Temat: przepisy z cukrem - jak zamienić?

Kupiłam słodzik w proszku i chciałabym go używać do wypieków zamiast cukru, ale pojęcia nie mam jakie proporcje powinnam zachować. Poratujecie?
najlepiej próbuj. jaki masz słodzik? ja mam sussina gold i 1 łyżeczka słodziku = 2 łyżeczkom cukru
To ja mam chyba bardziej wyczulony smak, bo też mam SUSSINA GOLD i dla mnie pół łyżeczki to już 2 jak nie więcej łyżeczek cukru ;)
A wychodza Wam te wypieki pozadne? Bo mi to ciasto konsystencje troche zmienia... I juz nie jest to samo.
na opakowaniu powinnaś mieć napisane w jakich proporcjach to zamieniać, a potem tak jak dziewczyny piszą, próbować czy jest ok.

Asiupek - mi wypieki wychodzą ok, nawet ostatnio gdy zamiast słodziku dałam cukier to mi ciasto nie wyszło....
Pasek wagi
eh, no i tak bałam się przesłodzić, że wyszło gorzkie :/ no trudno, będę pamiętać, żeby dawać więcej...
Gorzkie mogło ci wyjść od słodzika. Nie każdy nadaje się do pieczenia. Mi te w proszku właśnie taki gorzki posmak zostawiają.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.