Temat: Dieta South Beach - smaczne przepisy na każdą z faz :-)

Witam!
W naszym wątku "Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:

FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min). Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać, chwilkę pogotować.

To jeszcze kilka:

FAZA I
ROSÓŁ MEKSYKAŃSKI - 2 porcje
2 piersi kurczaka (40 dag)
przecier pomidorowy 500 ml kartonik (Tomatera - sprawdzona pod względem składu; może być inny, ale trzeba sprawdzić skład, czy nie ma cukru)
1 cebula
1 papryczka ostra (dla odważnych :-), może być bez jak ktoś nie lubi ostrego)
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki kminku
kostka bulionu
Dwie szklanki (pół litra) wody+bulion+kminek+pokrojona cebula+czosnek+papryczka - zagotować. Wrzucić pokrojone mięso i wlać przecier. Od zagotowania gotować 5-10 min.

FAZA I
CHILLI - 4 porcje
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 piersi kurczaka (40 dag)
puszka fasoli białej (ROLNIK - jest bez cukru)
puszka pomidorów krojonych (Tomatera - sprawdzona)
1 mała łyżeczka chilli
1 łyżeczka kminku
kostka bulionu
Kurczaka pokroić w kostkę i ugotować. Szklanka wody+bulion+pomidory+kminek+chilli+cebula pokrojona+czosnek-zagotować. Dodać fasolę i ugotowanego kurczaka, wymieszać.

FAZA I
KURCZAK BERBECUE
Sos:
250 ml przecieru pomidorowego (Tomatera)
2 łyżki octu winnego
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka sosu Worcestershire
1 ząbek czosnku
pieprz
odrobina gorczycy
Wszystko wymieczać. Sos starcza na 4 porcje kurczaka (po 20dag), można przechować go w lodówce do 1 tygodnia.
Pierś kurczaka (1 porcja = 20 dag) w naczyniu żaroodpornym zalać sosem, zapiec ok 20-25 min w temp 180st.
Jeść z porcją warzyw (np. pomidor+ogórek+papryka+łyżka oliwy).



FAZA II

CIASTECZKA ORZECHOWE
3/4 szklanki cukru trzcinowego (nierafinowanego), ciemnego (najlepiej szukać takiego, na którym jest informacja o przeznaczeniu do wypieków), lub granulowanego słodzika
2 jajka
łyżeczka olejku waniliowego
250 ml masła orzechowego (ja kupowałam Sante - to akurat jeden słoiczek)
łyżeczka sody oczyszczonej
dżem bez cukru (polecam Owocową rapsodię firmy StDalfour)

Cukier/słodzik+jajka+olejek - zmiksować, dodać masło orzechowe i sodę - jeszcze chwile miksować. Z masy formować kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układac na blachę wyłożoną folia aluminiową (nie trzeba natłuszczać), rozpłaszczać, w środku robic otworek i nakładać tam dżem.
Piec 25-30 min w 180 st.


FAZA II
COLESLAW W STYLU SB
70 dag kapusty białej
70 dag kapusty czerwonej
250 ml majonezu light
3 łyżki musztardy Dijon
3 łyżki octu jabłkowego
sól, pieprz

Z majonezu, musztardy, octu, soli i pieprzu zrobić sos. Kapustę pokroić, zalać sosem, wymieszać i gotowe :-)




FAZA I:

Przepis na ciasto czekoladowe

BLACK BEAN BROWNIES:
- puszka czarnej fasoli - odcedzona i przeplukana wodą;
- 4 jajka;
- szklanka słodzika sypkiego - ja biorę 30 tabletek i rozgniatam;
- 3 łyżki niesłodzonego kakao;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżka aromatu waniliowego;
- 1/2 szklanki mleka w proszku - beztłuszczowego;
- 1/4 szklanki ricoty - beztluszczowej - ja biorę jogurt naturalny.

Opcjonalnie posiekane orzechy, migdały itp.

