- Dołączył: 2009-08-17
- Miasto: Lubiana
- Liczba postów: 476
15 października 2011, 12:04
Zaczynam dietę od poniedziałku ..oczywiście jak ktoś chce się dołączyć zapraszam :) mam jednak pytanie ..czytałam zasady , opinie itd i strasznie dziwi mnie ta fasola i groch to jest tuczące .. i tu juz pytanie do osób które stosują jak to jest z tym grochem ,fasola ?? i tez zastanawia mnie sam fakt ze są zasady a np w przepisach jest cebula ,papryka których nie ma w spisie rzeczy które jest można ?
- Dołączył: 2010-09-22
- Miasto: Warszawka
- Liczba postów: 10855
15 października 2011, 12:09
jeju po co przechodzić na jakieś diety wystarczy jeśc mniej zdrowiej i ćwiczyć
bo juz na pewno utyjesz od fasolki
- Dołączył: 2010-11-12
- Miasto: Monachium
- Liczba postów: 617
15 października 2011, 12:49
ja stosuje ta diete od wtorku wyniki? -3kg do dzisiaj
oczywiscie przylaczam sie co do grochu i fasoli nie wypowiem sie bo i tak tego nie lubie dlatego nie jem ale papryka, cebula uzywam i jest ok.
jakby co to sluze pomoca i przepisami
- Dołączył: 2011-07-04
- Miasto: Kielce
- Liczba postów: 2686
15 października 2011, 13:24
szyszunia, też jestem od wtorku na south beachu ;D nie ważyłam się jeszcze ale megabeznadziejnie się pierwszego dnia czułam. A jak u ciebie? możesz podać jakieś przepisy , chętnie skorzystam :)
- Dołączył: 2010-11-12
- Miasto: Monachium
- Liczba postów: 617
15 października 2011, 13:32
deli ja wczoraj napadlam na gorzka czekolade dozwolone 2 kostki zamienilam na 4 czy nawet 6 nie pamietam pozatym czuje sie ok tylko cierpie na zaparcia.
- Dołączył: 2010-11-12
- Miasto: Monachium
- Liczba postów: 617
15 października 2011, 13:35
dodatkowe przepisy na 1 fazę
Zapiekany
kalafior z szynka i pieczarkami
kalafior
10 dag
szynki
10 dag
pieczarek
przecier
pomidorowy
trochę
oliwy
pieprz
sól
Kalafior
umyć, podgotować w lekko zakwaszonej wodzie, podzielić na różyczki, ułożyć na
wysmarowanym oliwą żaroodpornym półmisku. Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić
z odrobiną oliwy. Szynkę drobno posiekać. Obsypać kalafior szynką i
pieczarkami, doprawić pieprzem i solą, polać przecierem pomidorowym, z wierzchu
można skropić lekko oliwą. Wstawić do gorącego piekarnika i piec do
zarumienienia (około 15 minut).
Zapiekanka
z sosem jogurtowym
Składniki
na zapiekanke:
1
paczka brokułów mrozonych
1
paczka kalafiora mrożonego
pół
puszki fasolki czerwonej
pare
plastrów sera żołtego
2
jajka
piers
z kurczaka
dwie
cebulki czerwone
czerwona
papryka
oliwa
z oliwek
Składniki
na sos:
Sposób
pierwszy na ostro:
czosnek
pól
duzego jogurtu naturalnego
dwa
ogórki konserwowe
pieprz,sól
Czosnek
zetrzeć, wymieszac z jogurtem.Dodac poszatkowane drobno ogórki
konserwowe.Posolic i popieprzyc do smaku.Przygotowywac ok godzine przed
podaniem, zeby smak czosnku zdazył sie wymieszac z jogurtem.
Brokuły
i kalafior ugotowac na pól twardo.Odstawić do odsączenia.Kurczaka pociac na
małe kawałki i podsmazyć na gorącej oliwie z oliwie, posolic, popieprzyc oraz
posypac słodka papryką.Papryke czerwona pokroic, to samo zrobic z
cebulka.Brokuły oraz kalafior ułozyc w naczyniu żaroodpornym.Na tym ułozc
mieso.Na góre dac czerwona fasolke, wczesniej odsaczona z zalewy.Pożniej na
wierzchu ułożyc cebulke i papryke.Wszystko zalac rozbełatanymi jajkami
wymieszanymi z potartym serem zółtym.Wstawic do rozgrzanego piekarnika do
temperatury ok 180% na jakies 25 minut.Wazne zeby ser sie rozpuscił i jajko sie
scieło.Podawac na ciepło.Po wyciagnieciu z piekarnika polac jednym z wybranych
sosów jogurtowych.
