Temat: SB - menu - pomoc

Witam,

przeczytałam książkę SB, ale neistety niektóre a nawet większość produktów nie pokłada się z Polskimi Realiami.

Proszę o ocenę mojego jutrzejszego menu na South Beach :

Śniadanie- omlet z 3 jaj, cukinii i pieczarek
II śniadanie - pół twarogu + 2 tabl. słodzika + łyżka kakao niskotłuszczowego
Obiad: piers z kurczaka z pieczarkami i brokułem + sok pomidorowy
Podwieczorek - 20 pistacji.
Kolacja - serek wiejski 3 % + pomidor + ogórek.

Hej.. własnie mam ten sam problem... próbuje zacząć od jutra ale zupełnie nie mam pomysłu jak sie do tego zabrać

Niby przepisów jest dużo... ale jak mam sie zorganizowac z omletem o 4 rano...

uważam że menu jest bardzo dobre

i tak zgadzam się że przepisy- nie na nasze realia

Poszukajcie sobie jakieś przepisy tutaj na forum. Ja tak na początku zrobiłam, poczytałam, powybierałam sobie to co mi wpadło w oko i w ten sposób ustaliłam sobie menu na najbliższe dni.
Pasek wagi

Czesc dziewczyny jestem nowa jeżeli chodz o SB. Plis o info czy moje menu na najblizszy tydzień jest poprawne :)

  1  PT (18.11.2011) 2  SOB(19.11.2011) 3  NIE(20.11.2011) 4 PON(21.11.2011) 5  WT(22.11.2011) 6  SR(23.11.2011) 7  CZ(24.11.2011)
SNIADANIE(8-10) 2 BABECZKI QUICHE +SOK TWISTER +SOK OMLET + SOK OMLET + SOK TWISTER +SOK 2 BABECZKI QUICHE +SOK 2 BABECZKI QUICHE +SOK
PRZEKSKA (11-12) 2 plasterki niskotluszczowej mozzarelli z 2 plasterkami pomidora, skropione octem balsamicznym (lub innym) i oliwa z oliwek, posypane czarnym pieprzem SER SMAŻONY NA SPOSÓB ORIENTALNY SER SMAŻONY NA SPOSÓB ORIENTALNY Faszerowane Jajeczka Faszerowane Jajeczka 2 plasterki niskotluszczowej mozzarelli z 2 plasterkami pomidora, skropione octem balsamicznym (lub innym) i oliwa z oliwek, posypane czarnym pieprzem 2 plasterki niskotluszczowej mozzarelli z 2 plasterkami pomidora, skropione octem balsamicznym (lub innym) i oliwa z oliwek, posypane czarnym pieprzem
OBIAD (14-16) Salatka z kurczaka: polówke ugotowanej piersi kurczaka pokrój w kostke, wymieszaj z kielkami sojowymi i drobno pokrojonymi 2 cebulkami dymkami. Podawaj na salacie skropionej oliwa z oliwek i octem winnym. ROSÓŁ MEKSYKAŃSKI ROSÓŁ MEKSYKAŃSKI Kawalki piersi kurczaka z grilla (ok. 100 g) z salata rzymska (lub inna) polana 2 lyzkami balsamicznego sosu winegret. Salatka z kurczaka: polówke ugotowanej piersi kurczaka pokrój w kostke, wymieszaj z kielkami sojowymi i drobno pokrojonymi 2 cebulkami dymkami. Podawaj na salacie skropionej oliwa z oliwek i octem winnym. Salatka South Beach z tunczykiem: wlóz do miski tunczyka w sosie wlasnym z puszki (ok. 170 g), posiekane warzywa: 1/3 szklanki ogórka, 1/3 szklanki awokado, 1/3 szklanki selera, 1/3 szklanki rzodkiewki, szklanke salaty. Polej sosem z oliwy i soku z cytryny. Sos: wymieszaj 4 lyzeczki oliwy z oliwek (extra vergine), 2 lyzki soku z cytryny, 2 zabki drobno posiekanego czosnku, 1/2 lyzeczki czarnego pieprzu. Salatka South Beach z tunczykiem: wlóz do miski tunczyka w sosie wlasnym z puszki (ok. 170 g), posiekane warzywa: 1/3 szklanki ogórka, 1/3 szklanki awokado, 1/3 szklanki selera, 1/3 szklanki rzodkiewki, szklanke salaty. Polej sosem z oliwy i soku z cytryny. Sos: wymieszaj 4 lyzeczki oliwy z oliwek (extra vergine), 2 lyzki soku z cytryny, 2 zabki drobno posiekanego czosnku, 1/2 lyzeczki czarnego pieprzu.
PRZEKSKA(16-17) SOK 2 roladki z indyka 2 roladki z indyka 2 roladki z indyka 2 roladki z indyka 2 roladki z indyka 2 roladki z indyka
KOLACJA (18-19) LECZO Z CUKINII LECZO Z CUKINII Chili Con Carne Chili Con Carne Shoarma pierś indyka z grilla, sałata z pomidorami, gotowane brokuły, zielony groszek. Kolorowe danie rybne
DESER (19-20) Deserek A'la Tiramisu Deserek A'la Tiramisu          