Fasole przepuszczamy przez maszynke, mielimy w młynku do kawy albo blenderze takim do rozkruszania lodu. Generalnie chodzi o to, aby fasola miała konsystencje kremową. Dodajemy wszystkie składniki, mieszamy porzadnie i wylewamy do formy. Na wierzchu można posypac orzechami, albo zrobić polewe z kakao, mleka beztłuszczowego i słodzika. Ciasto pieczemy 30-40 minut i konsumujemy z kawa. Jest pyszne!!!

Ostatnim razem dodałam więcej kakao, jakieś 5 łyżek i wyszło lepsze, bardziej czekoladowe.
FAZA I
Shoarma z kurczaka z sosem czosnkowym

piers z kurczaka drobno kroimy, smazymy na patelni na oliwie z oliwek, dodajemy ziola (podobno jest taka przyprawa shoarma ale niestety nie widziałam), zdejmujemy i kladziemy do opiekacza aby zrobily się "przypieczki" i było chrupiące, na patelni po kurczaku dusimy pieczarki z cebula
sos czosnkowy zrobilam z jogurtu naturalnego z łyżką majonezu + wycisniety czosnek i suszony koperek

gdy kurczak bedzie odpowiednio zarumieniony przekladamy go na talerz, kladziemy plaster serka topionego light i na to pieczarki, wszystko zalewamy sosem, pycha


Pasek wagi

Dołączam coś ode mnie:

FAZA I

JAJECZNICA PO KARDYNALSKU

Składniki:
- 2 jajka
- kilka sardynek z puszki
- trszkę kaparów
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Kapary opłukać, namoczyć w wodzie na kilka minut. Jajka rozbełtać w naczyniu,
wymieszać z przyprawami. Następnie wlać na rozgrzaną oliwę z oliwek na patelni
i smażyć powoli aby równomiernie się ścięły. Pod koniec smażenia dodać osączone
z wody kapary i rozdrobnione sardynki.

FAZA I

LECZO Z CUKINII

Składniki:
1 duża cukinia
3 papryki (różne kolory)
szynka gotowana (w I fazie)
2 cebule
czosnek (jeśli ktoś lubi)
3 pomidory
oliwa z oliwek
przyprawy
Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy szynkę
pokrojoną w kostkę. Po chwili dokładamy cukinię, pomidory (wcześniej obrane ze
skóry), papryki pokrojone w kostkę i przyprawy (pieprz, sól, papryka w proszku,
itp.). Dusimy. Można podlać wodą, jeśli wyparowała, a warzywa są jeszcze twarde.

SMACZNEGO!

i jeszce może pare innych...

FAZA I

Faszerowane jajeczka

Składniki:
6 jajek
200 g pieczarek
1 cebula
parę łyżek majonezu, sól, pieprz

Przygotowanie:
Jajka po ugotowaniu przekroić na pół i wyjąć żółtka. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju. Zdjąć z patelni. Pieczarki posiekać drobniutko, również podsmażyć do odparowania wody. Wymieszać pieczarki z cebulą, wrzucić żółtka i mieszać. Dodać majonez. Przyprawić. Mieszać do powstania jednolitej masy. Farsz nakładać do białek. Można posypać pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem. Schłodzić w lodówce.

FAZA I

GYROS

Składniki:
- piersi z kurczaka
- pieczarki
- 3 ogórki kiszone
- 1 papryka
- 0,5 pomidora
- cebula
- przyprawy curry,bazylia,oregano

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki i przyprawiamy przyprawami,
gotujemy pieczarki drobno skrojone(aby zaczeły tylko wrzeć)
kroimy warzywa.Pierś smażymy na oliwie i dodajemy resztę dodatków dusimy do mometu aż wszystko bedzie miekkie.