Ruloniki
z piersi z kurczaczka
Składniki:
- 4
filety z kurczaka,
- 4
plastry żółtego sera,
-
przyprawa uniwersalna,
-
papryka czerwona,
-
ogórek kiszony,
- 1-2
jajka,
-oliwa
do smażenia.
Jak przyrządzić?
Filety
drobiowe opłukać w zimnej wodzie nieco osuszyć. Następnie rozbić je na cienkie
plastry. Każdy plaster obtoczyć w dużej ilości przyprawy uniwersalnej i
odstawić na pół godziny. Paprykę opłukać,pokroić na kawałki. Ogórek pokroić w
paski. Następnie na każdy filet drobiowy położyć plaster żółtego sera,a na
wierzch kawałek papryki i ogórka. Filety zwinąć w rulony,obtoczyć w jajkach .Na
patelni rozgrzać oliwe,a gdy będzie gorąca,smażyć na niej mięso(na wolnym
ogniu)aż będzie miękkie.
SYCĄCA SAŁATKA Z
TUŃCZYKA
1
średnia cebula
2 duże
ogórki kiszone
1
jajko ugotowane na twardo
jogurt
naturalny
zioła
OMLET Z POMIDOREM
Składniki:
- 3
średnie pomidory,
- 2
ząbki czosnku ( mozna dodac wiecej jesli ktos lubi)
- 5
jajek,
-
ewentualnie troszke szczypiorku,
-
vegeta (albo inne przyprawy),
-
bazylia,
-
oliwa z oliwek.
PAPRYKA Z NIESPODZIANKĄ
Paprykę
"obieramy" od środka. W małym pojemniczku mieszamy ser feta z
ziołami, cieniutko pokrojonym ogórkiem zielonym i suszonym czosnkiem. Masą fetową
małą łyzeczką uzupełniamy srodek papryki.
SZYBKA KANAPECZKA
Połówkę
papryki posmarować serkiem topionym light, na to plasterek wędliny,
można
posypac szczypiorkiem.
PROSTA SURÓWKA OGÓRKOWA
PO KTÓREJ NIE CHCE SIĘ JEŚĆ
10 -
20 dag kiszonego ogórka
3 - 5
dag cebuli
1
łyżeczka oleju / oliwy
SAŁATKA ŚNIADANIOWA
sałata
lub kapusta pekińska
ogórek
zielony
rzodkiewka
szczypiorek
sera
feta light
oliwa
przyprawy
(zioła suszone)
To
wszysko kroimy i mieszamy w miseczce. Do tej naszej bazy sałatkowej dodajemy
jeden dodatkowo składnik (lub kilka w zalezności od gustu):
paryka
fasola
(gotowana lub z puszki)
ugotowana
pierś z kurczaka
ZDROWA KANAPKA
Na
liść sałaty kładziemy plasterek chudej szynki lub piersi z kurczaka, ser żółty
niskotłuszczowy lub feta, ogórek, rzodkiewka, zwijamy i zajadamy.
omlet
z jajka z cebulkąi pieczarkami + pomidor
2
jajka na miękko+pomidor+sos jogutowo-majonezowy
serek
wiejski z dodatkami / warzywka wg stanu posiadania/
pasta
z makreli wedzonej posmarowana na paprykę lub liść pekinki
2
parówki fitness z Sokołowa+ ogórek kiszony
- Dołączył: 2010-11-12
- Miasto: Monachium
- Liczba postów: 617
15 października 2011, 13:35
szybka salatka
2
sredniej wielkosci pomidory
1
papryka najlepiej czerwona
odrobina
bialej cebuli
sol
pieprz do smaku
wszystko
kroimy na w miare male kawlaki i mieszamy, jesli ktos chce mozna dodac lyzke
oliwy
OBIADY
BIGOS
1 kg
kapusty kiszonej,
ok.
0,5 kg chudego mięsa ( pierś z kurczaka, chuda wieprzowina),
30 dag
wędliny (szynki) z drobiu,
2 duże
cebule,
25 dag
pieczarek,
przyprawy,
przecier pomidorowy, kilka suszonych grzybów.
Quiche
300g
mrożonego szpinaku
3
jajka
3/4
szklanki startego żółtego sera light
1/4
szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki
1/4
szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
3
krople ostrego sosu paprykowego
Szpinak
włóż na 2,5 min do mikrofalówki, 12 foremek do babeczek wysmaruj tłuszczem.
Wymieszaj w misce jajka, ser, paprykę, cebulę i dodaj sos. Rozdziel masę do
foremek. Piecz w temperaturze 180 st. C około 20 minut.
ryba z czosnkiem i
cebulką
75 dag
ryby/dorsz,mintaj/
2 łyżki
oliwy z oliwek
3
dymki ze szczypiorem
5
ząbków czosnku
1/2
cytryny
sól.
biały pieprz
1.
