Temat: Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi...

Witam Was Kobietki (i nieliczni Rodzynkowie :-P)!
Postanowiłam założyć ten temat pod wpływem ciekawego spostrzeżenia - przeglądam sobie forum i widzę, że wiele (wielu :-) ) z Was interesuje dieta South Beach (stwierdzam to statystycznie po ilości wątków :-) ).
Bardzo mnie to cieszy ponieważ jest to naprawdę rewelacyjna dieta, najlepsza jaką znam, bo nie dość, że pyszna i zdrowa to jeszcze w 100% skuteczna! :-) Niestety spotykam coraz częściej wpisy, które cieszą mnie już nieco mniej - mianowicie opinie typu "nie sprawdza się", "nie schudłam" etc. Jednocześnie przeglądam (w pamiętniku) jadłospis osoby, będącej rzekomo na SB i ręce mi opadają.
DZIEWCZYNY!!!
Litości! Jak ktoś nie ma zamiaru trzymać się zasad diety, albo wręcz zupełnie nie zadaje sobie trudu poznania ich, to błagam, niech potem nie pisze, że to dieta jest nieskuteczna!!!
Tak się składa, że 3-4 lata temu schudłam na tej diecie ok 30 kg. Bez głodówek, bez jojo, bez szkody dla cery, włosów, paznokci. Morfologia, cholesterol, cukier - wszystkie wyniki miałam książkowe.
Przez 2 lata - trzymając się zasad diety z drobnymi i SPORADYCZNYMI odstepstwami od normy - bez wysiłku utrzymałam wagę.
Potem przyszło małe zawirowanie, z diety zrezygnowałam i 30 kg wróciło.
Od 5 maja znów zaczynam SB i wiem, że znów schudnę, bo ta dieta jest po prostu NAUKOWO skuteczna :-)

Tak czy siak w kwestii tej diety uważam się za eksperta :-P (a nawet jeśli czegoś nie wiem, to mam wszystkie książki dr Agatstona łącznie z kucharską ;-) ), a ponieważ wiem, że również na stronach internetowych (poza oficjalną stroną dr Agatstona) często pojawiają się bzdury więc jak coś - po prostu służę Wam informacją :-)
Pozdrawiam wszystkich Plażowiczów :-)

dziękuję Ci robaczku. Pocieszyłąś mnie. ok. do przyszłego piątku się nie waże....no może do środy ok? Wege owszem, ale rybna:)
Robiłam kurczaka po indyjsku z kostka sojową:) Pycha:) i chili dziś mam. Pyszne te przepisy. Droga książka?
Skarbie! a jak jest w nabiałem w końcu? Bo czytałam w necie dużo sprzecznych info. NA jednych stronach piszą, że można 2 porcje mleka lub jogurtu naturalnego dziennie, na innych, że w ogóle. Gwoli wyjaśnienia serek wiejski i chudy twaróg do woli?
Karrla
dokładnej ceny książki nie pamiętam, ale było to cos koło 60 może 70 zł.
Nabiał - w I fazie można tylko jogurty naturalne beztłuszczowe, mleko odtłuszczone nie słodzone (można też, a właściwie Agatston nawet poleca jako lepsze mleko sojowe), serki odtłuszczone (wiejskie, twarozki etc) i maslankę odtłuszczoną niesłodzoną. O tych 2 porcjach pierwsze słysze - Agatston nie podaje takich ograniczeń. Chudy twaróg też możesz jesć :-)
A! Pocieszę Cię jeszcze odnośnie Twojej wagi - dziweczyny piszą, że przed okresem waga im skacze o 2-3 kg, a to by oznaczało, że jeśli Tobie pokazuje 71,5 to tak naprawdę masz juz 6 z przodu :-D
no to cieszymy się i się zważę po okresie.. Niestety jutro juwenalia i chyba się bez alku nie obejdzie...Buziak:*
Wytłumaczcie mi prosze ten przepis na spód od pizzy, bo chyba jestem zbyt tępa =)
Patyczk! a gdzie masz ten przepis? możesz wkleić?

gretchen4 wcześniej napisała, ale podaję:
"Spód pod pizzę: 350 g sera białego zmieszać z 3 żółtkami, z 3 białek  i odrobiny soli ubić piane, wszystko wymieszać  wylać na papier do pieczenia i piec ok. 25 min. Ja 9 użyłam sera białego Piątnicy 0% tłuszczu tylko że opakowanie ma 250 g więc albo zmniejszyć ilość jajek albo dokupić opakowanie serka.no i piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200st cel ale potem zmniejszyłam,żeby wilgoś odparowała"
Nie wiem jak to można inaczej wytłumaczyć :( Bierzesz 3 jajka, oddzielasz żółtka od białek. 3 białka miksujesz na pianę z odrobiną soli. W innej misce mieszasz twaróg z żóltkami. Dodajesz do siebie i mieszasz. Wylewasz na blachę i do piekarnika, po 25-30 min gotowe. Można wyłożyć na wierzch pieczarki, pomidory itp.
Tylko nie spodziewaj się smaku ciasta tradycyjnego :) ale jest dobre i zawsze coś innego :) mam nadzieję, że jakoś pomogłam, pozdrawiam :)

Dziękuje za odp zakupie sobie zaraz jakiś twarożek 0 % =)
Jeszcze jedno jaki jest czas pieczenia? Mam zamiasr zjeśc dzisiaj na kolację z sałatką grecką =)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.