FAZA I

SZASZŁYKI Z KURCZAKA

Składniki:

Pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i zamarynowana w przyprawach ,sosie sojowym ,occie balsamicznym
papryka pokrojona w kostkę
cebula kostka
pieczarki

Przygotowanie:
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian kurczaka,cebulę,pieczarki ,paprykę.
Usmazyc na oliwie z oliwek.

FAZA I

SALATKA Z PIERSI KURCZAKA I BROKUŁÓW

Składniki
- p
ierś z kurczaka
- paczka mrożonych brokułów
- paczka płatków migdałowych
- sól, pieprz, oliwa z oliwek, sos sojowy

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na małe kawałki, polewamy odrobina sosu sojowego i smażymy na oliwie, pozniej solimy i pieprzymy, zaś brokuły gotujemy (krótko,zeby nie zrobiła się miazga zielona), migdały smażymy na oliwie z oliwek.
Później wszystko razem mieszamy i poczekamy az sie przegryzie z aromatem migdałów

FAZA I

SAŁATKA Z CUKINII

Składniki:
-3 kg cukinii, 1 kg cebuli, 7-8 marchewek, łyżka soli. Zalewa: półtorej szklanki octu 10-proc., 6 szklanek wody, 1/4 szklanki fruktozy

Przygotowanie:
Cukinie obrac i zetrec na tarce. lub pokroic w niewielkie slupki, cebule pokroic w piórka. Każde warzywo włozyć do osobnego naczynia, posolić. Po dwoch godzinakch odcisnąć, przełożyć do jednego naczynia, dodać marchew starta na grube wiórki, dobrze wymieszac. Zalac warzywa wrzącą zalewą. Gotować 10 minut. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć. Pasteryzować 10-15 minut

FAZA II

KLUSKI Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z OWOCAMI

Składniki:
30 dag płatków owsianych (2 pełne szklanki)
2 kwaśne jabłka
3 białka
5dag suszonych owocow np.. moreli
2-3 łyżki maki pp, skorka i sok z cytryny, cynamon, mielone goxdziki, sól

Płatki owsiane wsypać do garnka, zalać 0,5l wrzącej wody, i zostawić aż platki wchłoną wodę i spęcznieją. i wystygną. Umyte jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. morele oplukać, osuszyć. Do płatków dodać jabłka, morele, jajka i przesianą mąke. doprawić do smaku skorką otartą c cytryny oraz szczyptą zmielonego cynamonu i goxdzików. Dokladnie wymieszać masę łyżką. Uformować owalne kluski wielkości orzecha włoskiego. wkladać partiami do lekko osolonego wrzątku. Gotować 3-4 minuty. wyjąć łyżką cedzakową i dokladnie osączyć. Podawać z dodatkiem owoców lub z owocowym jogurtem.

FAZA II

RYŻ Z JABŁKAMI

Gotujemy brazowy ryz, tyle zeby wystarczylo na wysypanie blachy (ok 4 woreczki na duza blache)
osobno potarte jabkla w ilosci duzej gotujemy w garnku razem z cynamonem(mozna dodac fruktoze)
na blache wykladamy wczesniej ugotowany ryz ktory polewamy jogurtem takim do 1.5% tł. posypujemy cynamonem oraz jesli ktos woli slodsze fruktoza, na to wykladamy jablka gruba warstwa, na gore dajemy cienka warstwe jogutru i do piekarnika az sie zapiecze. Mozna jesc na zimno lub na cieplo jak kto woli.

