- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
3 marca 2011, 13:12
3 marca 2011, 13:35
Cześć,
Jakąś wiedzę mam, więc się podzielę :)
Po pierwsze jaki jest Twój cel? Chcesz jeszcze schudnąć? Nabrać mięśni? Wyrzeźbić ciało? W zależności od celu zmieniają się nie tylko ćwiczenia (te masz już ułożone), ale również i dieta. Czy masz jakieś problemy zdrowotne?
Generalnie ilość białka dla osoby ćwiczącej powinna wynosić:
- trening wytrzymałościowy: 1,2-1,4 g na kg masy ciała
- trenining na siłę lub moc: 1,2-1,7g na kg masy ciała
W niektórych miejscach podają 2g, czasem nawet więcej, ale to może działac dla pakujących kulturystów, zakładam, że to nie jest Twoim celem ;)
Taka ilość nie jest trudna do dostarczenia przy normalnym (zdrowym) odżywianiu. Ze względu na różny stopień wchłanialności poszczególnych białek, najkorzystniej jest łączyć białka zwierzęce z roślinnymi.
Owoce i wszelkie węglowodany proste są wskazane bezpośrednio po wysiłku w celu uzupełnienia glikogenu w mięśniach, który został zużyty w trakcie ćwiczeń, ale mówimy tu o 50g węgli a nie o kilogramie makaronu.
To tak w dużym skrócie, nie chcę się za bardzo rozpisywać nie będąc pewna czy piszę dokładnie o tym, co chcesz wiedzieć. Jeśli masz pytania, to postaram się pomóc.
Edytowany przez mysz57 3 marca 2011, 14:04
3 marca 2011, 14:07
3 marca 2011, 14:16
Skoro masz trenera to poproś aby ułożył Ci dietę. Będzie wiedział jak dopasować posiłki do Twojej aktywności fizycznej.
Kilka słów o prawidłowej diecie redukcyjnej:
Każdy posiłek (z wyjątkiem potreningowego i nocnego)
powinien zawierać:
* dużą porcję białka 20-40g zgodnie z zapotrzebowaniem
* średnią porcję tłuszczu 10-15g zgodnie z zapotrzebowaniem
* dużą porcję warzyw lub owoc bogaty w błonnik
* średnią porcję 'oczyszczonych' węglowodanów o możliwie niskim IG
Posiłek nocny(1-2 godziny przed snem) powinien zawierać szczególnie białko 30-40g. Powinien mieć mniejszą kaloryczność, więc najlepszym wyjściem będzie zmniejszenie ilość węglowodanów w tym posiłku - pozostałe elementy mogą być bez zmian(warzywa i tłuszcz).
Dobrze więc jeść trzy większe posiłki(śniadanie, posiłek przed treningiem i po treningu) i dwa mniejsze (2 śniadanie i posiłek nocny) - w tych posiłkach może być mniej kalorii. Ryż brązowy z warzywami to nie jest posiłek, brakuje porcji białka i tłuszczu. Tymi zasadami należy się kierować, pamiętając o wyjątkach.
Wszystko zależy od tego kiedy masz trening ale załóżmy, że ćwiczysz wieczorem…
Menu na dzień treningowy może wyglądać następująco:
Śniadanie:
Omlet z płatków owsianych/ Owsianka/ Jogurt z otrębami
Płatki owsiane – mają dużo błonnika oraz wolno wchłaniane cukry.
Do płatków można wrzucić orzechy, suszone owoce
Do śniadania dobrze dodać jajko, mięso lub ryby – to najlepsze źródła białka
II
Śniadanie:
Kanapka na ciemnym pieczywie, polędwica/biały ser, pomidor, ogórek, sałata
Lub Jogurt naturalny, otręby, owoc
Lunch:
100 g kurzego cyca, 100 g warzyw (z wody, pieczonych), 10 ml oliwy
Obiad – posiłek przedtreningowy:
100 g ryby/kuraka, kasza gryczana, jęczmienna, warzywa ok. ale nie za dużo.
Trening
Posiłek potreningowy:
Najlepiej spożywać białko o szybkiej przyswajalności wraz z węglami.
Głównymi źródłami białek są: mięso chude, ryby chude, jaja kurze. Dobrym źródłem jest również serek wiejski.
3 marca 2011, 15:50
3 marca 2011, 16:11
3 marca 2011, 16:27
Warzywa włączamy do prawie każdego posiłku, maja mało kcal, zawierają niewielkie ilości węglowodanów a dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych witamin oraz minerałów.
Jedynymi warzywami których nie powinnaś zjadać w nadmiarze to:
Kukurydza konserwowa: 102kcal
(podobnie z kukurydzą z kolby)
Soja, kiełki: 141 kcal
Suche nasiona soi: 382kcal, to już powinniśmy wliczyć do diety.
Pamiętaj jednak, że ilość białka w jadłospisie pochodzącym z produktów roślinnych (soja, nasiona strączkowe, zboża) powinna wynosić nie więcej niż 30%, resztę białka powinnaś zaspokajać ze źródeł pochodzenia zwierzęcego (mięso, jaja, przetwory mleczne).
Pełnowartościowe białko powinno znajdować się w każdym posiłku.
Do każdego posiłku poza około treningowymi dodajemy warzywa.
Za źródło „zdrowego” tłuszczu uznajemy oliwę z oliwek, tran, olej
lniany oraz orzechy, nasiona.
Węglowodany proste spożywamy wyłącznie po treningu.
Węglowodany o wysokim IG spożywamy rankiem oraz po treningu, w ciągu dnia jemy węgle o niskim IG.
Posiłki spożywamy co 2-3 godziny, w ciągu dnia powinniśmy spożyć około 5-6 posiłków.
Najlepiej nie korzystać z polepszaczy posiłków, różnego typu słodzików, kostek rosołowych
Cukier stołowy (sacharoza) eliminujemy całkowicie z diety.
W ciągu dnia po za okolicami treningowymi większa pula węglowodanów powinna pochodzić z warzyw.
W ciągu dnia pijemy wodę mineralną, ziołowe herbatki, herbatę zieloną i czerwoną.
Sądze, że wypisywanie wszystkich produktów nie ma sensu. Zakładam, że masz swój rozum i widzisz, że jedzenie smalcu nie jest wskazane a warzywa nie są naszymi wrogami.
3 marca 2011, 16:46