Rybę podziel na nieduże kawałki. Dymke oczyść,opłucz,pokrój. Czosnek
posiekaj.
2. W
głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć dymke i czosnek,podsmaż 3 min.,przypraw
do
smaku.
3.
Włóż rybę,przykryj i dus 10 min. podawaj z plasterkami cytryny.
RYBA DUSZONA W
POMIDORACH1 porcja
200g
ryby morskiej
duzy
pomidor
40g
pasty pomidorowej
sok z
cytryny
sól,pieprz,natka
pietruszki
oliwa
do posmarowania naczynia
Rybę
oczyścić,skropić sokiem z cytryny lub natrzeć majerankiem z solą. naczynie
posmarować oliwą.Rybę obłożyć plasterkami obranego ze skórki pomidora,dusić
ok.20 min. lub mikrofalować 3min. na max mocy. Przed podaniem posypać
natką.
KLASYCZNE LECZO
1kg
malinowych pomidorów
1kg
zielonej papryki
1 kg
cebuli
0,4 kg
drobiowych parówek
słodka
i ostra papryka,chilli,sól
oliwa
z oliwek
Zaczynamy
od przesmażenia parówek, potem dodajemy kolejno rozdrobnione - paprykę,cebulę i
pomidory bez skorki - dusimy do miękkości doprawijąc do smaku.
Pierś w pieczarkowym
sosie4 porcje
60 dag
piersi
20dag
pieczarek
serek
topiony light
przyprawy,cebula,oliwa
Na
oliwie przesmażamy cebule i kawałki kurczaka na rumiano,dodajemy starte
pieczarki,przykrywamy i dusimy. Przyprawiamy,dodajemy serek i mieszamy aż sie
rozpuści.
LECZO Z CUKINII
Składniki:
1 duża
cukinia
3
papryki (różne kolory)
szynka
gotowana (w I fazie)
2
cebule
czosnek
(jeśli ktoś lubi)
3
pomidory
oliwa
z oliwek
przyprawy
Cebulkę
kroimy. Można podlać wodą, jeśli wyparowała, a warzywa są jeszcze twarde.
KALAFIOR
1
kalafior
zielona
cebulka /ok. 1/2 kg/
1
pęczek koperku
przecier
pomidorowy (sok pomidorowy)
olej z
oliwek
sól,
pieprz
ocet
winny
Umyty
i podzielony na kawałki kalafior podsmażamy lekko na niewielkiej ilości
oleju
/ok. pół szklanki/.
Następnie
dodajemy posiekaną cebulkę i koper, 3 łyżki przecieru
pomidorowego
/albo 200 gr. soku pomidorowego/, sól i pieprz do
smaku
oraz niewielka ilość wody.
Gotujemy
do miękkości kalafior i do momentu kiedy sos będzie gęsty.
Dodajemy
ocet winny do smaku.
ROLADKI Z KURCZAKA Z
GRZYBAMI
Składniki:
- 2
piersi z kurczaka,
- 300g
pieczarek,
-
cebula,
-
bulion,
-
oliwa z oliwek,
-
sól,
-
pieprz,
- inne
przyprawy (wg gustu).
Przygotowanie:
Piersi
z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć przyprawami.
Cebulę
pokroić w kostkę i przysmażyć na oliwie z oliwek, dorzucić połowę
pieczarek
pokrojonych w kosteczkę i poddusić aż do odparowania płynu. Cebulę z
pieczarkami
przełożyć do miseczki i przyprawić.
Płaty
mięsa posmarować farszem, zwinąć, obwiązać nicią albo spiąć wykałaczkami.
Podsmażyć
na rumiano na patelni. Dorzucic resztę pieczarek pokrojonych w
cienkie
plasterki, chwilę smażyć razem z mięskiem.
Wlać
bulion i dusić na małym ogniu ok. 30 minut.
Do
farszu można też dodać trochę pokrojonej papryki i startego na tarce sera
żółtego.
- Dołączył: 2011-07-04
- Miasto: Kielce
- Liczba postów: 2686
15 października 2011, 13:43
Swietne te przepisy ;D
- Dołączył: 2010-11-12
- Miasto: Monachium
- Liczba postów: 617
15 października 2011, 16:22
mam ich wiecej
- Dołączył: 2009-08-17
- Miasto: Lubiana
- Liczba postów: 476
16 października 2011, 13:55
a co z serkiem wiejskim ? widziałyście gdzieś mniej niż 2,5 % tłuszczu