- Dołączył: 2011-03-11
- Miasto:
- Liczba postów: 1226
12 czerwca 2011, 01:35
Wiem ze na dukanie nie mozna stosowac-maki kukurydzianej,a tylko skrobie..
z tym,ze nie wiem co kupilam..Czy ktos wie -co to jest..Zalacze zdjecie opakowania..
Nazywa sie Corn flour niby(jak maka),ale jest biale calkiem i wyglada zupelnie jak skrobia ziemniaczana-wiec moze to skrobia a nie maka..I jeszcze czy ktos wie Czy Maizena to Corn Flour czy Corn Starch..Bo w necie patrzylam na tlumaczenie i maizena tlumaczona jest na angielski jako corn flour,a nie corn starch,a co to jest corn starch?Bo juz kurcze nie wiem,a grzebie po necie..Pomozcie!Bo nie wiem czy jesc to czy nie..A jestem prawie o krok od porzycenia diety przez to :(
z Gory dzieki,ponizej-opakowanie..
- Dołączył: 2009-01-10
- Miasto: Valim
- Liczba postów: 10627
12 czerwca 2011, 01:49
corn to kukurydza, flour-mąka czyli mąka kukurydziana:)
- Dołączył: 2009-01-10
- Miasto: Valim
- Liczba postów: 10627
12 czerwca 2011, 01:58
- Dołączył: 2009-01-10
- Miasto: Valim
- Liczba postów: 10627
12 czerwca 2011, 02:01
tak z ciekawości poszukałam
"mąka kukurydziana:
kalorie - 383
białko - 7
węglowodany - 84
tłuszcze - 2
skrobia kukurydziana:
kalorie - 367
białko - 0,3
węglowodany - 91,3
tłuszcze - 0,1
Wielkiej różnicy niby nie ma, ale ktoś się tu wypowiadał, że w przepisach z książki mąka pojawia się na skutek błędnego tłumaczenia i powinna być skrobia. Może się lepiej przyswaja czy trudniej odkłada w sadełko? Coś musi w tym być. Natomiast i jednego i drugiego nie warto używać za często... " - Dołączył: 2010-06-28
- Miasto: Wyspy Kokosowe Prowincja Nibylandia
- Liczba postów: 11412
12 czerwca 2011, 05:28
courn flower to maka kukurydziana,maizeina,to skrobia,tez mialam ten dylemta:)pozdraiwma,mozesz jesc:)
- Dołączył: 2010-06-28
- Miasto: Wyspy Kokosowe Prowincja Nibylandia
- Liczba postów: 11412
12 czerwca 2011, 05:30
to u Ciebie na zdjeciu to maka kukurydziana,ktora w uk,badz w usa jest uzywana za skrobie a to nieprawda,maka jest lekko zolta,natomiast mazeina(jest na dziale organix)jest biala,jak kazda skrobia,to mowi Zi Zoyka, najstarsza Dukanka swiata:)
- Dołączył: 2010-03-25
- Miasto: Opole
- Liczba postów: 49
15 czerwca 2011, 11:28
skrobi używamy w diecie do zagęszczania, a mąka kukurydziana nie zagęszcza niestety tak jak skrobia
- Dołączył: 2011-03-11
- Miasto:
- Liczba postów: 1226
15 czerwca 2011, 19:17
dzieki
zoykaa :)czyli to jest skrobia na zdjeciu i mozna sladowo?