Temat: II faza diety Plaż Południowych.

hej ;) mam pytanko głównie do osób, które są już na II fazie diety.
Interesuje mnie to, "jak bezpiecznie przejść z pierwszego do drugiego etapu?" ;)
co zacząć wprowadzać do diety najpierw ?
;) proszę o pomoc .;D
Ja jestem na 2 fazie teraz, w sumie nie robiłam nic specjalnego, dodałam chleb pełnoziarnisty i owoc, to jednak był szok dla organizmu i troche waga podskoczyła, max 1kg ale teraz juz sie unormowało i znowu powoli spada, bo jadłam cały czas tak samo a nie raz jadłam raz nie to co dozwolone w 2 fazie. teraz odżywiam sie że tak powiem zdrowo i normalnie, ale staram sie nie jeść produktów pszennych i które zawierają cukier. chyba troche zamotałam
W książce jest napisane, żeby dodawać stopniowo, tzn. w pierwszym tygodniu II fazy tylko jeden owoc i jedną skrobię. Potem stopniowo po dwie itd.
;-) no właśnie tak myślę .:D dzięki :D.

Faza 2 Osiagniecie celow zdrowotnych i prawidłowej masy ciala

 

Jeśli masz do zrzucenia mniej niż 5 kg i nie doświadczasz napadow łaknienia, możesz zaczac diete od fazy 2. Jeśli realizowałeś faze 1 przez dwa tygodnie i twoje gwałtowne przypływy apetytu na cukry i skrobie zniknely, powinienes teraz rozpocząć faze 2. Wprawdzie chudniecie będzie teraz postępowało wolniej niż w fazie 1, ale większość osob regularnie traci dalej na wadze od 0,5 do 1 kg tygodniowo; trzeba tylko przestrzegac zasad. Taka stopniowa utrata masy ciala jest jak najbardziej pozadana i zdrowa, gdyz stanowi przejscie od diety do nowego stylu zycia. Gdybys w fazie 2 nadal szybko chudl, mógłbyś tracic mase miesniowa, co ostatecznie doprowadziloby do spowolnienia metabolizmu. Ponadto, kiedy chudnie się powoli, wieksze jest prawdopodobieństwo długofalowego utrzymania nowej masy ciala.

W fazie 2 możesz jesc wszystko, co wymieniono w listach produktow dozwolonych w fazie 1 oraz pewne nowe produkty, które sa przedstawione na liscie produktow dozwolonych w fazie 2. Jeśli zaczynasz diete od fazy 2, wiedz ze będziesz eliminowac ze swojego jadłospisu zle tluszcze oraz wysoko przetworzone rafinowane węglowodany, a zamiast tego jesc dobre tluszcze i węglowodany o dużej zawartości błonnika w postaci calych owocow, warzyw i produktow z pelnego ziarna. Będziesz tez zywic się chudym bialkiem i niskotłuszczowym nabialem. Wkrotce się przekonasz, ze jest to zdrowy i sycący sposób odzywiania, któremu będzie towarzyszyc równomierny spadek zbędnych kilogramow.

Tak, w fazie 2 będziesz mogl jesc pieczywo… i owoce… ale w ramach rozsadku. Będziesz stopniowo wprowadzac z powrotem do jadłospisu wiele produktow, których w fazie 1 musiales unikac, w tym pełnoziarniste pieczywo, makaron razowy i brazowy ryz, a także większość owocow i wybrane warzywa korzeniowe (na przykład słodkie ziemniaki), a wszystko to zawiera mnóstwo korzystnych dla zdrowia składników pokarmowych. Zauważysz, ze niektórych owocow i warzyw nadal nie możesz jesc az do 3 fazy – a i wówczas radzimy pozwalac sobie na nie bardzo rzadko. Naleza do nich owoce bogate w naturalny cukier, takie jak arbuzy, ananasy, daktyle i figi oraz warzywa, takie jak biale ziemniaki i kukurydza. Z naszej wiedzy wynika, ze mogą one pobudzac napady łaknienia u bardziej podatnych osob.

Nawet jeśli jestes zachwycony, ze przeszedłeś już do 2 fazy, nie szalej.

Jednym z największych błędów popełnianych przez odchudzających się jest dodawanie zbyt wielu produktow z pelnego ziarna, warzyw zawierajacych skrobie i owocow zbyt szybko. Mimo, ze sa to „dobre węglowodany”, i tak maja wieksza zawartość cukru niż chude bialko i warzywa stanowiące podstawe jadłospisu w fazie 1. jeśli po dwóch tygodniach spedzonych na bardzo niskocukrowej diecie nagle zalejesz swój organizm węglowodanami, nawet dobrymi, może to pobudzic to napady łaknienia, które wczesniej wpędziły cie w kłopoty.

