Temat: Dylemat kukurydziany-Maizena!

Wiem ze na dukanie nie mozna stosowac-maki kukurydzianej,a tylko skrobie..

z tym,ze nie wiem co kupilam..Czy ktos wie -co to jest..Zalacze zdjecie opakowania..

Nazywa sie Corn flour niby(jak maka),ale jest biale calkiem i wyglada zupelnie jak skrobia ziemniaczana-wiec moze to skrobia a nie maka..I jeszcze czy ktos wie Czy Maizena to Corn Flour czy Corn Starch..Bo w necie patrzylam na tlumaczenie i maizena tlumaczona jest na angielski jako corn flour,a nie corn starch,a co to jest corn starch?Bo juz kurcze nie wiem,a grzebie po necie..Pomozcie!Bo nie wiem czy jesc to czy nie..A jestem prawie o krok od porzycenia diety przez to :(

z Gory dzieki,ponizej-opakowanie..

 

corn to kukurydza, flour-mąka czyli mąka kukurydziana:)
http://www.metodadukana.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=94:maizena-vs-mka-kukurydziana&catid=40:artykuly&Itemid=50 ale nie wiem czy warto sie trak upierać przy skrobi
tak z ciekawości poszukałam
"mąka kukurydziana:
kalorie - 383
białko - 7
węglowodany - 84
tłuszcze - 2
skrobia kukurydziana:
kalorie - 367
białko - 0,3
węglowodany - 91,3
tłuszcze - 0,1
Wielkiej różnicy niby nie ma, ale ktoś się tu wypowiadał, że w przepisach z książki mąka pojawia się na skutek błędnego tłumaczenia i powinna być skrobia. Może się lepiej przyswaja czy trudniej odkłada w sadełko? Coś musi w tym być. Natomiast i jednego i drugiego nie warto używać za często... "
courn flower to maka kukurydziana,maizeina,to skrobia,tez mialam ten dylemta:)pozdraiwma,mozesz jesc:)
to u Ciebie na zdjeciu to maka kukurydziana,ktora w uk,badz w usa jest uzywana za skrobie a to nieprawda,maka jest lekko zolta,natomiast mazeina(jest na dziale organix)jest biala,jak kazda skrobia,to mowi Zi Zoyka, najstarsza Dukanka swiata:)
skrobi używamy w diecie do zagęszczania, a mąka kukurydziana nie zagęszcza niestety tak jak skrobia
dzieki  zoykaa :)
czyli to jest skrobia na zdjeciu i mozna sladowo?

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.