- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
27 marca 2014, 19:05
Moje kochane plażowiczki, może stworzymy tutaj taką naszą książkę przepisową... kolorem czerwonym zaznaczajmy przepisy na 1 fazę, niebieskim na 2 ;-) wydaje mi się że każdej z nas się przyda ;-)
Ja zacznę pierwsza.
Papryka faszerowana
Skladniki:
papryka (dowolny kolor, dowolna ilosc- ja drugiej nie moglam zjesc)
cebula
pieczarki
kilka zabkow czosnku (jak kto lubi)
mieso mielone (ja kupuje extra chude wolowe, ale moze byc np z indyka)
przyprawy (pieprz, sol, pieprz ziolowy, papryka, czosnek, ziola prowansalskie)
do farszu dodalam tez torche pietruszki swiezej
puszka pomidorow (jako sos; ale niekoniecznie)
Cebulke siekamy, szklimy na oliwie. Dodajemy pieczarki i czosnek, podsmazamy. Dodajemy miesko, takze podsmazamy. oczywiscie to cale podsmazanie musi byc przyprawione.
paprykom odcinamy czapeczki, usuwamy gniazda nasienne.
Do papryki wkladamy ciasno farsz (czyli to co bylo na patelni). papryczki ukladamy w naczyniu zaroodpornym. na spod mozna wrzucic pomidory z puszki lub troche bulionu. Przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180stopni) ok pol godziny).
Faszerowane cukinie
Składniki:
2 duze cukinie
40-50 dag. miesa mielonego
7-8 pieczarek
duza cebula
2 zabki czosnku
15 dag zoltego sera
4 lyzki oliwy z oliwek
sol, pieprz, oregano
Cebule, czosnek i pieczarki umyc, pokroic drobno i poddusic i odlac wode. Dodac mieso i przyprawy i dosmazyc , rozdrabniajac miesko. ser zolty utrzec na tarce. cukinie umyc, przekroic na polowki i wydrazyc srodek ( tworzac takie jakby lódeczki) , ale nie obierac cukinii. napelnic kazda polwoke farszem, posypac serem, dodatkowa porcja pieprzu i oregano. kazda polwoke cukinii zawinac w folie aluminiowa i wlozyc do naczynia
Polędwiczka z bakłażanem i dymką
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 duży bakłażan
1 pęczek cebuli dymki wraz ze szczypiorem
4-5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
pasta curry (ale może być równie dobrze przyprawa sypka)
sól, pieprz
Najlepiej przygotować to w szerokim garnku lub na wysokiej patelni :) wylać
oliwę na dno, przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę ze szczypiorem i
czosnkiem. Następnie dodać mięso pokrojone w kostkę lub cienkie paseczki.
Dodać przyprawy, podlać wodą i dusić ok. 30 minut. Skórę bakłażana sparzyć
wrzątkiem, przekroić wzdłuż i usunąć pestki oraz część miąższu. Pokroić w
paseczki, dorzucić do reszty i wszystko razem dusić jeszcze jakieś 10 minut.
otrzebujemy:
0,5 kg. pieczarek, pierś z kurczaka, warzywka które lubimy do zupy, przyprawy oraz troszkę oliwy.
Pieczarki myjemy i trzemy na tarce. Na odrobinie oliwy podsmażamy pieczarki, później dusimy je do miękkości (pieczarki wydzielają własny sok więc raczej nie będzie potrzeby podlewania ich wodą).
W tym czasie gotujemy na piersi rosołek. Jak mięsko jest juz miękkie, dodajemy podduszone pieczarki (wszystko co mamy w garnku, łącznie z sokiem który z nich wypłynął) i jeszcze troszkę razem gotujemy. Przyprawiamy do smaku i mamy gotową zupkę (wg mnie najsmaczniejsza jest taka dość pieprzna). No i dalej poprostu pałaszujemy.
PYSZNY MUS Z JABŁUSZEK
Składniki:
30 dag jabłek (papierówki,
antonówki,
renety),
3 białka,
zapach waniliowy lub cynamon.
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, pokrajać, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wrzącej wody, rozgotować. Gdy nieco przestygną, zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę. Jabłka wymieszać z pianą, dodać cynamon lub zapach waniliowy, wyłożyć do salaterki albo do porcjowych kompotierek. Oziębić w lodówce.
Edytowany przez oleczkadukaneczka 27 marca 2014, 19:09
27 marca 2014, 20:08