Dlatego wlasnie doradzam stopniowe przywracanie dobrych węglowodanów do jadłospisu. Niektórzy mogą to zrobic w dwa tygodnie, inni – a szczególnie osoby nadal odczuwające napady łaknienia – musza je wprowadzac jeszcze wolniej, ostatecznie pozostając przy maksymalnie dwóch produktach skrobiowych, jeśli te ostatnie pobudzaja u nich łaknienie. Ponadto, jeśli w fazie 2 zauwazysz, ze odzyskujesz zrzucone kilogramy, natychmiast zmniejsz liczbe porcji dobrych węglowodanów lub zjadaj je w niewielkiej ilości i sprawdz, jakie będą efekty.

Pozwole sobie teraz wyjaśnić, jak stopniowo wprowadzac dobre węglowodany. W taki wlasnie sposób będziemy je dodawac do diety w naszym przykładowym jadłospisie na pierwsze dwa tygodnie fazy 2, znajdujących się na stronach 286-299. (na razie nie zamieszczam na blogu). Chcąc to dokladnie zaprezentowac na przykładach, skondesowalismy to wprowadzenie do dwóch tygodni. Ty, oczywiście, możesz to robic wolniej, jeśli stwierdzisz, ze twoja masa ciala przestala się powoli i systematycznie obniżać.

 

Faza 2 – tydzień 1

 

Dni 1 do 7: 1 produkt skrobiowy, 1 owoc dziennie.

Przez pierwszy tydzień zjadaj jeden dobry produkt skrobiowy i jeden owoc dziennie. Wprawdzie owoce bywaja rozne i można je dodawac do wszystkich posiłków, ale przekonaliśmy się, ze żeby ustrzec się napadow łaknienia, najlepiej przez pierwszy tydzień nie jesc owocow do sniadania. Dlatego zasadniczo zalecamy w tym czasie zjadanie rano kromki pełnoziarnistego pieczywa lub porcji płatków śniadaniowych o dużej zawartości błonnika oraz jajka. Pomoze to utrzymac prawidłowe stężenie cukru we krwi przez reszte dnia.

Zacznij od jednego całego owocu, na przykład jabłka lub porcji jagod do lunchu, albo zjedz owoc z kawałkiem sera o obniżonej zawartości tluszczu jako przekąskę. Jeszcze raz powtorze, ze dzieki jedzeniu owocow wraz z bialkiem unikamy powodowanego przez cukier gwałtownego wydzielania insuliny, co mogloby pobudzic napady łaknienia.

Stopniowe wprowadzania tych węglowodanów umozliwia naszemu organizmowi dostosowanie się do zwiekszonej ilości cukru, a tobie monitorowanie, jak reagujesz na poszczególne pokarmy. Jeśli stwierdzisz, ze jestes glodny w godzine po zjedzeniu określonego węglowodanu, nastepnego dnia sprobuj zjesc inny, najlepiej o większej zawartości błonnika. A jeśli nadal będziesz szybko głodniał, dodaj do tego posiłku wiecej bialka.

 

Faza 2 – tydzień 2

 

Dzien 8: 2 produkty skrobiowe, 1 owoc.

Jeśli w pierwszym tygodniu fazy 2 wszystko idzie dobrze, czyli chudniesz i nie masz napadow łaknienia, w pierwszym dniu drugiego tygodnia możesz dodac do swojej diety jeszcze jeden produkt skrobiowy. Nadal pozostan przy jednym owocu.

Jeśli napady łaknienia występują, ale sa słabe albo zdarzaja się rzadko, sprobuj jesc inne dobre skrobie i owoce. Kiedy już calkiem się ich wyzbędziesz, możesz zaczac dodawac wiecej dobrych węglowodanów, jak przedstawiono poniżej.

Dzien 9: 2 produkty skrobiowe, 2 owoce.

Jeśli osmego dnia nie pojawily się napady łaknienia, dodaj jeszcze jeden owoc Zatem możesz zjesc dwa dobre produkty skrobiowe i dwa owoce dziennie

Dzien 10 i 11: 3 produkty srobiowe, 2 owoce codziennie.

Jeśli pomimo dodania w poprzednich dniach kolejnych węglowodanów wszystko przebiega jak należy, możesz teraz wzbogacic jadłospis o nastepny produkt skrobiowy, czyli zjadac dwa owoce i trzy porcje dobrej skrobi dziennie.

Dni 12 do 14: 3 produkty skrobiowe, 3 owoce dziennie.

