- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 lipca 2008, 10:13
11 lipca 2008, 10:19
FAZA I
KURCZAK BERBECUE
Sos:
250 ml przecieru pomidorowego (Tomatera)
2 łyżki octu winnego
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka sosu Worcestershire
1 ząbek czosnku
pieprz
odrobina gorczycy
Wszystko wymieczać. Sos starcza na 4 porcje kurczaka (po 20dag), można przechować go w lodówce do 1 tygodnia.
Pierś kurczaka (1 porcja = 20 dag) w naczyniu żaroodpornym zalać sosem, zapiec ok 20-25 min w temp 180st.
Jeść z porcją warzyw (np. pomidor+ogórek+papryka+łyżka oliwy).
FAZA II
CIASTECZKA ORZECHOWE
3/4 szklanki cukru trzcinowego
(nierafinowanego), ciemnego (najlepiej szukać takiego, na którym jest
informacja o przeznaczeniu do wypieków), lub granulowanego słodzika
2 jajka
łyżeczka olejku waniliowego
250 ml masła orzechowego (ja kupowałam Sante - to akurat jeden słoiczek)
łyżeczka sody oczyszczonej
dżem bez cukru (polecam Owocową rapsodię firmy StDalfour)
Cukier/słodzik+jajka+olejek
- zmiksować, dodać masło orzechowe i sodę - jeszcze chwile miksować. Z
masy formować kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układac na blachę
wyłożoną folia aluminiową (nie trzeba natłuszczać), rozpłaszczać, w
środku robic otworek i nakładać tam dżem.
Piec 25-30 min w 180 st.
FAZA II
COLESLAW W STYLU SB
70 dag kapusty białej
70 dag kapusty czerwonej
250 ml majonezu light
3 łyżki musztardy Dijon
3 łyżki octu jabłkowego
sól, pieprz
Z majonezu, musztardy, octu, soli i pieprzu zrobić sos. Kapustę pokroić, zalać sosem, wymieszać i gotowe :-)
11 lipca 2008, 10:20
11 lipca 2008, 12:30
11 lipca 2008, 12:40
Dołączam coś ode mnie:
FAZA I
JAJECZNICA PO KARDYNALSKU
Składniki:
- 2 jajka
- kilka sardynek z puszki
- trszkę kaparów
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kapary opłukać, namoczyć w wodzie na kilka minut. Jajka rozbełtać w naczyniu,
wymieszać z przyprawami. Następnie wlać na rozgrzaną oliwę z oliwek na patelni
i smażyć powoli aby równomiernie się ścięły. Pod koniec smażenia dodać osączone
z wody kapary i rozdrobnione sardynki.
FAZA I
LECZO Z CUKINII
Składniki:
1 duża cukinia
3 papryki (różne kolory)
szynka gotowana (w I fazie)
2 cebule
czosnek (jeśli ktoś lubi)
3 pomidory
oliwa z oliwek
przyprawy
Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy szynkę
pokrojoną w kostkę. Po chwili dokładamy cukinię, pomidory (wcześniej obrane ze
skóry), papryki pokrojone w kostkę i przyprawy (pieprz, sól, papryka w proszku,
itp.). Dusimy. Można podlać wodą, jeśli wyparowała, a warzywa są jeszcze twarde.
SMACZNEGO!
11 lipca 2008, 13:10
i jeszce może pare innych...
FAZA I
Faszerowane jajeczka
Składniki:
6 jajek
200 g pieczarek
1 cebula
parę łyżek majonezu, sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka po ugotowaniu przekroić na pół i wyjąć żółtka. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju. Zdjąć z patelni. Pieczarki posiekać drobniutko, również podsmażyć do odparowania wody. Wymieszać pieczarki z cebulą, wrzucić żółtka i mieszać. Dodać majonez. Przyprawić. Mieszać do powstania jednolitej masy. Farsz nakładać do białek. Można posypać pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem. Schłodzić w lodówce.
FAZA I
GYROS
Składniki:
- piersi z kurczaka
- pieczarki
- 3 ogórki kiszone
- 1 papryka
- 0,5 pomidora
- cebula
- przyprawy curry,bazylia,oregano
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki i przyprawiamy przyprawami,
gotujemy pieczarki drobno skrojone(aby zaczeły tylko wrzeć)
kroimy warzywa.Pierś smażymy na oliwie i dodajemy resztę dodatków dusimy do mometu aż wszystko bedzie miekkie.
FAZA I
SZASZŁYKI Z KURCZAKA
Składniki:
Pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i zamarynowana w przyprawach ,sosie sojowym ,occie balsamicznym
papryka pokrojona w kostkę
cebula kostka
pieczarki
Przygotowanie:
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian kurczaka,cebulę,pieczarki ,paprykę.
Usmazyc na oliwie z oliwek.
FAZA I
SALATKA Z PIERSI KURCZAKA I BROKUŁÓW
Składniki
- pierś z kurczaka
- paczka mrożonych brokułów
- paczka płatków migdałowych
- sól, pieprz, oliwa z oliwek, sos sojowy
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na małe kawałki, polewamy odrobina sosu sojowego i smażymy na oliwie, pozniej solimy i pieprzymy, zaś brokuły gotujemy (krótko,zeby nie zrobiła się miazga zielona), migdały smażymy na oliwie z oliwek.
