Temat: South Beach od 17.10

Zaczynam dietę od poniedziałku ..oczywiście jak ktoś chce się dołączyć zapraszam  :) mam jednak pytanie ..czytałam zasady , opinie itd i strasznie dziwi mnie ta fasola i groch to jest tuczące .. i tu juz pytanie do osób które stosują  jak to jest z tym grochem ,fasola ?? i tez zastanawia mnie sam fakt ze są zasady a np w przepisach jest cebula ,papryka których nie ma w spisie rzeczy które jest można ?
jeju po co przechodzić na jakieś diety wystarczy jeśc mniej zdrowiej i ćwiczyć
bo juz na pewno utyjesz od fasolki
ja stosuje ta diete od wtorku wyniki? -3kg do dzisiaj

oczywiscie przylaczam sie co do grochu i fasoli nie wypowiem sie bo i tak tego nie lubie dlatego nie jem ale papryka, cebula uzywam i jest ok.
jakby co to sluze pomoca i przepisami
Pasek wagi
szyszunia, też jestem od wtorku na south beachu ;D nie ważyłam się jeszcze ale megabeznadziejnie się pierwszego dnia czułam. A jak u ciebie? możesz podać jakieś przepisy , chętnie skorzystam :) 
deli ja wczoraj napadlam na gorzka czekolade dozwolone 2 kostki zamienilam na 4 czy nawet 6 nie pamietam pozatym czuje sie ok tylko cierpie na zaparcia. 
Pasek wagi
dodatkowe przepisy na 1 fazę 

Zapiekany kalafior z szynka i pieczarkami 

kalafior 
10 dag szynki 
10 dag pieczarek 
przecier pomidorowy 
trochę oliwy 
pieprz 
sól 
Kalafior umyć, podgotować w lekko zakwaszonej wodzie, podzielić na różyczki, ułożyć na wysmarowanym oliwą żaroodpornym półmisku. Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić z odrobiną oliwy. Szynkę drobno posiekać. Obsypać kalafior szynką i pieczarkami, doprawić pieprzem i solą, polać przecierem pomidorowym, z wierzchu można skropić lekko oliwą. Wstawić do gorącego piekarnika i piec do zarumienienia (około 15 minut). 


Zapiekanka z sosem jogurtowym 
Składniki na zapiekanke: 
1 paczka brokułów mrozonych 
1 paczka kalafiora mrożonego 
pół puszki fasolki czerwonej 
pare plastrów sera żołtego 
2 jajka 
piers z kurczaka 
dwie cebulki czerwone 
czerwona papryka 
oliwa z oliwek 
Składniki na sos: 
Sposób pierwszy na ostro: 
czosnek 
pól duzego jogurtu naturalnego 
dwa ogórki konserwowe 
pieprz,sól 
Czosnek zetrzeć, wymieszac z jogurtem.Dodac poszatkowane drobno ogórki konserwowe.Posolic i popieprzyc do smaku.Przygotowywac ok godzine przed podaniem, zeby smak czosnku zdazył sie wymieszac z jogurtem. 
Brokuły i kalafior ugotowac na pól twardo.Odstawić do odsączenia.Kurczaka pociac na małe kawałki i podsmazyć na gorącej oliwie z oliwie, posolic, popieprzyc oraz posypac słodka papryką.Papryke czerwona pokroic, to samo zrobic z cebulka.Brokuły oraz kalafior ułozyc w naczyniu żaroodpornym.Na tym ułozc mieso.Na góre dac czerwona fasolke, wczesniej odsaczona z zalewy.Pożniej na wierzchu ułożyc cebulke i papryke.Wszystko zalac rozbełatanymi jajkami wymieszanymi z potartym serem zółtym.Wstawic do rozgrzanego piekarnika do temperatury ok 180% na jakies 25 minut.Wazne zeby ser sie rozpuscił i jajko sie scieło.Podawac na ciepło.Po wyciagnieciu z piekarnika polac jednym z wybranych sosów jogurtowych. 

Ruloniki z piersi z kurczaczka 
Składniki: 
- 4 filety z kurczaka, 
- 4 plastry żółtego sera, 
- przyprawa uniwersalna, 
- papryka czerwona, 
- ogórek kiszony, 
- 1-2 jajka, 
-oliwa do smażenia. 