 

Z góry dziękuje za wszelkie uwagi :)

Powinnam jeszcze dodac że sok to sok wielowarzywny Tymbarku Vega a leczo,chili i rosół to z przepisów znalezionych na forum więs dostosowane do SB :)

ROSÓŁ MEKSYKAŃSKI - 2 porcje
2 piersi kurczaka (40 dag)
przecier pomidorowy 500 ml kartonik (Tomatera - sprawdzona pod względem składu; może być inny, ale trzeba sprawdzić skład, czy nie ma cukru)
1 cebula
1 papryczka ostra (dla odważnych :-), może być bez jak ktoś nie lubi ostrego)
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki kminku
kostka bulionu
Dwie szklanki (pół litra) wody+bulion+kminek+pokrojona cebula+czosnek+papryczka - zagotować. Wrzucić pokrojone mięso i wlać przecier. Od zagotowania gotować 5-10 min.

CHILI CON CARNE                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            pierś z kurczaka - mielona lub pokrojona w kawałeczki, lub inne chude mięsko
mielone
- puszka czerwonej fasolki (razem z zalewą)
- 1 cebula
- czosnek
- puszka pomidorów lub koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz, pieprz cayenne, + co tam sie lubi
Cebulę duszę na patelni, dodaję czosnek, przyprawy, wrzucam mięsko, do tego
pomidory, po jakimś czasie fasolę, próbuję jak tam z pikantnością (kocham
ostre) i w ogóle ze smakiem i już 

LECZO Z CUKINII
Składniki:
1 duża cukinia
3 papryki (różne kolory)
szynka gotowana (w I fazie)
2 cebule
czosnek (jeśli ktoś lubi)
3 pomidory
oliwa z oliwek
przyprawy
Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy szynkę
pokrojoną w kostkę. Po chwili dokładamy cukinię, pomidory (wcześniej obrane ze
skóry), papryki pokrojone w kostkę i przyprawy (pieprz, sól, papryka w proszku,
itp.). Dusimy. Można podlać wodą, jeśli wyparowała, a warzywa są jeszcze twarde.
Shoarma z kurczaka z sosem czosnkowym
piers z kurczaka drobno kroimy, smazymy na patelni na oliwie z oliwek, dodajemy ziola (podobno jest taka przyprawa shoarma ale niestety nie widziałam), zdejmujemy i kladziemy do opiekacza aby zrobily się "przypieczki" i było chrupiące, na patelni po kurczaku dusimy pieczarki z cebula
sos czosnkowy zrobilam z jogurtu naturalnego z łyżką majonezu + wycisniety czosnek i suszony koperek
gdy kurczak bedzie odpowiednio zarumieniony przekladamy go na talerz, kladziemy plaster serka topionego light i na to pieczarki, wszystko zalewamy sosem, pycha

http://www.dietasouthbea.ch/

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.