- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
1 sierpnia 2011, 20:10
czy macie jakies przepisy na desery/ słodkości wg Dukana?
ja na Dukanie nie jestem bo nigdy nie wytrzymam na samym białku, ale na zwykłej diecie mogłabym sobie serwowac jakies smakołyki.
z gory dziekuje
1 sierpnia 2011, 20:23
5 sierpnia 2011, 10:55
5 sierpnia 2011, 22:18
5 sierpnia 2011, 22:19
-3
jajka
-6 łyżek stołowych słodzika w proszku (lub w płynie w/g
smaku)
-1 łyżka stołowa aromatu waniliowego
-7 łyżek
stołowych mazeiny (skrobii kukurydzianej)
-1 łyżeczka proszku
do pieczenia
Piekarnik do 160-180 stopni, w misce ubić żółtka
z aromatem i słodzikiem, potem dodać mazeinę i proszek do
pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wlać
do formy o średnicy 22-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
35-40 min, ciasto wyjąc cieple z formy i ostudzić poza nią. Można
potem posmarować jednym z kremów dukana, albo nutellą
-
3 jajka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej (tak było w oryginalnym
przepisie z neta - należy zastąpić mazeiną!)
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao odtłuszczonego
- aromat
(jaki lubicie)
- 2 łyżki słodziku w płynie, ale ogólnie
słodzicie ile potrzebujecie
- jogurty naturalny 150g.
Wszystkie
składniki połączyć ze sobą, wlać do foremki i wstawić do
piekarnika na 180 stopni, piec 40 min
5 sierpnia 2011, 22:21
CIASTO:
*
3 łyżki otrąb owsianych
* 1 łyzka skrobii kukurydzianej
* 2
łyżki słodzika
* 1 łyżka ( odtłuszczonego oczywiście) mleka
w proszku
* 2 jajka
* 6 łyżek serka homogenizowanego
*1
łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/4 łyżeczki sody
* 1/2
łyżeczki zapachu porańczowego
Wszystkie składniki
wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i
piec 25 min w temp 180st. Przeciać w połowie. Jeśli ciasto po
wyjęciu jest jeszcze miękkie - "dosuszyć" na chrupiąco
w 120st na samej kratce.
KREM:
*
1/2 litra mleka
* 3 żółtka
* 2+ łyżki słodzika
* 2
łyżki skrobii kukurydzianej
* 2 łyżki żelatyny
* zapach
wanioliowy
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko
zagotować, dodaż żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Resztę
produktów wymieszać w misce, wlać do mleka i gotować na wolnym
ogniu ciągle mieszając do zagotowania. Schłodzić. Gdy masa
zacznie tężeć przełożyć ciasto. Posypac słodzikiem. Odstawić
do lodówki do stężenia
-
8 łyżek otrąb owsianych
- 8 łyżek otrąb pszennych
- 2
łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
- 1 opakowanie proszku do
pieczenia (około 2 łyżeczek)
- 6 łyżek serka
homogenizowanego
- 3 cale jajka + 3 białka
- 2 łyżki
słodzika w płynie
-2 łyżki przyprawy do piernika
Rozgrzać
piekarnik 180 stopni Otręby wymieszać z mlekiem i proszkiem do
pieczenia. Dodać serek i dobrze wymieszać, dodać cale jajka i
białka. Wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać przyprawę
i słodzik. Blachę przetrzeć papierem zmoczonym w oliwie. Piec 45
minut
5 sierpnia 2011, 22:23
-
1 łyżka otrąb pszennych,
- 2 łyżki otrąb owsianych,
- 3
rozpuszczone tabletki słodzika,
- 2 białka
- 1 żółtko
-
aromat waniliowy
Otręby mielimy na puch, dodajemy do nich
żółtko, słodzik i aromat. Białka ubijamy na sztywną pianę i
delikatnie łączymy z masą otrębową. Nastawiamy piekarnik na
180stopni. Na blachę posmarowaną olejem parafinowym rozsmarowujemy
całą masę na grubość ok 0,5cm. Wkładamy na kilka minut do
piekarnika (ok 3-4 min)tak by wierzchnia warstwa zrobiła się
troszeczkę twarda. Kroimy wtedy na kwadraty/herbatniki. Wkładamy
znów do piekarnika na 15 minut
8 sierpnia 2011, 08:17