Do tej pory twój organizm powinien się już przystosowac do zwiekszonej dawki dobrych węglowodanów. Nie ograniczamy ilości dobrych węglowodanów w fazie 2, ale większość osob kontynuuje chudniecie, jeśli nie przekracza liczby trzech owocow i trzech porcji dobrej skrobi dziennie.

 

Teraz kiedy rozumiesz, jak wprowadzic dobre węglowodany z powrotem do swojego jadłospisu, mam dla ciebie wiadomość, która z pewnością cie ucieszy. W fazie 2 będziesz mogl delektowac się kieliszkiem wina do posiłku lub po nim, a od czasu do czasu również piwem light. Ponadto powiększy cie się gama możliwości, jeśli chodzi o desery, włączając w to zjedzenie czasami kawalka gorzkiej lub deserowej czekolady!

Pamiętaj, ze faza 2 jest okresem wolniejszym, lecz systematycznej utraty masy ciala. Nie zrzucasz kilogramow tak szybko jak w fazie 1, ale za to masz znacznie bardziej urozmaicony jadłospis, pelen produktow bogatych w wartościowe składniki pokarmowe i błonnik. Jesz mnóstwo witamin, mineralow i zwioazkow fotochemicznych oraz przepyszne kombinacje smakow. Dieta South Beach nie zaklada krótkofalowego sukcesu. Polega natomiast na tym, żeby nauczyc się właściwie odżywiać przez cale zycie. Jeśli będziesz przestrzegac zasad fazy 2, to niewątpliwie w koncu osiągniesz pozadana mase ciala. Milony osob stosujących diete South Beach już to udowodnily.

PRODUKTY DO PONOWNEGO WPROWADZENIA W FAZIE 2

 Możesz jesc wszystkie produkty z fazy 1 oraz te wymienione poniżej:

 

WOLOWINA

Wszystkie parowki do hot dogow (wolowe, wieprzowe, drobiowe i sojowe) można jesc od czasu do czasu (raz na tydzień), pod warunkiem, ze sa niskotłuszczowe.

 

OWOCE

Zacznij od jednej porcji dziennie, stopniowo zwiększając ich liczbe do trzech porcji dziennie. Bardziej szczegółowe informacje na tematwprowadzania owocow w fazie 2 znajduja się powyżej.

Agrest – ¾ szklanki

Banan – 1 sredni (115 g)

Bez czarny – ¾ szklanki

Borowki amerykańskie – ¾ szklanki

Brzoskwinia – 1 srednia

Grejpfrut – ½

Gruszka – 1 srednia

jabłko – 1 male lub 5 krazkow suszonego

Kiwi – 1

Klementynki – 1

Maliny – ¾ szklanki

Mandarynki – 2

Mango – ½ średniego (115 g)

Melon kantalupa – ¼ melona lub 1 szklanka pokrojonego w kostke

Morele – 4 swieze lub 7 suszonych

Nasiona granatu – z 1 sredniego owocu

Nektarynki – 1 mala

Owoc morwy – 1/3 szklanki

Owoc opuncji – 1

Papaja – 1 mala (115 g)

Pomarancza – 1 srednia

Pomelo (szadok) – ½

Suszone sliwki – 4

Sliwki – 2

Tangelo – 1 male

Truskawki – ¾ szklanki

Winogrona – 15

Wisnie i czeresnie – 12

Wszystkie odmiany i krzyżówki jeżyn – ¾ szklanki

Żurawiny – ¾ szklanki

 

WARZYWA

Groszek zielony – ½ szklanki

Marchew – ½ szklanki

 

PRODUKTY MLECZNE

Dziennie 2-3 szklanki, lacznie z jogurtem

Jogurt – 115 g dziennie (sztucznie slodzony, nieskotluszczowy lub beztłuszczowy jogurt smakowy; unikaj produktow zawierajacych syrop kukurydziany o dużej zawartości fruktozy)

 

PRODUKTY PELNOZIARNISTE I WARZYWA O DUZEJ ZAWARTOSCI SKROBI

Zacznij od jednej porcji dziennie, stopniowo zwiększając te liczbe do 3 lub 4 dziennie. Wiecej informacji na temat wprowadzania skrobi w fazie 2 znajdziesz powyżej. Jeśli nie podano inaczej, wybieraj produkty pełnoziarniste zawierajace co najmniej 3 g błonnika na porcje.

