Temat: Plażowa ksiażka Przepisowa ...

Moje kochane plażowiczki, może stworzymy tutaj taką naszą książkę przepisową... kolorem czerwonym zaznaczajmy przepisy na 1 fazę, niebieskim na 2 ;-) wydaje mi się że każdej z nas się przyda ;-)

Ja zacznę pierwsza. 

Papryka faszerowana

 

Skladniki:

papryka (dowolny kolor, dowolna ilosc- ja drugiej nie moglam zjesc)

cebula

pieczarki

kilka zabkow czosnku (jak kto lubi)

mieso mielone (ja kupuje extra chude wolowe, ale moze byc np z indyka)

przyprawy (pieprz, sol, pieprz ziolowy, papryka, czosnek, ziola prowansalskie)

do farszu dodalam tez torche pietruszki swiezej

puszka pomidorow (jako sos; ale niekoniecznie)

 

Cebulke siekamy, szklimy na oliwie. Dodajemy pieczarki i czosnek, podsmazamy. Dodajemy miesko, takze podsmazamy. oczywiscie to cale podsmazanie musi byc przyprawione.

paprykom odcinamy czapeczki, usuwamy gniazda nasienne.

Do papryki wkladamy ciasno farsz (czyli to co bylo na patelni). papryczki ukladamy w naczyniu zaroodpornym. na spod mozna wrzucic pomidory z puszki lub troche bulionu. Przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180stopni) ok pol godziny).

Faszerowane cukinie

Składniki:

2 duze cukinie

40-50 dag. miesa mielonego

7-8 pieczarek

duza cebula

2 zabki czosnku

15 dag zoltego sera

4 lyzki oliwy z oliwek

sol, pieprz, oregano

Cebule, czosnek i pieczarki umyc, pokroic drobno i poddusic i odlac wode. Dodac mieso i przyprawy i dosmazyc , rozdrabniajac miesko. ser zolty utrzec na tarce. cukinie umyc, przekroic na polowki i wydrazyc srodek ( tworzac takie jakby lódeczki) , ale nie obierac cukinii. napelnic kazda polwoke farszem, posypac serem, dodatkowa porcja pieprzu i oregano. kazda polwoke cukinii zawinac w folie aluminiowa i wlozyc do naczynia

 

Polędwiczka z bakłażanem i dymką

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

1 duży bakłażan

1 pęczek cebuli dymki wraz ze szczypiorem

4-5 ząbków czosnku

oliwa z oliwek

pasta curry (ale może być równie dobrze przyprawa sypka)

sól, pieprz

Najlepiej przygotować to w szerokim garnku lub na wysokiej patelni :) wylać

oliwę na dno, przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę ze szczypiorem i

czosnkiem. Następnie dodać mięso pokrojone w kostkę lub cienkie paseczki.

Dodać przyprawy, podlać wodą i dusić ok. 30 minut. Skórę bakłażana sparzyć

wrzątkiem, przekroić wzdłuż i usunąć pestki oraz część miąższu. Pokroić w

paseczki, dorzucić do reszty i wszystko razem dusić jeszcze jakieś 10 minut.

 otrzebujemy:

0,5 kg. pieczarek, pierś z kurczaka, warzywka które lubimy do zupy, przyprawy oraz troszkę oliwy.

Pieczarki myjemy i trzemy na tarce. Na odrobinie oliwy podsmażamy pieczarki, później dusimy je do miękkości (pieczarki wydzielają własny sok więc raczej nie będzie potrzeby podlewania ich wodą).

W tym czasie gotujemy na piersi rosołek. Jak mięsko jest juz miękkie, dodajemy podduszone pieczarki (wszystko co mamy w garnku, łącznie z sokiem który z nich wypłynął) i jeszcze troszkę razem gotujemy. Przyprawiamy do smaku i mamy gotową zupkę (wg mnie najsmaczniejsza jest taka dość pieprzna). No i dalej poprostu pałaszujemy.

PYSZNY MUS Z JABŁUSZEK

Składniki:

30 dag jabłek (papierówki,

antonówki,

renety),

3 białka,

zapach waniliowy lub cynamon.

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać, pokrajać, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wrzącej wody, rozgotować. Gdy nieco przestygną, zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę. Jabłka wymieszać z pianą, dodać cynamon lub zapach waniliowy, wyłożyć do salaterki albo do porcjowych kompotierek. Oziębić w lodówce.

Pasek wagi
Chciałabym tylko zaznaczyć że wątek z przepisami SB na vitalii już istnieje i ma prawie 60 stron świetnych przepisów, wystarczy odkopać, wtedy wszystko będzie pod ręką, zamiast tworzyć kilka osobnych wątków :) myślę że to byłoby wygodniejsze. Tak czy inaczej, sam fakt istnienia takiego wątku jak najbardziej popieram i sama też wrzucę coś od siebie w wolnej chwili
Pasek wagi

ok nie wiedziałąm ze istnieje już coś takiego, ale dzięki za info, poszperam na forum ale nie jestem jakąś zapaloną forumowiczką i jeśli masz jakiś namiar na te przepisy i mogłabyś mi podać link to byłabym wdzięczna 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.