Później wszystko razem mieszamy i poczekamy az sie przegryzie z aromatem migdałów
FAZA I
SAŁATKA Z CUKINII
Składniki:
-3 kg cukinii, 1 kg cebuli, 7-8 marchewek, łyżka soli. Zalewa: półtorej szklanki octu 10-proc., 6 szklanek wody, 1/4 szklanki fruktozy
Przygotowanie:
Cukinie obrac i zetrec na tarce. lub pokroic w niewielkie slupki, cebule pokroic w piórka. Każde warzywo włozyć do osobnego naczynia, posolić. Po dwoch godzinakch odcisnąć, przełożyć do jednego naczynia, dodać marchew starta na grube wiórki, dobrze wymieszac. Zalac warzywa wrzącą zalewą. Gotować 10 minut. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć. Pasteryzować 10-15 minut
FAZA II
KLUSKI Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z OWOCAMI
Składniki:
30 dag płatków owsianych (2 pełne szklanki)
2 kwaśne jabłka
3 białka
5dag suszonych owocow np.. moreli
2-3 łyżki maki pp, skorka i sok z cytryny, cynamon, mielone goxdziki, sól
Płatki owsiane wsypać do garnka, zalać 0,5l wrzącej wody, i zostawić aż platki wchłoną wodę i spęcznieją. i wystygną. Umyte jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. morele oplukać, osuszyć. Do płatków dodać jabłka, morele, jajka i przesianą mąke. doprawić do smaku skorką otartą c cytryny oraz szczyptą zmielonego cynamonu i goxdzików. Dokladnie wymieszać masę łyżką. Uformować owalne kluski wielkości orzecha włoskiego. wkladać partiami do lekko osolonego wrzątku. Gotować 3-4 minuty. wyjąć łyżką cedzakową i dokladnie osączyć. Podawać z dodatkiem owoców lub z owocowym jogurtem.
FAZA II
RYŻ Z JABŁKAMI
Gotujemy brazowy ryz, tyle zeby wystarczylo na wysypanie blachy (ok 4 woreczki na duza blache)
osobno potarte jabkla w ilosci duzej gotujemy w garnku razem z cynamonem(mozna dodac fruktoze)
na blache wykladamy wczesniej ugotowany ryz ktory polewamy jogurtem takim do 1.5% tł. posypujemy cynamonem oraz jesli ktos woli slodsze fruktoza, na to wykladamy jablka gruba warstwa, na gore dajemy cienka warstwe jogutru i do piekarnika az sie zapiecze. Mozna jesc na zimno lub na cieplo jak kto woli.
FAZA I
SZASZŁYKI
Składniki:
-pierś z kurczaczka
-papryka
-cebula
-oliwa z oliwek
-czosnek, pieprz, sól, zioła, kucharek itd
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroje w kostke, w miseczce robie zalewe, w której będą moczyły się piersi żeby naprać smaku. Zalewa: wlawam oliwe, wyciskam czosnek, dodaje kucharka, jakies ziółka, czasami papryczke słodką (wszystko wedle upodoban) dorzucam kostki-piersi, dokładnie mieszam i takie miesko lezakuje sobie w zalewie ok 1h.
papryke i cebulke kroje tez na kostki, rozkładam je na talerzu, sole i pieprze.
Na koniec nabijam wszystko naprzemiennie na długie drewniane szaszłykowe patyczki
11 lipca 2008, 13:11
11 lipca 2008, 13:21
11 lipca 2008, 13:32
FAZA II
PYSZNY MUS Z JABŁUSZEK
Składniki:
30 dag jabłek (papierówki,
antonówki,
renety),
3 białka,
zapach waniliowy lub cynamon.
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, pokrajać, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wrzącej wody, rozgotować. Gdy nieco przestygną, zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę. Jabłka wymieszać z pianą, dodać cynamon lub zapach waniliowy, wyłożyć do salaterki albo do porcjowych kompotierek. Oziębić w lodówce.
11 lipca 2008, 13:36
FASOLKA PO PROWANSALSKU
Składniki:
- fasolka - szparagowa albo Jaś
- cebula
- pomidory
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Fasolkę ugotować do miękkości.
2. Obraną i posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie na jasnozłoty kolor.
3. Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kawałeczki pomidory oraz zioła prowansalskie i dusić często mieszając.
4. Ugotowaną fasolę włożyć do sosu pomidorowego i dusić przez 20 minut na małym ogniu.
5. Doprawić solą i pieprzem.
FAZA I
PIERŚ Z KURCZAKA Z PASTA SEROWĄ
Składniki
Piers z kurczaka
pieprz, sól,słodka papryka
mała kosta sera żółtego light(ok 150 g)
3 jajka
0,5 łyzki majonezu
cebula
Przygotowanie:
Bardzo proste w wykonaniu. Bierzemy piers z kurczaka, rozbijamy dosyc dokladnie, przyprawiamy pieprzem, papryka slodka i sola. Zostawiamy i zabieramy sie za paste.Bierzemy ser zolty light, scieramy na tarce, gotujemy na twardo 3 jajka - takze scieramy na tarce; dodajemy pol lyzki majonezu, odrobine drobno posiekanej cebulki (moze byc podsmazona), pieprz i sol do smaku. przygotowana paste nakladamy na rozbita i przyprawiona piers z kurczaka (tak zeby dalo sie ja zwinac), zawijamy i owijamy nitka, zeby w czasie pieczenia sie nie rozwinelo.Nastepnie danie wkladamy do piekarnika, lub na patelnie i smazymy do uzyskania zlocistego koloru.