Angielskie mufinki z pelnego ziarna – ½ mufinki (30 g) (większość zawiera 2,5 g błonnika w ½ mufinki; najlepiej wybierac te z wieksza ilością błonnika)

Bajgle z pelnego ziarna – ½ malego (30 g)

Ciasto filo z pelnego ziarna, platy i miseczki – 2 platy lub 4 male miseczki

Dynia olbrzymia – ¾ szklanki (uznawana za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)

Dynia pizmowa – ¾ szklanki (uznawana za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)

Jams – 1 maly (uznawany za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)

Jęczmień – ½ szklanki ugotowanego

Kasza gryczana – ½ szklanki ugotowanego

Komosa ryzowa – ½ szklanki ugotowanej

Krakersy pełnoziarniste (co najmniej 3 g błonnika na 30 g i bez tłuszczów trans)

Kuskus, z pelnego ziarna pszenicy lub izraelski – ½ szklanki ugotowanego

Makaron gryczany (soba) – ¾ szklanki ugotowanego

Makaron pszenny pełnoziarnisty – ½ szklanki ugotowanego (co najmniej 3 g błonnika na ½ szklanki)

Makaron ryzowy – ½ szklanki ugotowanego

Makaron sojowy – ½ szklanki ugotowanego (co najmniej 3 g błonnika na ½ szklanki)

Maniok – ¼ szklanki (uznawana za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)

Maka

orkiszowa

pszenna z pelnego ziarna

Pszenna z pelnego ziarna do pieczenia

sojowa

Mufinka z otrębami – 1 mala, pieczona w domu, bez cukru i rodzynek

Orkisz – ½ szklanki ugotowanego

Pieczywo – 1 kromka (30 g)

chleb pieczony w domu z pelnego ziarna (kaszy gryczanej, pszenicy, orkiszu, owsa, otrab, zyta)

owsiany z otrębami

pszenny z pelnego ziarna wielozbozowy

z kielkowanych nasion

zytni

Pita – ½ pity (30 g) (większość zawiera 2,5 g błonnika na ½ pity; najlepiej wybierac te o większej zawartości błonnika lub z pelnego ziarna mielonego w zarnach)

Platki zbozowe na cieplo (wybieraj gatunki z pelnego ziarna, powoli się gotujące – nie błyskawiczne – zawierajace co najmniej 3 g błonnika i nie wiecej niż 2 g cukru na porcje; wielkości porcji mogą być rozne, wiec sprawdz etykiete, żeby określić zalecana ilość)

Platki zbozowe na zimno (wybieraj niskocukrowe, zawierajace co najmniej 5 g błonnika na porcje; wielkości porcji mogą być rozne, wiec sprawdz etykiete, żeby określić zalecana ilość)

Popcorn – 3 szklanki prazonego

prazony powietrzem

prazony w mikrofalowce, bez tłuszczów trans

prazony na patelni z olejem rzepakowym (canola)

Ryz – ½ szklanki ugotowanego

basmati

brazowy, zwykly lub parboiled

dziki

Taro (bulwy kolokacji) – 1/3  szklanki (uznawane za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)

Tortilla, 100% pelnego ziarna – 1 mala (co najmniej 3 g błonnika na 30 g, bez tłuszczów trans)

Tykwa – ¾ szklanki (uznawana za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)

Zielony groszek – ½ szklanki (uznawany za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)

Ziemniak, slodki – 1 maly (uznawany za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)

 

SPECJALNE PRZYSMAKI

Czekolada (30 g)

deserowa

gorzka

Pudding beztłuszczowy bez cukru (dozwolona jedna porcja dziennie)

 

NAPOJE

Piwo light (1), od czasu do czasu (0,35 l)

Wino biale lub czerwone (1-2 kieliszki, po 120 ml w trakcie posiłku lub po)

PRODUKTY SPOZYWCZE, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAC W FAZIE 2 LUB JESC JE RZADKO

 

SKROBIE

Bajgle z oczyszczonej maki pszennej

biale

z oczyszczanej maki pszennej

Bulki z bialej maki

Ciasteczka ryzowe

Ciastka

Maca (poza maca z maki z pelnego ziarna, która jest dozwolona)

Makaron z bialej maki

Pieczywo

Platki kukurydziane

Platki owsiane błyskawiczne

Ryz

bialy

jaśminowy

kleisty

Ziemniaki

biale

purée w proszku

 

OWOCE

Ananas

Arbuz

Daktyle

Figi

Liczi

Owoce puszkowane w słodkim syropie

Rodzynki

Soki owocowe

 

WARZYWA

Buraki

Kukurydza cukrowa

Ziemniaki, biale

 

INNE

Dzemy i galaretki

Lody, Miod

własnie tego szukałam, dziekuje ! <3
wow! super, że to wkleiłaś!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.