczenia (około 2 łyżeczek)
- 6 łyżek serka homogenizowanego
- 3 cale jajka + 3 białka
- 2 łyżki słodzika w płynie
-2 łyżki przyprawy do piernika

Rozgrzać piekarnik 180 stopni Otręby wymieszać z mlekiem i proszkiem do pieczenia. Dodać serek i dobrze wymieszać, dodać cale jajka i białka. Wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać przyprawę i słodzik. Blachę przetrzeć papierem zmoczonym w oliwie. Piec 45 minut


Herbatniki II (faza pierwsza)  --> OSOBISCIE MI NIE SMAKUJA ALE DOMOWNIKOM TAK... WIEC MOZE KTOREJS Z WAS SPASUJA1

- 1 łyżka otrąb pszennych,
- 2 łyżki otrąb owsianych,
- 3 rozpuszczone tabletki słodzika,
- 2 białka
- 1 żółtko
- aromat waniliowy

Otręby mielimy na puch, dodajemy do nich żółtko, słodzik i aromat. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą otrębową. Nastawiamy piekarnik na 180stopni. Na blachę posmarowaną olejem parafinowym rozsmarowujemy całą masę na grubość ok 0,5cm. Wkładamy na kilka minut do piekarnika (ok 3-4 min)tak by wierzchnia warstwa zrobiła się troszeczkę twarda. Kroimy wtedy na kwadraty/herbatniki. Wkładamy znów do piekarnika na 15 minut


ojjjj dawno nie jdałam słodyczy Dukana! narobilyscie mi chetki :)) kiedys moimi specjałami było: nutella dukana, zebra, blok czekoladowy, ciasteczka cappucino, pianki kakaowe, desery na zimno i ptasie mleczkoooo :) ale czas na nowe inspiracje hihi :** :D

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.