Jak przyrządzić? 
Filety drobiowe opłukać w zimnej wodzie nieco osuszyć. Następnie rozbić je na cienkie plastry. Każdy plaster obtoczyć w dużej ilości przyprawy uniwersalnej i odstawić na pół godziny. Paprykę opłukać,pokroić na kawałki. Ogórek pokroić w paski. Następnie na każdy filet drobiowy położyć plaster żółtego sera,a na wierzch kawałek papryki i ogórka. Filety zwinąć w rulony,obtoczyć w jajkach .Na patelni rozgrzać oliwe,a gdy będzie gorąca,smażyć na niej mięso(na wolnym ogniu)aż będzie miękkie. 

SYCĄCA SAŁATKA Z TUŃCZYKA 
1 średnia cebula 
2 duże ogórki kiszone 
1 jajko ugotowane na twardo 
jogurt naturalny 
zioła 


OMLET Z POMIDOREM 
Składniki: 
- 3 średnie pomidory, 
- 2 ząbki czosnku ( mozna dodac wiecej jesli ktos lubi) 
- 5 jajek, 
- ewentualnie troszke szczypiorku, 
- vegeta (albo inne przyprawy), 
- bazylia, 
- oliwa z oliwek. 

PAPRYKA Z NIESPODZIANKĄ 
Paprykę "obieramy" od środka. W małym pojemniczku mieszamy ser feta z ziołami, cieniutko pokrojonym ogórkiem zielonym i suszonym czosnkiem. Masą fetową małą łyzeczką uzupełniamy srodek papryki. 

SZYBKA KANAPECZKA 
Połówkę papryki posmarować serkiem topionym light, na to plasterek wędliny, 
można posypac szczypiorkiem. 

PROSTA SURÓWKA OGÓRKOWA PO KTÓREJ NIE CHCE SIĘ JEŚĆ 
10 - 20 dag kiszonego ogórka 
3 - 5 dag cebuli 
1 łyżeczka oleju / oliwy 

SAŁATKA ŚNIADANIOWA 
sałata lub kapusta pekińska 
ogórek zielony 
rzodkiewka 
szczypiorek 
sera feta light 
oliwa 
przyprawy (zioła suszone) 
To wszysko kroimy i mieszamy w miseczce. Do tej naszej bazy sałatkowej dodajemy jeden dodatkowo składnik (lub kilka w zalezności od gustu): 
paryka 
fasola (gotowana lub z puszki) 
ugotowana pierś z kurczaka 

ZDROWA KANAPKA 
Na liść sałaty kładziemy plasterek chudej szynki lub piersi z kurczaka, ser żółty niskotłuszczowy lub feta, ogórek, rzodkiewka, zwijamy i zajadamy. 

omlet z jajka z cebulkąi pieczarkami + pomidor 
2 jajka na miękko+pomidor+sos jogutowo-majonezowy 
serek wiejski z dodatkami / warzywka wg stanu posiadania/ 
pasta z makreli wedzonej posmarowana na paprykę lub liść pekinki 
2 parówki fitness z Sokołowa+ ogórek kiszony 

Pasek wagi
szybka salatka 
2 sredniej wielkosci pomidory 
1 papryka najlepiej czerwona 
odrobina bialej cebuli 
sol pieprz do smaku 
wszystko kroimy na w miare male kawlaki i mieszamy, jesli ktos chce mozna dodac lyzke oliwy 

OBIADY 

BIGOS 
1 kg kapusty kiszonej, 
ok. 0,5 kg chudego mięsa ( pierś z kurczaka, chuda wieprzowina), 
30 dag wędliny (szynki) z drobiu, 
2 duże cebule, 
25 dag pieczarek, 
przyprawy, przecier pomidorowy, kilka suszonych grzybów. 

Quiche 
300g mrożonego szpinaku 
3 jajka 
3/4 szklanki startego żółtego sera light 
1/4 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki 
1/4 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli 
3 krople ostrego sosu paprykowego 
Szpinak włóż na 2,5 min do mikrofalówki, 12 foremek do babeczek wysmaruj tłuszczem. Wymieszaj w misce jajka, ser, paprykę, cebulę i dodaj sos. Rozdziel masę do foremek. Piecz w temperaturze 180 st. C około 20 minut. 

ryba z czosnkiem i cebulką 
75 dag ryby/dorsz,mintaj/ 
2 łyżki oliwy z oliwek 
3 dymki ze szczypiorem 
5 ząbków czosnku 
1/2 cytryny 
sól. biały pieprz 
1. Rybę podziel na nieduże kawałki. Dymke oczyść,opłucz,pokrój. Czosnek posiekaj. 
2. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć dymke i czosnek,podsmaż 3 min.,przypraw 
do smaku. 
3. Włóż rybę,przykryj i dus 10 min. podawaj z plasterkami cytryny. 