FAZA I

SZASZŁYKI

Składniki:
-pierś z kurczaczka
-papryka
-cebula
-oliwa z oliwek
-czosnek, pieprz, sól, zioła, kucharek itd

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroje w kostke, w miseczce robie zalewe, w której będą moczyły się piersi żeby naprać smaku. Zalewa: wlawam oliwe, wyciskam czosnek, dodaje kucharka, jakies ziółka, czasami papryczke słodką (wszystko wedle upodoban) dorzucam kostki-piersi, dokładnie mieszam i takie miesko lezakuje sobie w zalewie ok 1h.
papryke i cebulke kroje tez na kostki, rozkładam je na talerzu, sole i pieprze.
Na koniec nabijam wszystko naprzemiennie na długie drewniane szaszłykowe patyczki

Mnie bardzo posamakowała sałatka:

- ser feta 12% (tzw. light)
- czerwona fasolka z zalewy
- ogórek zielony
- pomidor
- rzodkiewka
- sałata
- cebula
- papryka
- koperek
- pietruszka
- jogurt 0%

Sałatę rwiemy, fasolkę cedzimy i opłukujemy wodą, cebulę, paprykę, pomidora, ogórka, rzodkiewkę, koper i pieruszkę kroimy na drobno, fetę kroimy w kostkę,  dodajemy pieprzu i jogurt. Wstawiamy na 15 minut do lodówki. Można przegryzać zawijaskami z sałaty i chudego mięsa :) Ilość składników dobrać indywidualnie. Jest to sałatka I fazowa :)
Pomidorowa na I fazę (moj autorski wymysł :))
Ugotuj kilka różyczek kalafiora w wodzie. Dodaj szczyptę soli i kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego. Zagotuj. Smacznego :)

Ogórkowa na I fazę
Ogórki kiszone zetrzeć na tarce, wrzucić do wody i gotować 20 minut. Można zabielić jogurtem.

Pierś smażona z warzywami.
Pierś z kurczaka opanierować w jaku i siemieniu lnianym. Usmażyć. Podawać z dowolnymi warzywami dozwolonymi w I fazie.

Pierś gotowanaz warzywami.
Pierś z kurczaka osolić i ugotować. Podawać z dowolnymi warzywami dozwolonymi w I fazie.

FAZA II

PYSZNY MUS Z JABŁUSZEK

Składniki:
30 dag jabłek (papierówki,
antonówki,
renety),
3 białka,
zapach waniliowy lub cynamon.

Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, pokrajać, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wrzącej wody, rozgotować. Gdy nieco przestygną, zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę. Jabłka wymieszać z pianą, dodać cynamon lub zapach waniliowy, wyłożyć do salaterki albo do porcjowych kompotierek. Oziębić w lodówce.

FAZA I

FASOLKA PO PROWANSALSKU

Składniki: 
- fasolka - szparagowa albo Jaś 
- cebula 
- pomidory 
- oliwa z oliwek 
- zioła prowansalskie 
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Fasolkę ugotować do miękkości.
2. Obraną i posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie na jasnozłoty kolor.
3. Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kawałeczki pomidory oraz zioła prowansalskie i dusić często mieszając.
4. Ugotowaną fasolę włożyć do sosu pomidorowego i dusić przez 20 minut na małym ogniu.
5. Doprawić solą i pieprzem.

FAZA I

PIERŚ Z KURCZAKA Z PASTA SEROWĄ

Składniki
Piers z kurczaka
pieprz, sól,słodka papryka
mała kosta sera żółtego light(ok 150 g)
3 jajka
0,5 łyzki majonezu
cebula

Przygotowanie:
Bardzo proste w wykonaniu. Bierzemy piers z kurczaka, rozbijamy dosyc dokladnie, przyprawiamy pieprzem, papryka slodka i sola. Zostawiamy i zabieramy sie za paste.Bierzemy  ser zolty light, scieramy na tarce, gotujemy na twardo 3 jajka - takze scieramy na tarce; dodajemy pol lyzki majonezu, odrobine drobno posiekanej cebulki (moze byc podsmazona), pieprz i sol do smaku. przygotowana paste nakladamy na rozbita i przyprawiona piers z kurczaka (tak zeby dalo sie ja zwinac), zawijamy i owijamy nitka, zeby w czasie pieczenia sie nie rozwinelo.Nastepnie danie wkladamy do piekarnika, lub na patelnie i smazymy do uzyskania zlocistego koloru.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.