RYBA DUSZONA W POMIDORACH1 porcja 
200g ryby morskiej 
duzy pomidor 
40g pasty pomidorowej 
sok z cytryny 
sól,pieprz,natka pietruszki 
oliwa do posmarowania naczynia 
Rybę oczyścić,skropić sokiem z cytryny lub natrzeć majerankiem z solą. naczynie posmarować oliwą.Rybę obłożyć plasterkami obranego ze skórki pomidora,dusić ok.20 min. lub mikrofalować 3min. na max mocy. Przed podaniem posypać natką. 


KLASYCZNE LECZO 
1kg malinowych pomidorów 
1kg zielonej papryki 
1 kg cebuli 
0,4 kg drobiowych parówek 
słodka i ostra papryka,chilli,sól 
oliwa z oliwek 
Zaczynamy od przesmażenia parówek, potem dodajemy kolejno rozdrobnione - paprykę,cebulę i pomidory bez skorki - dusimy do miękkości doprawijąc do smaku. 

Pierś w pieczarkowym sosie4 porcje 
60 dag piersi 
20dag pieczarek 
serek topiony light 
przyprawy,cebula,oliwa 
Na oliwie przesmażamy cebule i kawałki kurczaka na rumiano,dodajemy starte pieczarki,przykrywamy i dusimy. Przyprawiamy,dodajemy serek i mieszamy aż sie rozpuści. 

LECZO Z CUKINII 
Składniki: 
1 duża cukinia 
3 papryki (różne kolory) 
szynka gotowana (w I fazie) 
2 cebule 
czosnek (jeśli ktoś lubi) 
3 pomidory 
oliwa z oliwek 
przyprawy 
Cebulkę kroimy. Można podlać wodą, jeśli wyparowała, a warzywa są jeszcze twarde. 

KALAFIOR 
1 kalafior 
zielona cebulka /ok. 1/2 kg/ 
1 pęczek koperku 
przecier pomidorowy (sok pomidorowy) 
olej z oliwek 
sól, pieprz 
ocet winny 
Umyty i podzielony na kawałki kalafior podsmażamy lekko na niewielkiej ilości 
oleju /ok. pół szklanki/. 
Następnie dodajemy posiekaną cebulkę i koper, 3 łyżki przecieru 
pomidorowego /albo 200 gr. soku pomidorowego/, sól i pieprz do 
smaku oraz niewielka ilość wody. 
Gotujemy do miękkości kalafior i do momentu kiedy sos będzie gęsty. 
Dodajemy ocet winny do smaku. 

ROLADKI Z KURCZAKA Z GRZYBAMI 
Składniki: 
- 2 piersi z kurczaka, 
- 300g pieczarek, 
- cebula, 
- bulion, 
- oliwa z oliwek, 
- sól, 
- pieprz, 
- inne przyprawy (wg gustu). 
Przygotowanie: 
Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć przyprawami. 
Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na oliwie z oliwek, dorzucić połowę 
pieczarek pokrojonych w kosteczkę i poddusić aż do odparowania płynu. Cebulę z 
pieczarkami przełożyć do miseczki i przyprawić. 
Płaty mięsa posmarować farszem, zwinąć, obwiązać nicią albo spiąć wykałaczkami. 
Podsmażyć na rumiano na patelni. Dorzucic resztę pieczarek pokrojonych w 
cienkie plasterki, chwilę smażyć razem z mięskiem. 
Wlać bulion i dusić na małym ogniu ok. 30 minut. 
Do farszu można też dodać trochę pokrojonej papryki i startego na tarce sera 
żółtego. 

Pasek wagi
Swietne te przepisy ;D 
mam ich wiecej 
Pasek wagi
a co z serkiem wiejskim ? widziałyście gdzieś mniej  niż 2,5 % tłuszczu

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.